Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κρατουμένων – διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες στις φυλακές




Τρίτη 14/12/2010

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κρατουμένων – διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες στις φυλακές

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, επισκεπτόμαστε τις φυλακές στις περιοχές μας, ώστε να συζητήσουμε για την κατάσταση και τα προβλήματα με τους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών.
Δύο χρόνια μετά το Δεκέμβρη του 2008, οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας επανέρχονται δυναμικά για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους, που παρά τις τότε υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν εκπληρώθηκαν. Ο αγώνας τους για αποσυμφόρηση των φυλακών, χορήγηση αδειών, ανθρώπινες συνθήκες  διαβίωσης και αξιοπρέπεια συνεχίζεται με αποχή από το συσσίτιο περίπου 9.000 από τους 12.600 κρατούμενους της χώρας, ενώ πάνω από 1.500 έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας σε 26 από τις 33 φυλακές της χώρας.
Ενδεικτικά παραθέτουμε : Κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των κρατουμένων κατά 200 έως 250 άτομα. 1.180 κρατούμενοι εκτίουν ποινές εξαγοράσιμες που όμως δεν μπορούν να πληρώσουν. Πρόκειται καθαρά για παραβατικότητα της φτώχειας. Στην Άμφισσα, από τις παλιότερες φυλακές, ενώ οι θέσεις είναι 180 οι έγκλειστοι είναι 264. Στο Δομοκό δεν υπάρχει γιατρός ούτε κοινωνική υπηρεσία. Σε όλες τις φυλακές στη Στερεά υπάρχουν υπεράριθμοι κρατούμενοι, δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και σε είδη πρώτης ανάγκης. Ανήλικοι κρατούμενοι, παιδιά βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες μακριά από την εκπαίδευση και την υγειονομική φροντίδα. Και ο κατάλογος είναι μακρύς.
Αίτημα των κρατουμένων είναι ο απευθείας διάλογος με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω των επιτροπών αγώνα που έχουν συγκροτήσει, αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς το παρόν δεν το έχει κάνει αποδεκτό.
Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κρατουμένων,  γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους είναι αναπόσπαστο τμήμα του αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων γενικά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εγγενή  σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και δεν αποτελούν προνόμια που μπορεί η εξουσία να τα δώσει σε κάποιον, να του τα αφαιρέσει ή να του τα χαρίσει, γιατί έδειξε καλή ή κακή διαγωγή αντίστοιχα. Είναι αναπαλλοτρίωτα και δεν επιτρέπεται κανείς να τα αφαιρέσει κανείς ακόμη και από τον παραβάτη ή τον  εγκληματία. Τα δικαιώματα αφορούν εξίσου τους χειρότερους όπως και τους καλύτερους από εμάς, γι΄ αυτόν  ακριβώς το λόγο μας προστατεύουν. Και επιπλέον όταν καταπατούνται τα δικαιώματα των αδύνατων, των εγκλείστων, των κοινωνικά μειονεκτικών, ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική καταπάτηση των δικαιωμάτων. Στοχεύουμε σε μια κοινωνία που θα σέβεται πραγματικά τον άνθρωπο και δεν θα αναπαράγει το έγκλημα μέσα από φυλακές που είναι σχολεία εγκληματικότητας και ανθρώπινης εξαθλίωσης.
Μεγάλο μέρος των ΜΜΕ αδιαφορεί και η κοινωνία αγνοεί. Ας τους ακούσουμε προτού η κατάσταση φτάσει το μη περαιτέρω.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: