Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ο Μίκης του λαού - Από την εφημερίδα Αυγή


Από την εφημερίδα ''ΑΥΓΗ''
Ευχαριστώ το blog Στείριδα
 
Αειθαλής, αιώνιος έφηβος στα 85 του χρόνια, ο Μίκης Θεοδωράκης σάλπισε προσκλητήριο κατά του Μνημονίου αναγγέλλοντας την ίδρυση ανεξάρτητου κινήματος πολιτών, της "Σπίθας".
Κάλεσε τους πολίτες σε ανυπακοή στις κυβερνητικές πολιτικές που υπαγορεύονται από τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και την Ε.Ε. Πρότεινε φορολόγηση των τραπεζών και διαγραφή μέρους του χρέους, αντί για λιτότητα, καθώς επίσης και διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
Ο Μίκης μίλησε χωρίς διπλωματικές περιστροφές, εντόπισε τις πηγές της δημοσιονομικής κακοδαιμονίας στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, επέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση και χαρακτήρισε παθητική τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα όσα είπε ο Μίκης απηχούν το πολιτικό ήθος της αριστεράς, που με μήτρα το ΕΑΜ και με ανανεωμένη εξόρμηση τους Λαμπράκηδες επιχείρησε μετεμφυλιοπολεμικά να αναστηθεί και να πρωτοπορήσει στη δημοκρατική - αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Πρόκειται για μια αριστερή αντίληψη με ηθικό - πολιτικό βάρος, ανεξάρτητα από το αν κανείς μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ανταποκρίνεται στη συνθετότητα των προβλημάτων της σημερινής συγκυρίας. Από το διάβημα του Μίκη κρατάμε τη διαχρονική στάση της ανυπακοής και της αντίστασης.
Σίγουρα, αυτός ο Μίκης, ο αντιστασιακός, ο αριστερός, ο βάρδος των ελπίδων του λαού, δεν προσφέρεται για να γίνει “έκθεμα στο εθνικό πάνθεον”.
Η οικουμενικότητα του Μίκη βασίζεται στη λαϊκότητά του και τις αξίες της αριστεράς. Γι' αυτό το σύστημα ενημέρωσης του Μνημονίου και της κυβέρνησης έθαψε την πρωτοβουλία του. Σχεδόν όλες οι μεγάλες εφημερίδες την ξεπέταξαν με εσωτερικά μονόστηλα, χωρίς πρωτοσέλιδη αναγγελία. Είναι κι αυτό απόδειξη ότι στην εποχή του Μνημονίου εκπορεύεται άνωθεν η απόπειρα έκπτωσης αξιών και επιχειρείται η υποτίμηση προσώπων - συμβόλων, όταν ξεφεύγουν από τους μουσειακούς περιορισμούς. Αν, όμως, ο εμπορικός Τύπος, που υποστηρίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την τρόικα, είχε λόγους να αγνοήσει τον Μίκη, σε ποια σκοπιμότητα, άραγε, υπακούει η ομότροπη συμπεριφορά του "Ριζοσπάστη";
ΑΝ. ΣΕΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: