Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ



Για περισσότερες πληροφορίες και γνώμες, όσοι είστε εγγεγραμμένοι στο Facebook, μπείτε στην παρακάτω διεύθυνση με ένα ΚΛΙΚ ΕΔΩ, ή κάντε κλικ στην εικόνα με το Μαυσωλείο Διστόμου επάνω δεξιά στην οθόνη σας.

Γράφει ο Γιάννης Κίνιας

Αγαπητοί φίλοι

Εύχομαι καταρχήν Χρόνια Πολλά με Υγεία και ελπίζω ο χρόνος που έρχεται να είναι ευτυχισμένος και δημιουργικός για όλους μας.
Όταν πριν από περίπου 20 ημέρες δημιούργησα αυτή την ομάδα, δεν ήξερα αν θα βρω πολλούς φίλους με το ίδιο ενδιαφέρον για το θέμα, αλλά ούτε είχα και κάποιο συγκεκριμένο προορισμό για όλο αυτό το εγχείρημα. Προσπάθησα απλά να εκφράσω την άποψη και την αγωνία μου.
Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι το θέμα ενδιέφερε πολλούς, η ομάδα έδωσε την αφορμή και ξεκίνησε έτσι μια ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα. Οι διαπιστώσεις όλων κοινές – «το δίκιο του τόπου μας», «η ολιγωρία των πολιτικών μας», «η δύσκολη διεθνής πολιτικοοικονομική συγκυρία για τέτοιες διεκδικήσεις», «οι ευθύνες των άλλων και ποτέ οι δικές μας» - και όλα αυτά που συζητάμε όλοι μας αναλύοντας και θεωρητικολογώντας. Κάθε κουβέντα έκλεινε όμως με ένα αδιέξοδο και με μοιρολατρικό τέλος για κάτι που πρέπει στωικά να αποδεχτούμε χωρίς καμία αντίδραση.
Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε για ένα μοναδικό σκοπό και δεν έχει νόημα ύπαρξης εάν δεν τον εξυπηρετήσει. Για το λόγο αυτό έχω να κάνω την παρακάτω πρόταση και να τη θέσω σε κρίση και διαβούλευση.
Πιστεύω καταρχήν ότι οι πιθανότητες πολιτικών ενεργειών για τη δικαίωση του Διστόμου έως τις 14/1/2011 είναι μηδαμινές. Αυτά που οι πολιτικοί μας δεν διεκδίκησαν όλα αυτά τα χρόνια, είναι αδύνατον να τα διεκδικήσουν σήμερα, ιδιαίτερα κάτω υπό τις παρούσες συνθήκες.  
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλοι εμείς δε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε το δίκαιο του τόπου μας και των προγόνων μας σε όλη την Ελλάδα, ως ελάχιστο φόρο τιμής για αυτούς που χάθηκαν.
Προτείνω λοιπόν

Η κατάσχεση της Γερμανικής περιουσίας που ποτέ δε θα επιτραπεί, να γίνει από μας με έναν μεταφορικό - αλληγορικό τρόπο.

Μια ειρηνική διαμαρτυρία έξω από τη Γερμανική πρεσβεία με τη συμμετοχή καταρχήν όλων εμάς των νέων του Διστόμου και φυσικά όλων όσων πιστεύουν σε αυτό το σκοπό.
Έχω στο μυαλό μου την εικόνα νέων ανθρώπων που κρατώντας ένα κερί στο χέρι θα στέκονται σιωπηλοί έξω από τα κάγκελα της πρεσβείας την οποία εικονικά θα καταλαμβάνουν.
Αυτή θα είναι πιστεύω, καταρχήν, μια ηχηρή απάντηση στους «κακούς» κυβερνήτες μας όλων των αποχρώσεων. Επιπλέον όμως θα είναι και ένα μήνυμα στους δυνατούς συμμάχους και φίλους μας Γερμανούς, ότι η ιστορία του Διστόμου δεν είναι σελίδα μόνο της δικής μας ιστορίας αλλά και της δικής τους.
 
Η εκδήλωση αυτή προτείνω να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5/1/2011, έτσι ώστε να μη λειτουργούν τα σχολεία και να μπορούν και οι μαθητές να έρθουν στην Αθήνα.
Αγαπητοί φίλοι
Η αδυναμία αυτής της ομάδας είναι ότι δεν αποτελεί κάποιο σύλλογο και δεν έχει οργανωτική δομή ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει εύκολα τέτοιες εκδηλώσεις. Ίσως όμως αυτό είναι και το δυνατό της όπλο, ότι δηλαδή στηρίζεται στην τρέλα και την πρωτοβουλία απλών πολιτών. Παρόλα αυτά θεωρώ πως η συνδρομή όλων των φορέων και των συλλόγων του Διστόμου είναι απαραίτητη για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Θέτω λοιπόν την ιδέα αυτή στην κρίση σας, ανοιχτή για αλλαγές και τροποποιήσεις. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να κατανοήσουμε την ανάγκη για δράσεις επιτέλους. Αν και αυτή τη φορά δεν κάνουμε τίποτα, την επόμενη φορά δε θα δικαιούμαστε αγαπητοί μου να κατηγορούμε τους άλλους.

Σας ευχαριστώ

Ιωάννης Γ. Κίνιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: