Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Δελτίο τύπου της Ομάδας Εργασίας για το Δίστομο ( ΑΚ Δίστομο - Αμβούργο )- Περι Γερμανικών αποζημιώσεων

Ευχαριστώ τον συμπατριώτη μας Τάσο Παπαχαραλάμπους


*Πιο αναλυτικά για το παρακάτω θέμα


Να αποσύρει η Γερμανία την προσφυγή που κατέθεσε εναντίον της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης – Να καταβάλει τώρα τις αποζημιώσεις που έχουν ήδη αναγνωριστεί με δικαστική απόφαση στα θύματα του Διστόμου. Εμείς από το Α.Κ. Δίστομο θα είμαστε και φέτος στο Δίστομο για να συμμετέχουμε στο μνημόσυνο που γίνεται για τα θύματα της σφαγής. Με την ευκαιρία αυτή η ομάδα μας καλεί στις 6 Ιουνίου 2011 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη γερμανική πρεσβεία. Στις 10 Ιουνίου 1944, στα πλαίσια των διαβόητων «αντιποίνων», στρατιώτες των ναζιστικών στρατευμάτων δολοφόνησαν 218 ανθρώπους από το Δίστομο, οι οποίοι δεν είχαν καμιά σχέση με τις επιχειρήσεις των ανταρτών.

Οι επιζώντες της σφαγής και συγγενείς των θυμάτων παλεύουν ακόμη και σήμερα για να δικαιωθούν και να αποζημιωθούν για τα δεινά που υπέφεραν. Η Γερμανία όμως τους το αρνείται. Ήδη τον Μάη του 2000 ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την δικαστική απόφαση, σύμφωνα με τη οποία, η Γερμανία έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 28 εκ. ευρώ συν τους τόκους στα θύματα του Διστόμου. Μέχρι σήμερα όμως το Βερολίνο δεν πλήρωσε ούτε δραχμή και σε όλους τους σχετικούς με τις αποζημιώσεις δικαστικούς αγώνες, επικαλείται το δικαίωμα της ετεροδικίας για τη Ναζιστική Γερμανία που είναι υπεύθυνη για τόσα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για εγκλήματα πολέμου. Μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει τη διαδικασία κατάσχεσης των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, υποχωρώντας έτσι στις πολιτικές πιέσεις που ασκεί το γερμανικό κράτος. Γι’ αυτό το λόγο πριν από μερικά χρόνια, αποφάσισαν οι ενάγοντες να ζητήσουν την κατάσχεση γερμανικής περιουσίας στην Ιταλίας, έτσι ώστε να τους καταβληθούν επιτέλους οι αποζημιώσεις. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστηρίο της Ιταλίας ήδη από το Μάη του 2008 έκρινε πως οι κάτοικοι του Διστόμου έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να γίνει εκτελεστή η απόφαση στην Ιταλία και πως το αίτημα της ετεροδικίας δεν ισχύει όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση για να αποφύγει την καταβολή των αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί, κατέθεσε το Δεκέμβριο του 2008 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσφυγή εναντίον της Ιταλίας. Το Γενάρη του 2011 προκάλεσε έκπληξη η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης- η οποία με υπουργική υπογραφή μπλοκάρει στην ίδια την Ελλάδα την εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς – να υποχωρήσει στη λαϊκή πίεση και να συμμετέχει στην δικαστική διαδικασία στη Χάγη. Η στάση της όμως είναι πέρα για πέρα αντιφατική γιατί ούτε απαίτησε την απόρριψη της γερμανικής προσφυγής ούτε στήριξε τα αιτήματα των πολιτών της για αποζημίωση. Η Γερμανία υποστηρίζει πως αυτή της η προσφυγή έχει ως στόχο την ειρηνική διευθέτηση μιας αντιμαχίας μεταξύ κρατών. Στην πραγματικότητα όμως, είναι, όχι μόνο μια ωμή επίθεση στην ανεξαρτησία της ιταλικής δικαιοσύνης, αλλά και η προσπάθεια να αποκρούσουν μια και καλή τις διεκδικήσεις των θυμάτων των ναζιστών. Μια θετική για τη Γερμανία απόφαση θα σήμαινε, πως τα θύματα των πολεμικών εγκλημάτων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα μπορούν πια να ζητήσουν αποζημίωση. Αυτό θα σήμαινε πως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα είχαν μικρότερη ισχύ ακόμη και από τη Συνθήκη της Χάγης του 1907. Η Γερμανία θέλει έτσι να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων για τα πολεμικά εγκλήματα του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, Καραολή και Δημητρίου 3 τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011, στις 12.00

www.nadir.org/nadir/initiativ/ak-distomo/

5 σχόλια:

porta porta είπε...

ΜΕ αγωνιστικους Χαιρετισμους σας ενημερωνω για τα παρακατω !!

Ενα ΠΑΝΩ οπως στο τελος του σχολιου, ειναι αναγκαιο να φαινεται στο Συνταγμα ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ !!! να το βλεπει ο Καστανιδης να τρεμει !

Ωστόσο, για πρώτη φορά ακούστηκε από επίσημα γερμανικά χείλη η φράση: “Δεν τίθεται θέμα γερμανικών αποζημιώσεων”.
-----------------

Αυτό είπε ο Γερμανός πρόξενος στην Αθήνα στους συμπατριώτες του που διαδήλωσαν έξω από την γερμανική πρεσβεία στο Κολωνάκι.

Επίσης, οι Γερμανοί πολίτες θα πάνε στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου, για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για τη θλιβερή επέτειο της σφαγής.

Η Ομάδα Εργασίας για το Δίστομο, που αποτελείται κυρίως από δικηγόρους, καταγγέλλει ότι το Βερολίνο «θέλει να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων για τα πολεμικά εγκλήματα του παρελθόντος, αλλά και του μέλλοντος».

Οι Γερμανοί απορούν πώς και δεν έχει αναρτηθεί πανό που να απευθύνεται στα ελληνικά κόμματα και την τρόικα με το αίτημα «Να πληρώσει η Γερμανία – Λεφτά υπάρχουν – Πάρτε τώρα περισσότερα από 200 δισ. γερμανικές αποζημιώσεις»………….!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΠΠ

Στάθης Κρ. είπε...

Μια ιστορική απόφαση για τους συγγενείς των θυμάτων του ολοκαυτώματος στο Δίστομο έρχεται μέσω του Αρείου Πάγου της Ιταλίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο τής Ιταλίας, απέρριψε την αναίρεση που είχε υποβάλει η Γερμανία κατά της ευνοϊκής απόφασης που είχε επιτύχει το 2007 στο Εφετείο τής Φλωρεντίας, ο αείμνηστος νομικός εκπρόσωπος των Διστομιτών, πρώην ευρωβουλευτής και δικηγόρος Γ. Σταμούλης.

Όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ η δικηγόρος των συγγενών Κέλλυ Σταμούλη, οι Διστομίτες μπορούν να πάρουν τα χρήματα που τους επιδίκασε το Δικαστήριο τής Λειβαδιάς, και τα οποία ανέρχονται σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Οι συγγενείς θα μπορούν να αποζημιωθούν από την περιουσία τής Γερμανίας στην Ιταλία.

Στάθης Κρ. είπε...

Αληθεύει ότι ο Δήμος επαίτησε χορηγία γιά τις εκδηλώσεις και καταδέχτηκε να λάβει το αστρονομικό ποσό των2000 ευρώ από την Γερμανική πρεσβεία;
Άν ναί, συγχαρητήρια στό Δήμαρχο (και απόστρατο της Αεροπορίας) κ. Πατσιαντάρα γιά την εθνική του υπερηφάνεια.
Ντροπή σε όσους Διστομίτες ανέχτηκαν τον εμπαιγμό των θυμάτων τους.

Ανώνυμος είπε...

Γία τη χορηγία της Γερμανικής πρεσβείας στην εκδήλωση μνήμης(2000 ευρώ) δεν βλέπω να γίνεται λόγος. Φτάσανε γιά κόλλυβα;

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Αν διάβασες τα προηγούμενα άρθρα μου, που το έχω κάνει θέμα εκατοντάδες φορές, θα έβλεπες ότι το έχω κάνει θέμα πριν από σενα.
Σωστή παρατήρηση ωστόσο διέκρινα χολή...γιατί όταν λες κόλλυβα και τέτοια, ειναι υβρις για τους νεκρούς..
Τι φταινε αυτοί για την ανικανοτητα μερικών;