Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Το 67ο Μνημόσυνο για την Σφαγή του Διστόμου - Εικόνες και σχόλια



Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Μαυσωλείου, η 67 επέτειος της Σφαγής του Διστόμου, που συνταράσσει ακόμη και σήμερα ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η τελετή ωραία και σεμνή και καλά οργανωμένη, με καλή ομιλία από τον Δήμαρχο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, κ Ιωάννη Πατσαντάρα, και εξίσου καλό λόγο από τον Λυκειάρχη Άσπρων Σπιτιών Παραλίας Διστόμου κ Σαλούστρου.
Η προσέλευση ήταν σημαντικά ανεβασμένη από άλλες χρονιές, και η ατμόσφαιρα αρκετά συγκινητική.
Οι άμεσοι συγγενείς των θυμάτων, όπως πάντα έτσι και χτες, αθόρυβα και χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί, καθόντουσαν μακριά από τις φανφάρες και τους ''επισήμους'',  με βαθιά σιωπή και περισυλλογή.
Από την άλλη, κάποιοι που εδώ και πολλά χρόνια τους έχει φθείρει η εξουσιομανία και το γλείψιμο, έκοβαν βόλτες πέρα δώθε για να δουν αν είναι όλα εντάξει, για να σταθεί ο βουλευτής τους που ήρθε ,όχι για να τιμήσει τα θύματα, αλλά για να κάνει κομματικό απολογισμό και καταμέτρηση.
Αυτό φάνηκε, γιατί την ώρα που έλεγαν τα ονόματα, αυτοί μιλούσαν ο ένας στο αυτί του άλλου συνωμοτικά και ρουφιάνικα. Βάζουν την γενέτειρά τους και το ιερό της ημέρας, καθώς και τον χώρο που βρισκόντουσαν, σε δεύτερη μοίρα, έχοντας σαν κύριο μέλημα και πράξη το προσωπικό βρώμικο κομματικό τους συμφέρον. 
Εδώ και πολλά χρόνια, αυτοί που προανέφερα, έχουν γίνει καθεστωτικοί και δεν σέβονται το ιερό δικαίωμα της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή ο κόσμος εκλέγει κι άλλους, όχι μόνο την παράταξή τους. Ας το δεχτούν αυτό
Για να ξαναγυρίσω στα καλά, μου άρεσε που έγινε λιτή δεξίωση και σύντομη στον χώρο της Δημαρχίας και που ειπώθηκαν λίγα και καλά πράγματα και όχι περιττές εντυπωσιακές υπερβολές.



Παρευρέθηκαν όπως πάντα, αντιπροσωπείες από άλλα αδερφοποιημένα μαρτυρικά μέρη, καθώς και αντιστασιακές οργανώσεις με τα λάβαρά τους.
Με ευχαρίστησε ιδιαίτερα η εξαιρετική παρουσία και η προσωπικότητα του Δρ. Βασίλειου Καρκούλια , Πρόεδρου της συνομοσπονδίας θυμάτων των Ναζί.

Τι στεναχώρησε και εξόργισε πολύ κόσμο
Εκτός από τα παραπάνω που έγραψα για την κομματική ξεφτίλα και τον απαίσιο περίπατο των κομματαρχών -σερπετών, αυτό που εξόργισε εμένα και πολλούς Διστομίτες αλλά και ξένους προσκυνητές, ήταν η παρουσία του ακροδεξιού βουλευτή, Άδωνι Γεωργιάδη.
Πως είναι δυνατόν κάποιος που ασπάζεται και υπηρετεί μία ιδεολογία που πρεσβεύει φυλετικές καθαρότητες και ανωτερότητες, ένας νοσταλγός της χούντας των συνταγματαρχών, να έρχεται και να καταθέτει στεφάνι στην μνήμη σφαγιασθέντων που εκτελέστηκαν από κάποιους που πίστευαν κι αυτοί σε φυλετική καθαρότητα και ανωτερότητα;
Οι άλλοι των άλλων κομμάτων επίσης, που είχαν και τα θράσος να παρελαύνουν μετά στις καφετέριες και να μιλάνε δυνατά και με έπαρση, πως τόλμησαν να έρθουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα; Ειδικά τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι επειδή αυτοί οι ίδιοι μας οδήγησαν εκει.
Είναι ανεπιθυμήτοι εδώ. Εκτός κι αν έρθουν χωρίς αυτή τους την βουλευτική ιδιότητα, ανέβουν επάνω στο Μαυσωλείο με τα πόδια και κάτσουν στον ήλιο μαζί με τον κόσμο.
Μόνο έτσι είναι ευπρόσδεκτοι.

Εμείς πάντως δεν κάναμε κάτι σε αυτούς σεβόμενοι την ιερότητα του χώρου και της στιγμής. η αδιαφορία μας και η απαξίωση μας προς αυτούς, είναι η απάντησή μας.
Κατα τ' άλλα ήταν μια σεμνή και καλά οργανωμένη τελετή.
Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν. Το πρώτο είναι του Λουκά Κίνια:

Δεν υπάρχουν σχόλια: