Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη για τα περί «αντισημιτισμού». Επιστολή στο ΚΙΣΕ

Ο Μίκης Θεοδωράκης, χαρακτηρίζει «ψευδέστατα» όσα του αποδίδονται  
«Γιατί επιμένετε σώνει και καλά να με κάνετε εχθρό των Εβραίων; Γιατί δεν σας αρέσει η αλήθεια, που με θέλει άνθρωπο-σύμβολο στον αγώνα κάθε είδους αντιρατσισμού και φυσικά αντιεβραϊσμού - αντισημιτισμού;».

Τα ερωτήματα αυτά απευθύνει ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε επιστολή του προς το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας (ΚΙΣΕ) με αφορμή ανακοίνωση του τελευταίου σχετικά με την ματαίωση από την αυστριακή Βουλή της μετάδοσης του έργου
Μαουτχάουζεν.

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη όπως 'οι Εβραίοι είναι στη ρίζα του κακού' και ότι οι Εβραίοι ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν έχουν προκαλέσει μόνον έκπληξη αλλά και βαθιά λύπη, ακριβώς γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο συνδημιουργός αυτού του θαυμάσιου έργου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΚΙΣΕ, επί της οποίας αντέδρασε ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης.


«Εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ γνωρίζουν την αγάπη μου προς την χώρα και τον λαό τους, όχι μόνο εξαιτίας του 'Mauthausen' που αποτελεί έναν ύμνο διεθνούς ακτινοβολίας στη θυσία των Εβραίων», απαντά ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος, ο οποίος χαρακτηρίζει «ψευδέστατα» τα όσα του αποδίδονται.


«Στην πραγματικότητα», εξηγεί ο ίδιος «αφού ανέλυσα σε κάποια συνέντευξή μου τον ρόλο του κράτους των ΗΠΑ, που κατά τη γνώμη μου περνά την πιο άγρια ιμπεριαλιστική του φάση με τους πολέμους και τις γενοκτονίες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, είπα ότι το κράτος του Ισραήλ δυστυχώς στηρίζει τις ΗΠΑ και τη σημερινή εξωτερική τους πολιτική που είναι η ρίζα του Κακού, επομένως βρίσκεται κοντά στη ρίζα του Κακού».


Ο ίδιος απορρίπτει τους ισχυρισμούς που τον ήθελαν να δηλώνει «αντισημίτης», διευκρινίζοντας ότι η επίμαχη φράση του σε τηλεοπτική μου συνέντευξη ήταν η εξής: «Θα πρέπει όμως να διευκρινίσω ότι είμαι αντισημίτης. Ουσιαστικά αγαπώ τον Εβραϊκό λαό, αγαπώ τους Εβραίους, έχω ζήσει πολύ μαζί τους, αλλά όσο μισώ τον Αντισημιτισμό άλλο τόσο μισώ και τον Σιωνισμό».


Και, απευθυνόμενος προς το ΚΙΣΕ, προσθέτει: «Διαβάζοντας ολόκληρο το κομμάτι αυτό κι όχι μια φράση ξεκομμένη όπως κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, και διανοητικά ανάπηρος να είναι κανείς, καταλαβαίνει χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία ότι μετά από μία δίωρη εξαντλητική συνέντευξη η λέξη «αντισημίτης» ήταν ένα φραστικό λάθος, διότι πώς μπορεί να είναι αντισημίτης κάποιος που στην επόμενη ακριβώς φράση λέει ότι αγαπά τον εβραϊκό λαό και τους Εβραίους και ότι μισεί τον αντισημιτισμό; Όπως και να ‘χει οι εχθροί μου βρήκαν το 'πάτημα' που τόσον καιρό τώρα καιροφυλακτούσαν για να βρουν. Εσείς όμως;».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

barbakas είπε...

Αν είπε έτσι για τους εβραίους ο Μίκης μπράβο του.Μήπως είναι ψέματα οτι βρίσκονται πίσω απο τα περισσότερα κακά που συμβαίνουν στον πλανήτη.Μην αρχίζουν λοιπόν οι ψεύτο-διανοούμενοι τις κοκορομαχίες πάνω στον σωρό με τις κοπριές.

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Ακριβώς..Χώρια ότι είναι οι ρουφιάνοι της Αμερικής οι Εβραίοι, για τις γενοκτονίες που συνεχίζουν και κάνουν, μόκο, κανείς δεν μιλάει. Μόνο να κατηγορούν και να φιμώνουν ξέρουν