Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Χάγη: Αντιδικούν Γερμανία - Ιταλία για το… Δίστομο

Ευχαριστώ τον διαχειριστή της ιστοσελίδας Στείριδα


ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΕΠΟΧΗ

Την περασμένη Πέμπτη με αφορμή τη διεξαγωγή της δίκης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Το θέμα αναλύθηκε διεξοδικά στο προηγούμενο φύλλο της «Ε». Στη συνέντευξη τύπου προστέθηκαν νέα στοιχεία, αλλά και πολιτικές εκτιμήσεις για την εθελόδουλη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στο μέγιστο ηθικό, πολιτικό και οικονομικό ζήτημα.
Ο πρόεδρος του Ε.Σ., Μ. Γλέζος, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να κάνει παρέμβαση στην προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της απόφασης του, αντίστοιχου, Αρείου Πάγου της Ιταλίας που δικαίωσε τα θύματα της σφαγής του Διστόμου. Διαφορετικά, τόνισε θα ευτελιζόταν τελείως Όμως, καυτηρίασε την απουσία υπουργών και κρατικών εκπροσώπων στη Χάγη, σε αντίθεση με την παρουσία και παρέμβαση στη δίκη του ιταλού πρέσβη. Ο Μ. Γλέζος αναρωτήθηκε γιατί «η Γερμανία αρνείται τις αποζημιώσεις μόνο για την Ελλάδα;», δίνοντας την απάντηση «γιατί καταρρίψαμε το μύθο του ανίκητου άξονα».


Ο Αρ. Συγγελάκης παρουσίασε αναλυτικά την εξέλιξη της διαδικασίας στη Χάγη, τονίζοντας την ανιδιοτελή συμβολή γερμανών πολιτών που έχουν σχηματίσει την ομάδα «ΑΚ Δίστομο», που ήταν παρόντες στη Χάγη, δίνοντας το αλληλέγγυο στίγμα τους προς τους δικαστές.
Ο Μ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε στα γεγονότα των δυο τελευταίων ημερών της δίκης και στο σφυροκόπημα της ιταλικής αντιπροσωπίας, με επικεφαλής τον πρέσβη της, στη γερμανική, τονίζοντας ότι οι διεθνείς σχέσεις, οι σχέσεις Γερμανίας-Ιταλίας, δεν κλονίζονται –όπως απείλησε η γερμανική αντιπροσωπία– από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δυνατότητα προσφυγής των θυμάτων στις χώρες τους, που σήμερα δεν επιτρέπει η Γερμανία με την επίκληση της ετεροδικίας. Η εκτίμησή του ήταν  ότι η διαμάχη φαινόταν να αφορούσε Ιταλία-Γερμανία για τη σφαγή του ελληνικού Διστόμου! Το συμπέρασμα του ομιλητή ήταν ότι όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις επέστρεψαν στη Γερμανία με την εθελόδουλη στάση τους να αρνείται την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα, στις λεηλασίες και κλοπές και στην εξόφληση του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου.
Στη συνέντευξη τύπου μίλησε επίσης ο Θ. Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχε στη Χάγη, τονίζοντας το ηθικό μέρος του ζητήματος και τις απαιτούμενες –έστω και τώρα– πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν. Η Χρ. Σταμούλη αναφέρθηκε διεξοδικά στις νομικές πτυχές της υπόθεσης που ξεκίνησε από τον Γ. Σταμούλη.
Τέλος, ο Στ. Λιναίος παρουσίασε τις επόμενες κινήσεις που αποφάσισε το Ε.Σ για την ενημέρωση των Ελλήνων σ’ όλο τον κόσμο, καθώς και τις πολιτικές πρωτοβουλίες προς την ελληνική πολιτεί
α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: