Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Στείρι: Ζητούμε την άμεση δικαίωση, για το μοναδικό σχολείο μας.

Οι μαθητές, οι γονείς και οι κάτοικοι του Στειρίου δεν παραδίδουν τα όπλα και με υπόμνημα που απέστειλαν σήμερα στο υπουργείο παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων  απαιτούν την άμεση δικαίωση  για το θέμα της συγχώνευσης του μοναδικού σχολείου στο Στείρι.
Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία κατοίκων του Στειρίου συνάντησαν τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς  Ελλάδας κ. Ηλία Αργυρόπουλο και του εξέθεσαν τις αντιρρήσεις τους, για την εκπαιδευτική εισήγησή του στην κατάργηση-συγχώνευση του μοναδικού σχολείου τους .
Του τόνισαν δε  ότι δεν πρέπει να ισχύουν άλλα κριτήρια για μερικά σχολεία της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας, άλλα σε άλλα (Έξαρχος, Ζέλι, Άγια Τριάδα, Σωληνάρι,  Διόνυσο κλπ. ) και σε άλλα να αναστέλλονται οι συγχωνεύεις ( ΦΕΚ 1812/τΒ΄/11-8-2011 {17o με 23ο δημοτικό σχολείο Χαλκίδας}).


Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά, του εξέθεσαν το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται με την κατάργηση του σχολείου τους, απαιτώντας ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του. 
Κάποτε φωτισμένοι άνθρωποι παρακινούσαν να ανοίγουμε σχολεία!
Όπου ανοίγει ένα Σχολείο κλείνει μια φυλακή !
Εμείς πάντως δε θα είμαστε αυτοί που θα τα κλείσουν!!!

Παράλληλα, θέτουν στην κρίση του κόσμου το 3σέλιδο υπόμνημα, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ
Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
ΠΡΟΣ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
 (ΥΠ’ΟΨΙΝ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ Κ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ)
                                                                    
       ΘΕΜΑ: Αίτημα των κατοίκων του Στειρίου,του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας  για αναστολή της υπαρ.29984/Δ4/2011( ΦΕΚ  Β/440/18.3.2011), υπουργικής απόφασης που καταργεί το  Δημοτικό Σχολείο του χωριού. 
         
ΚΟΙΝ:
1.      Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο
2.      Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιο
3.      Τη Βουλευτή κ. Αριάνδη  Αγάτσα
4.      Τη Βουλευτή κ. Βασιλική Τσόνογλου – Βυλιώττη
5.      Τον Βουλευτή κ. Βασίλειο Τόγια
6.      Τον Βουλευτή κ. Μιχαήλ Γιαννάκη
7.      Τον κ. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και
             δια βίου μάθησης κ. Βασίλειο Κουλαϊδή
8.      Τον κ. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά
9.      Τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Γεώργιο Μουλκιώτη
10.  Τον κ. Δήμαρχο του Δήμου ΔΑΑ κ. Ιωάννη Πατσαντάρα
11.  Τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς  Ελλάδας κ. Ηλία Αργυρόπουλο
12.  Τον Διευθυντή της Πρωτ/μιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας κ. Γεώργιο Γκάρτζιο
13.  Τα ΜΜΕ έντυπα, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά

                                            
        Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων του Μαρτίου του τρέχοντος έτους όλων των κατοίκων του χωριού, εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και αντίδραση όλων μας , στην απόφαση της Πολιτείας (δια… χειρός της κ. Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων), να καταργήσει το Δημοτικό Σχολείο Στειρίου στα πλαίσια της εφαρμογής της υπ αριθ. 29984/Δ4/2011( ΦΕΚ Β/440/18.3.2011)
Την Κυριακή 11/09/2011 στο χώρο του Σχολείου πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση όλων των κατοίκων του χωριού και αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:
1. Αποφασίσαμε  την επ’ αόριστον αποχή των Στειριωτών μαθητών του Δημοτικού  από την παρουσία τους στο σχολείο υποδοχής ( Δημοτικό Διστόμου),αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 12/9/2001,ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
 Τα παιδιά παρέμειναν  για τη τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού στο Δημοτικό σχολείου του χωριού παρουσία πλήθους κατοίκων, των αιρετών του Δήμου καθώς  και των  Στειριωτών μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Διστόμου που έμειναν για συμπαράσταση κοντά στους μικρούς μαθητές. Την τηλεοπτική  κάλυψη της κινητοποίησης ανέλαβε το τηλεοπτικό κανάλι  STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Την ίδια μέρα δώσαμε δυναμικό παρόν τόσο στον κ. Γκάρτζιο Διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Βοιωτίας όσο και στον κ. Μουλκιώτη αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, κάνοντάς τους γνωστές τις αποφάσεις μας και καλώντας τους να ενσκήψουν επιτέλους με περισσότερη ευαισθησία και σοβαρότητα στο πρόβλημά μας.
     Διεκδικώντας το αυτονόητο,   δε συμμορφωνόμαστε σε οριζόντιες πολιτικές που μόνο σκοπό έχουν, στο όνομα του……πολύπαθου εθνικού συμφέροντος, να ισοπεδώσουν τις εύρωστες και υγιείς κοινωνίες της Ελληνικής Επαρχίας, ξεριζώνοντας   το θεσμό του Σχολείου με αμφισβητούμενα κριτήρια και χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι διαφορετικές κατά τόπους γεωγραφικές και  κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.

2.  Είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι στις κινήσεις της υφυπουργού η οποία προχώρησε αφενός αιφνιδιαστικά  και αφετέρου διατελώντας προφανώς σε ….κρίση πανικού, σε διορθωτικές, ανασταλτικές  της κύριας, αποφάσεις για  ορισμένα υπό κατάργηση Σχολεία. Συγκεκριμένα δε στο νομό Βοιωτίας παραμένουν σε λειτουργία Δημοτικά Σχολεία  με κατά πολύ λιγότερους μαθητές παρά την ομαλή δυνατότητα πρόσβασης στα σχολεία υποδοχής, όπως αυτά της Αγ. Τριάδος, του Σωληναρίου και του Διόνυσου.
      Θεωρούμε τουλάχιστον ύποπτη αυτή τη στάση και σε κάθε περίπτωση αξιώνουμε ίση μεταχείριση και επανεξέταση της δικής μας θέσης προτείνοντας την εξακολούθηση της λειτουργίας του Δημοτικού μας Σχολείου,  τουλάχιστον  ως τριθέσιου. Οι μαθητές αυτή τη στιγμή είναι είκοσι τρεις χωρίς να υπολογιστεί ούτε ένας αλλοδαπός μαθητής. Ο αριθμός όμως αυτός είναι πλασματικός και δεν αντιπροσωπεύει τη μαθητική πραγματικότητα του χωριού. Τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τον αριθμό των προνηπίων  των νηπίων και των γεννήσεων, οι μαθητές θα αυξηθούν κατά πολύ!

3. Θα  συνεχίσουμε έχοντας τη συμπαράσταση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, της Εκκλησίας, καθώς και των βουλευτών της Βοιωτίας,  τις μαζικές κινητοποιήσεις μας προς κάθε κατεύθυνση μέχρι τη δικαίωση του αγώνα μας  απαιτώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης όσον αφορά την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Στειρίου.  Άλλωστε εκκρεμεί η εκδίκαση, της από 17/05/2011 αίτησης ακυρώσεως της εν λόγω απόφασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. .
4. Θα συνεχίσουμε τη λειτουργία του αγαπημένου μας Σχολείου, αφού στο κάλεσμά μας είχαμε άμεση, αυθόρμητη κι αθρόα ανταπόκριση εκπαιδευτικών να προσφέρουν  εθελοντικά τις υπηρεσίες τους ,ώστε τα παιδιά μας να μη στερηθούν της εκπαίδευσης  όσο θα  διαρκεί ο αγώνας μας !!!

Κάποτε φωτισμένοι άνθρωποι παρακινούσαν να ανοίγουμε σχολεία!
Όπου ανοίγει ένα Σχολείο κλείνει μια φυλακή !
Εμείς πάντως δε θα είμαστε αυτοί που θα τα κλείσουν!!!



                                          ΣΤΕΙΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 13/09/2011

Για τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου Στειρίου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                         Νικολέτα Μόσχου                         Δήμητρα Μπέλλου


Δεν υπάρχουν σχόλια: