Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η Γερμανία ζητά βοήθεια

Έυχαριστώ τον διαχειριστή της ιστοσελίδας Στείριδα
Πηγή/Αναδημοσίευση : Η φωνή της Ρωσίας


Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη προσπαθεί να διευθετήσει το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων στα θύματα του ναζισμού. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά προστασία ζητεί η Γερμανία από τις ενέργειες των ιταλικών δικαστηρίων, τα οποία απαιτούν από αυτήν επανορθωτικές πληρωμές.
Μάλιστα – όχι στους Ιταλούς, αλλά στους Έλληνες, οι πρόγονοι των οποίων είχαν σκοτωθεί από τους ναζί στο χωριό Δίστομο το 1944. Στο Βερολίνο θεωρούν ότι η ιταλική δικαιοσύνη ξέφυγε από τα πλαίσια των πληρεξουσιοτήτων της, γιατί η Γερμανία δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της. Εκτός αυτού, κατα την άποψη των εναγόντων, η Ιταλία έχει παραβιάσει τη συμφωνία για την προτεραιότητα των αποφάσεων της γερμανικής δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των επανορθώσεων.

Προς το παρόν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση στην παγκόσμια πρακτική, λέει ο Ρώσος δικηγόρος και στέλεχος του κινήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μιχαήλ Γιόφφε:
- Είναι μιά από τις δηλωμένες απαιτήσεις για την αποζημίωση ακριβώς ηθικής ζημιάς λόγω θανάτου συγγενών και οικείων. Όμως η εναγόμενη πλευρά έτσι κι΄αλλιώς θα αντιστέκεται και θα λέει ότι όλα έχουν πληρωθεί. Εφόσον μεταξύ των κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Γερμανίας και της Ελλάδας, είχαν καθοριστεί τα ποσά των αποζημιώσεων, των επανορθώσεων, που έπρεπε να πληρώσουν τα κράτη και στη διάρκεια ποιάς προθεσμίας. Όμως από την άλλη, τα φυσικά πρόσωπα δεν στερούνται δικαιώματος προσφυγής στο Δικαστήριο για την αποζημίωση ηθικής ζημιάς.
Δυστυχώς, όμως σήμερα οι απόγονοι των κατοίκων του Διστόμου, έχουν βρεθεί όμηροι πολιτικής κατάστασης. Έγιναν χαρτί της τράπουλας σε πολιτικό παιχνίδι, προσθέτει ο Μιχαήλ Γιόφφε:
- Προσωπικά, βέβαια, βλέπω την ύπαρξη σχέσης μεταξύ του γεγονότος ότι η Γερμανία δεν αποκλείει τη πτώχευση της Ελλάδας και της υποβολής ακριβώς αυτών των δικαστικών αγωγών. Ίσως, αυτό αποτελεί τρόπο άσκησης πίεσης στο κράτος για να είναι πιό συγκαταβατικό στα θέματα της δανειοδότησης της Ελλάδας ενόψη της εν δυνάμει οικονομικής χρεοκοπίας σ΄αυτό το κράτος. Τέτοια κατάσταση δεν αποκλείω, γιατί αυτές οι αγωγές θα μπορούσαν να υποβληθούν και νωρίτερα.
Το θέμα των επανορθώσεων, πιθανόν, θα έρχεται στην επιφάνεια για τα εγγόνια και ίσως και τα δισέγγονα των θυμάτων του φασισμού. Τα εγκλήματα εναντίον της ανθρώπινης φύσης δεν έχουν προθεσμία παραγραφής. Όμως σ΄αυτή την περίπτωση η προσπάθεια των Ελλήνων να πάρουν κάτι από τη Γερμανία στο φόντο του γεγονότος ότι η Γερμανία ήδη είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του πακέτου των 110 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα, φαίνεται κάπως παράκαιρη.

Σχετικά με το θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: