Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Βολές για την απουσία υπουργών από τη δίκη για το Δίστομο

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Ενώ μας βάζουν τη θηλιά στο λαιμό για να πληρώσουμε αυτά που δήθεν χρωστάμε, η Γερμανία δεν μας δίνει τίποτα απ' αυτά που μας χρωστάει. Αυτό είναι διαστροφή της ηθικής, της δικαιοσύνης, της λογικής...», τόνισε χθες ο Μανώλης Γλέζος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, δήλωσαν αποφασισμένοι να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση (και όχι μόνο) ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει νόμιμα, αλλά δυναμικά όλες τις απαιτήσεις της χώρας μας από τη Γερμανία.

Απαιτήσεις που απορρέουν από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις, ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.


Επισήμαναν ότι μέχρι σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης. Καυτηρίασαν, επίσης, το γεγονός ότι στη δίκη που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (για το δικαίωμα της ετεροδικίας και τις γερμανικές αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων των ναζί), στην οποία παρενέβη και η Ελλάδα (για την περίπτωση του Διστόμου) δεν παραβρέθηκαν, όπως θα έπρεπε για ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα, οι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. Ούτε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Με αφορμή τη δίκη και ανεξάρτητα από την ετυμηγορία, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θεωρούν ότι δίνεται και πάλι η αφορμή και η πρόκληση μαζί για τη χώρα μας να ξαναθέσει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, που αγγίζουν, όπως είπε ο Βαγγέλης Μαχαίρας, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, τα 162 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

Ο Μ. Γλέζος έθεσε το ερώτημα γιατί η Γερμανία, ενώ έχει εκπληρώσει το χρέος της προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιρεί από τις υποχρεώσεις της την Ελλάδα. «Μήπως θέλει να μας τιμωρήσει, είναι μια σκέψη που κάνω», είπε, «γιατί καταρρίψαμε το μύθο του άξονα το '40-'41;». Πρότεινε, τέλος, μετά τη δίκη της Χάγης να αποσταλεί μήνυμα προς τη γερμανική κυβέρνηση ότι αν εντός τριών μηνών δεν δοθεί μια οριστική, θετική λύση στο μέγιστο αυτό εθνικό πρόβλημα, το Εθνικό Συμβούλιο θα κηρύξει μποϊκοτάζ σε όλα τα γερμανικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: