Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Και η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα

«Να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων», με την έννοια ότι «η ετεροδικία κάμπτεται όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αξιώνουν συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. «Δόση αλαζονείας» διακρίνουν στη στάση του γερμανικού Δημοσίου μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας η οποία δίνει το «παρών» στη Χάγη, καθώς είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη διεθνής δίκη.
Νωρίτερα σήμερα, οι νομικοί παραστάτες του ελληνικού Δημοσίου Αντώνης Μπρεδήμας και Στέλιος Περράκης ανέπτυξαν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς με βάση τις διεθνείς συνθήκες,  το εθιμικό διεθνές δίκαιο και τις ανάλογες εμπειρίες εγκλημάτων πολέμου ανά την υφήλιο, με πάγιο αίτημα την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου.

Όπως μεταφέρουν στελέχη του ΣΥΝ τα οποία παρακολουθούν τη διαδικασία, από την πλευρά της η γερμανική πλευρά επισημαίνει «ότι μόνο 57 παιδιά από τους 218 που εκτελέστηκαν στο Δίστομο δεν ήταν στρατιώτες (πολύ περισσότερο που 1 στους 4 νεκρούς ήταν αβάπτιστα μωρά λίγων μηνών, παιδάκια , έφηβοι ), ότι κανένα από τα παιδιά δεν φορούσε στολή και δεν κρατούσε όπλο για να μπορούν οι Γερμανοί διάδικοι να ισχυριστούν ότι η δολοφονία τους ήταν πολεμική πράξη».


Γενικότερα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τους απεσταλμένους της ΔΗΜΑΡ στη Χάγη, «οι εκπρόσωποι του γερμανικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι υπάρχει ετεροδικία (σ.σ. εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να εκδικάσουν υποθέσεις που αφορούν ξένα κράτη),  ότι δεν είναι δυνατόν πολίτες να στρέφονται κατά κρατών,  λέγοντας ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κίνδυνος για τις διεθνείς συνθήκες!». Όπως μεταφέρεται, «έντονα αντέδρασε η ελληνική πλευρά,  τονίζοντας ότι  τα κράτη που δεν προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κίνδυνος για τη διεθνή νομιμότητα. Οι δυο έλληνες παραστάτες εκτίμησαν ότι δεν μπορεί η χώρα μας να χάσει αυτή την υπόθεση, θεωρώντας ότι το διεθνές δικαστήριο θα αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας για αποζημιώσεις, ανεξάρτητα αν κρίνει ότι υπάρχει το δικαίωμα της ετεροδικίας για τη Γερμανία».

Η δίκη, η οποία αφορά τη σφαγή των 218 κατοίκων του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου του 1944 θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή και η οριστική δικαστική απόφαση θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο. Η Ελλάδα συμμετέχει στη δίκη ως παρατηρητής και όχι ως διάδικος. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα μέλη της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Γερμανίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής, προβάλλοντας συνθήματα όπως «Αποζημίωση όλων των θυμάτων των ναζί τώρα», «Απόρριψη της γερμανικής προσφυγής από το Διεθνές Δικαστήριο» ή «Καμία ετεροδικία κρατών για ναζιστικά εγκλήματα πολέμου».

«Πρόκειται για κυνισμό άνευ προηγουμένου, το ότι η γερμανική κυβέρνηση προσφεύγει ενάντια στα θύματα αντί να τα αποζημιώσει. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μηδαμινά ποσά. Στις περιπτώσεις που η γερμανική κυβέρνηση πλήρωσε αποζημιώσεις, το έκανε επειδή της ασκήθηκε έντονη πίεση, όπως στην περίπτωση των εργατριών και εργατών καταναγκαστικής εργασίας», δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης διαμαρτυρίας η βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Με τη σειρά του, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας (βιβλίο και για την Ελλάδα) Έμπερχαρντ Ρόντχολτς δήλωσε απαισιόδοξος αναφορικά με την έκβαση της υπόθεσης, αναφερόμενος με νόημα στη σύνθεση του Δικαστηρίου: «Πάνω από το 50% των δικαστών προέρχονται από χώρες, οι οποίες έχουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Όλες οι χώρες που έχουν στρατό στο Αφγανιστάν ελπίζουν να μην αλλάξει η αρχή της ετεροδικίας κρατών επειδή φοβούνται ότι θα πληρώσουν και αυτές». Ο ίδιος σημειώνει: «Πολλοί παρατηρητές είχαμε την εντύπωση ότι το ύφος των Γερμανών αντιπροσώπων, ειδικά του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στη Γενεύη Ρόμπερτ Κολμπ, ήταν πολύ επιθετικό, υπεροπτικό και καμιά φορά και σχεδόν προσβλητικό απέναντι τους δικαστές του ιταλικού Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρώμης, που αποφάσισαν ότι οι Έλληνες θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημιώσεις στην Ιταλία».

Ως σίγουρο θετικό αποτέλεσμα αυτής της δίκης, αναδεικνύει τη «δημοσιότητα για το ζήτημα των αποζημιώσεων για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα, τα οποία ακόμα και σήμερα είναι εν πολλοίς άγνωστα στη Γερμανία. Παράλληλα θα συζητηθεί το ζήτημα της γερμανικής στάσης μετά τον πόλεμο. Δηλαδή η άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει αποζημιώσεις και η όλη πολιτική ειδικά απέναντι στην Ελλάδα, στην οποία η Γερμανία χρωστά ακόμα πολλά χρήματα. Μη ξεχνάτε το θέμα του αναγκαστικού δανείου. Σήμερα όλος ο κόσμος στη Γερμανία μιλά για τα χρέη της Ελλάδας, τα οποία πράγματι έχει. Αλλά υπάρχουν και τα χρέη που η Γερμανία έχει έναντι της Ελλάδας, για τα οποία η επίσημη Γερμανία δεν θέλει να μιλήσει».

«Σήμερα, που το διεθνές δίκαιο παρακάμπτεται με τις υποκριτικές πολιτικές των ιμπεριαλιστικών χωρών, σήμερα που τα ενεργειακά αποθέματα, είτε υποθαλάσσια είτε χερσαία, μπαίνουν στον πλειστηριασμό των διεθνών πετρελαϊκών εταιριών και η πολιτική των κανονιοφόρων από το Ισραήλ και την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αναβιώνει,  σήμερα που οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στους περιφερειακούς πολέμους αντιμετωπίζονται ως στατιστικά στοιχεία, η τραγική ιστορία του Δίστομου, η νομική και ιστορική της δικαίωση μπορεί να ανοίξει δρόμους που θα υπηρετούν την αξιοπρέπεια των λαών και της ιστορίας τους», αναφέρει ο ΣΥΝ. Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ «τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει με κάθε τρόπο και σε όλες τα δημόσιες διασκέψεις να υπενθυμίζει τις αξιώσεις της προς τη Γερμανία».

Άλλωστε, ο Δαμιανός Βασιλειάδης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, υπογραμμίζει: «H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έως σήμερα δεν πήρε καμία απολύτως αποζημίωση για τις ανθρώπινες και υλικές ζημίες, που προξένησαν τα στρατεύματα κατοχής. Πρόκειται για δισεκατομμύρια δολάρια που χρωστάει η Γερμανία και που δεν τολμάει λόγω υποτέλειας να διεκδικήσει κανένα κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα έως σήμερα, αλλά και κανένα άλλο κόμμα δυστυχώς. Όλα τα κόμματα στα προγράμματά τους το αφήνουν απ’ έξω και στις προεκλογικές τους καμπάνιες το αποσιωπούν.΄Ομως η πληρωμή των αποζημιώσεων θα κάλυπτε το δημόσιο χρέος και θα ανακούφιζε την Ελλάδα από πολλά άλλα οικονομικά βάρη».  




ΠΗΓΗ-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:    http://tvxs.gr/news

1 σχόλιο:

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Καλό άρθρο....
Για να δούμε τι τέλος θα έχει η ιστορία