Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία στα Καλάβρυτα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Πηγή/Αναδημοσίευση: ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS

Διακρίνεται στο βάθος και ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, κος Γιάννης Πατσαντάρας
Στα πλαίσια της 68ης επετείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Συνεδρίασε το Διοικητικό  Συμβούλιο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940 -1945 Πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και την προώθηση του στην Επιτροπή Εξωτερικών - Άμυνας και Δικαιοσύνης της Βουλής και στο ελληνικό Κοινοβούλιο αναλαμβάνουν αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και κοινοβουλευτικοί.

Η ανακοίνωση της επιτροπής μεταξύ άλλων αναφέρει:

 «Ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις είχε η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940 - 1945: 'Ελληνικά - ολοκαυτώματα', που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του "Αρχοντικού της Παλαιολογίνας"τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1) Ανάδειξη των ολοκαυτωμάτων.
2) Ενημέρωση για την τροποποίηση του Καταστατικού από τον δήμαρχο Καλαβρύτων Λαζουρά Γεώργιο.
3) Συζήτηση και απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου.
4) Γερμανικές αποζημιώσεις.
5) Ενημερώσεις για τις επαφές του Δικτύου.
Στη συνεδρίαση παρέστη και εκπρόσωπος της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων, κ. Αριστομένης Συγγελάκης καθώς και ο βουλευτής Θανάσης Παπαδόπουλος, πρώην δήμαρχος Καλαβρύτων και επίτιμος πρόεδρος του Δικτύου.
Από τον Νομό Χανίων παρέστησαν και τοποθετήθηκαν ο κ. Σπύρος Δαράκης, π. δήμαρχος Μηθύμνης και εκπρόσωπος του Δήμου Κισάμου στο Δίκτυο και ο πρόεδρος του Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Τόπων, κ. Χαράλαμπος Δασκαλάκης, από τη μαρτυρική Κάντανο.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου να γίνει στις 8/6/2012 στο μαρτυρικό Δίστομο και να γίνει τροποποίηση του Καταστατικού, βάσει των νέων δομών του 'Καλλικράτη'.
Η ανάληψη πρωτοβουλίας από αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και κοινοβουλευτικούς να συγκληθεί για να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών - Αμυνας και Δικαιοσύνης της Βουλής και να γίνει συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Συζητήθηκαν και μια σειρά ενέργειες και τακτικές που πρέπει να δρομολογηθούν εν όψει της αναμενόμενης απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και επισημάνθηκε από τον κ. Συγγελάκη η ποιοτική διαφοροποίηση προς τα χειρότερα της γερμανικής κυβέρνησης για το θέμα των αποζημιώσεων καθώς και διάφορες πρωτοβουλίες του Γερμανικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης και άλλων, όπως είπε, που προσπαθούν να αποσπάσουν ένα συγγνώμη σε έναν μαρτυρικό τόπο, χωρίς αυτό να συνάδει με την πραγματική στάση της γερμανικής κυβέρνησης στα θέματα των επανορθώσεων - κατοχικού δανείου - επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών.
Επίσης, συζητήθηκε η πρωτοβουλία ελληνικής καταγωγής βουλευτών μελών άλλων Κοινοβουλίων στον κόσμο για να γίνουν κήρυκες των ελληνικών δικαίων στο θέμα αυτό».
Σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στον Νομό μας πρέπει όλοι οι Καλλικρατικοί Δήμοι να πάρουν επικαιροποιημένες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για αναγνώριση των τόπων τους ως μαρτυρικών και να τις κοινοποιήσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Δίκτυο και να εγγράψουν στους προϋπολογισμούς τους την ελάχιστη συνδρομή για το Δίκτυο.
Επίσης, θα ληφθεί πρωτοβουλία για ομιλία στα Χανιά, για την πορεία των αγώνων για τις γερμανικές επανορθώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: