Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ!

Αναδημοσίευση: Πολιτεία του Στέντορα
Πηγή: Sentrgoal.gr

Της ΑΛΕΚΑΣ ΖΟΥΜΗ
Τα ωραιότερα πράγµατα έρχονται απροσδόκητα, λένε… Κάπως έτσι βρεθήκαµε κι εµείς στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη να συνοµιλούµε µε τον κορυφαίο Ελληνα µουσικοσυνθέτη και αντιπροσωπεία της αφρόκρεµας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το «Goal» είχε την τύχη να παραβρεθεί σε µια ιδιαίτερη συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης υποδέχτηκε στον προσωπικό του χώρο αντιπροσωπεία παλαιµάχων ποδοσφαιριστών, για να συζητήσει µαζί τους τα προβλήµατα που κυριαρχούν στο χώρο του αθλητισµού αλλά και τις εξαιρετικά δυσµενείς συνθήκες που βιώνει ο ελληνικός λαός.
 
Η κουβέντα είχε ήδη αρχίσει όταν φτάσαµε, όµως η δυναµική της παρέµενε αµείωτη. Οι Τάκης Λουκανίδης, Νίκος Σαργκάνης, Μίµης Παπαϊωάννου, Γιώργος Δαρίβας, Νίκος Μάλλιαρης και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα του µουσικοσυνθέτη και µοιράστηκαν µαζί του τις ανησυχίες τους, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική και κοινωνική ζωή σε µέρες κρίσης.
Εκεί, στη σκιά της Ακρόπολης, ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε τους ποδοσφαιριστές να συµβάλουν κι αυτοί µε τη συµµετοχή τους στην οργάνωση και την αντίσταση της κοινωνίας και τη δηµιουργία ενός παλλαϊκού µετώπου αλληλεγγύης. Τα ερωτήµατα ήταν πολλά και κοινά, όλα αυτά που βασανίζουν τους Ελληνες πολίτες… Κοινή και η αναζήτηση του τρόπου που θα οδηγήσει τον λαό στο να βγει από το αδιέξοδο…
«Πρέπει να ξυπνήσει ο λαός, να εξεγερθεί για ανεξαρτησία, κοινωνική πρόοδο, δηµοκρατία, πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του» είπε ο Μίκης Θεοδωράκης και έστειλε το σύνθηµα: «Κάθε φορά κι ένα µεγάλο βήµα: Μπροστά».

«Λαϊκοί ήρωες για τους Ελληνες»Στο τραπεζάκι δίπλα του βρίσκονταν τοποθετηµένα αντίτυπα του νέου του βιβλίου «Σπίθα, για µια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή», το οποίο περιλαµβάνει τις οµιλίες, τις συνεντεύξεις και τα κείµενα του Μίκη Θεοδωράκη ως επικεφαλής της κίνησης πολιτών «Σπίθα», που ίδρυσε στις 17 Ιανουαρίου του 2011. Ο µεγάλος µουσικοσυνθέτης το χάρισε στους παρευρισκόµενους, υπογράφοντάς το «µε αγάπη».


Η συγκεκριµένη συνάντηση δεν ήταν φυσικά η πρώτη επαφή του Μίκη Θεοδωράκη µε το χώρο του ποδοσφαίρου ούτε θα είναι η τελευταία, καθώς ήδη έχει προγραµµατιστεί µια σειρά επαφών µε εκπροσώπους του αθλητισµού και του πολιτισµού.


Ο ποδοσφαιρόφιλος Μίκης είχε συναντήσει τους εν ενεργεία και παλαίµαχους παίκτες και τον Δεκέµβριο του 2003, σε µια µεγάλη εκδήλωση που είχε γίνει στο «Χίλτον», µε πρωτοβουλία του παλαίµαχου ποδοσφαιριστή Νίκου Μάλλιαρη και της κόρης του Μίκη, Μαργαρίτας. Πραγµατοποιήθηκε µετά την πρόκριση της εθνικής οµάδας στα τελικά του Euro 2004.

Ελληνες και ξένοι ποδοσφαιριστές είχαν ανταποκριθεί και πάλι στο κάλεσµα, όπως ο Κριστιάν Καρεµπέ, ο Μίµης Δοµάζος, ο Τάκης Λουκανίδης, ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο Βασίλης Τσιάρτας, ο Στέλιος Μανωλάς, ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ο Σάββας Κωφίδης, ο Χουάν Ραµόν Ρότσα, ο Μίµης Παπαϊωάννου, ο Νίκος Σαργκάνης και πολλοί άλλοι…

Τότε, µάλιστα, τους εξέπληξε µε την οµιλία του, κατά την οποία τους εκµυστηρεύτηκε ότι υπήρξαν οι παιδικοί του ήρωες και παράλληλα τους χαρακτήρισε «λαϊκούς ήρωες για τους Ελληνες».

Σε εκείνη τη σηµαντική εκδήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει την αγάπη και το σεβασµό του προς τους ποδοσφαιριστές και δεν έµεινε εκεί… Κάλεσε την πολιτεία να τους αναθέσει σηµαντικούς ρόλους µέσα στο ποδόσφαιρο και την κοινωνία, θεωρώντας ιδιαίτερα σηµαντική την επιρροή τους στο σύνολο.



ΠΗΓΗ:



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΩΣ ΝΑ ΧΕΡΩΣΑΣΤΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΙΚΙΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΥΝΗΜΑΤΩΝ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΛΕΝΕ