Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Δ. Δόλλης: Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των πολεμικών αποζημιώσεων

*Ευχαριστώ τον διαχειριστή της ιστοσελίδας ΣΤΕΙΡΙΔΑ

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ 

Για το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων απάντησε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης τονίζοντας ότι αγωνίζεται για την δικαίωση του ελληνικού λαού.
Το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις που δεν απέδωσε ποτέ στη χώρα μας η Γερμανία, ενώ το έχει πράξει για άλλες χώρες, έχει επανέλθει στη δημοσιότητα τον τελευταίο χρόνο λόγω της δικαίωσης από τα ιταλικά δικαστήρια των κατοίκων του Διστόμου για την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Σημαντικό ρόλο για την ελληνική κοινή γνώμη έχει παίξει επίσης και η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, δημιουργώντας στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα αδικίας.

 Τα «Επίκαιρα» έχουν αναδείξει από καιρό όλες τις πτυχές του ζητήματος μέσα από άρθρα και δημοσιεύματα που κινούνται στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ου κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων.
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, "πιστεύω πως πρέπει να ξεκινήσει και να λήξει. Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι όσο ζω σ' αυτή τη χώρα, έχοντας επιλέξει να επιστρέψω, είναι από τα βασικά θέματα που θα μπορέσουμε κι εσείς κι εμείς να προωθήσουμε, μέχρι να δικαιωθεί ο ελληνικός λαός", ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη, για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ.Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε στην αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών στα οχυρά της γραμμής Μεταξά, εκφράζοντας την απορία του "γιατί δεν διδάσκεται στα σχολεία πως οι Γερμανοί λύγισαν εκεί και πως αναγκάστηκαν να ανοίξουν δεύτερη γραμμή από τα αφύλακτα Σκόπια για να περάσουν". Περνώντας δε, στην ουσία της ερώτησής του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ υπενθύμισε την ύπαρξη "του αναγκαστικού δανείου των 3,5 δισ. δολαρίων σε τιμές 1943, που σήμερα υπολογίζεται σε 162 δισ. ευρώ, ενώ Γάλλοι ειδικοί υπολογίζουν το σύνολο της γερμανικής οφειλής στα 585 δισ. ευρώ".
"Μυστήριο παραμένει γιατί δεν ζητούμε τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις. Ο ελληνικός λαός αγνοεί εάν έχει υπογραφεί μυστικό σύμφωνο να βοηθήσουμε τους Γερμανούς - και γιατί να τους βοηθήσουμε; Οι Έλληνες ζητάνε να μάθουν γιατί δεν τα ζητάμε", ανέφερε ο κος Αϊβαλιώτης. "Η Γερμανία, πριν την ενοποίησή της, πλήρωσε πολεμικές αποζημιώσεις και προς την Πολωνία και προς την Γιουγκοσλαβία, όχι όμως προς την Ελλάδα. Εμείς ακόμα παλεύουμε να καταλάβουμε τον γρίφο με τις ελληνικές αποζημιώσεις και γιατί δεν εγγράφουν την οφειλή τους στις απαιτήσεις τους προς εμάς. Υπάρχει από εμάς πρόθεση συμψηφισμού, ώστε να ανακουφιστεί κάπως το δημόσιο χρέος μας και να καταλάβει ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και ο βιετναμογερμανός αντιπρόεδρος ότι η Ελλάδα αντιδρά;", αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.
"Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων, ούτε θα παραιτηθεί. Ξέρω βεβαίως πως αυτό δεν φτάνει, γιατί πάντα μιλάμε για ζήτημα με ανθρωπιστικές παραμέτρους. Έχει επίσης ειπωθεί πολλές φορές, πως το ζήτημα παρουσιάζει πολυπλοκότητα και συνιστά αντικείμενο μελέτης σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης", απάντησε ο κ. Δόλλης.
"Κάναμε βήμα μπροστά στο ζήτημα του Διστόμου. Η Ελλάς διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει όποια πτυχή των γερμανικών αποζημιώσεων, εκτιμώντας το σύνολο των παραμέτρων. Θα ήθελα να μπορέσω να σας πω πως αύριο ξεκινά και μεθαύριο θα τελειώσει. Δεν μπορώ να σας το πω αυτό, αλλά μπορώ να πω πως το θέμα δεν πρέπει να αφεθεί να σβήσει", συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Θα είχε πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας πληροφορήσει η κυβέρνηση σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι τώρα για τη διεκδίκησή τους.

1 σχόλιο:

Κώστας Δίστομο είπε...

Τέτοιες μαλακίες λέτε, γι αυτό ο λαός σας κράζει και σας παίρνει με τα γιαούρτια και τις ντομάτες........
Έχει κάνει πολλά κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις...Ρε ούστ ,ρε Δόλιε, Δόλη.........