Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Κείμενο του σκηνοθέτη της παράστασης ''Εξω απ' την πόρτα'', Τάσου Σταθά, σχετικά με την εμπειρία του στο 24ο φεστιβάλ του Δήμου Ζωγράφου.



Διαβάστε ένα κείμενο του σκηνοθέτη της παράστασης ''Εξω απ' την πόρτα'', Τάσου Σταθά, σχετικά με την εμπειρία του στο 24ο φεστιβάλ του Δήμου Ζωγράφου, αφού πρώτα κάνετε ένα ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Πριν γράψω το κείμενό του, θα ήθελα να πώ δυό λόγια ακόμη που με συγκίνησαν.
Επειδή ο πολιτισμός είναι μεγάλο πράγμα, ειδικά όταν τον κουβαλάς στο DNA σου, πρέπει να τονίσω ότι έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο η βοήθεια κάποιων Διστομιτών της Αθήνας, που με τα κινητά τους τηλέφωνα, έστελναν sms για να ειδοποιήσουν τους άλλους συμπατριώτες μας που ζουν στην Πρωτεύουσα, όσοι δεν ενημερώθηκαν από τα blogs, τον τύπο και τα ραδιόφωνα.
Επίσης να πούμε ότι λίγες ώρες πριν την παράσταση, ο Τάσος Σταθάς έδωσε τηλεφωνικές συνέντευξεις στον Αθήνα 9,84 fm, στο ΝΕΤ 105,80 fm ( Ελληνική ραδιοφωνία ) και στο ΒΗΜΑ 99,5 fm.

Επίσης παρακαλώ να κάνετε κλικ επάνω στις φωτογραφίες που αναρτώ σήμερα, για να δείτε τα ονόματα των ηθοποιών αλλά και όλων των άλλων συντελεστών, που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε, ως εξυπακούεται, να γίνει τίποτα.
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα επίσης που μας κάνουν τόσο υπερήφανους, είναι τα ΒΑΡΙΑ ονόματα που κουβαλά τόσο η προκριματική επιτροπή που επέλεξε την ''Θεατροφρένεια'' , όσο και η κριτική επιτροπή.
Η προκριματική επιτροπή είναι η εξής:
Πρόεδρος : Δήμος Αβδελιώτης ( Σκηνοθέτης )
Μέλη : Σπύρος Ορνεράκης ( Σκιτσογράφος, σκηνογράφος ), Μιχάλης Ιερωνυμίδης ( Καλλιτεχνικός διευθυντής ).

Κριτική Επιτροπή :
Πρόεδρος : Κώστας Παπαπέτρος ( Θεατρικός συγγραφέας )
Μέλη: Κατερίνα Καμπανέλλη ( Σκηνογράφος - ενδυματολόγος ) Αντώνης Τέμπος ( Σκηνοθέτης ),    Σάκης Τσιλίκης  ( Μουσικοσυνθέτης ),  Μιχάλης Ιερωνυμίδης ( Καλλιτεχνικός διευθυντής )

Επίσης μετά από διάλογο που έκανα με πολλούς Διστομίτες που παρευρέθηκαν εκεί, μας συγκίνησαν τα σχόλια του κόσμου που τους είχε συνεπάρει και συγκινήσει το έργο. Να πούμε εδώ ότι ήταν πάνω από 550 τα άτομα στο ανοιχτό θέατρο του Δήμου Ζωγράφου.
Επίσης να ευχαριστήσουμε όλοι τον συμπατριώτη μας Λ.Δ για την εξαιρετικά πολύτιμη βοήθειά του.
Αλλά ας δώσουμε τον λόγο στον Τάσο Σταθά.

ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΘΑΣ


Φίλες και φίλοι....

Δυσκολεύομαι απίστευτα να διατυπώσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, που μου άφησε η εμπειρία της συμμετοχής της ''Θεατροφρένειας'' στο 24ο Φεστιβάλ ερασιτεχνικών Θεάτρου Θιάσων του Δήμου Ζωγράφου.
Είχα πει σε προηγούμενο άρθρο ότι θα κουβαλήσουμε στους ώμους μας την ιστορία του αιματοβαμμένου τόπου μας και θα παρουσιάσουμε το έργο που πραγματεύομασταν, 9 μήνες τώρα, ''ΈΞΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ'', με αξιοπρέπεια.
Σας βεβαιώνω πως δεν υπήρχε ικμάδα ψυχής που να κρατήσαμε μέσα μας έπειτα απ' το πέρας της παράστασης.
Είχα την τιμή ( και την τύχη ίσως ), να μιλήσω στους εξής Ραδιοφωνικούς σταθμούς Αθήνα 9,84 fm, ΝΕΤ και ΒΗΜΑ FM, εκπροσωπώντας το Θεατρικό μας Εργαστήρι.
Ειλικρινά δεν θυμάμαι την ακριβή στιχομυθία των δημοσιογράφων και της ταπεινότητός μου, αλλά με λίγα λόγια, έπρεπε να απαντήσω σε ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με την επιλογή το έργου, την αξιοπρέπεια της Επαρχίας, τους λόγους που κάνουμε Θέατρο, την συμμετοχή μας στο φεστιβάλ.
Καταλαβαίνετε και εσείς πως για μιά ,κατά γενική ομολογία, άρτια παράσταση ( χρησιμοποιώ λόγια άλλων διότι με διακρίνει ταπεινότητα ), δεν υπάρχουν γούρια, παγούρια ή μαγικά ραβδιά.
Υπάρχει η δουλειά, το πάθος, η συνεχής προσπάθεια να γίνουμε καλλίτεροι άνθρωποι, οι σωστές ερμηνείες του καιρού και της εποχής μας, το ήθος.
Εξήγησα επίσης, πως τα πλαίσια επιλογής μας σχετικά με τα θεατρικά έργα, μιας και στο DNA μας βρίσκεται ο θάνατος, είναι πότε άμεσα, πότε παραβολικά έμμεσα ως μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης στους προγόνους μας.
Άριστη η φιλοξενία και οργάνωση του Δήμου Ζωγράφου και τους ευχαριστώ για όλα.
Ευχαριστώ επίσης τους φίλους από Δίστομο, Βοιωτία και Αθήνα, που μας στήριξαν με την παρουσία τους.
Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν στο φετινό μας ταξίδι, καθώς επίσης τους συνεργάτες - συντελεστές - συντρόφους.
Δίχως την αλληλοβοήθειά και την κατανόηση, τίποτα δεν θα ήταν εύκολο.

Τέλος δεν θα πω κάτι για τον φίλο μου Θεμιστοκλή Ν. Παπαϊωάννου. Δεν φτάνει το ευχαριστώ μου.

Γειά σας φίλοι.
Εις το επανειδείν
Λείαν συντόμως

ΤΑΣΟΣ Ι. ΣΤΑΘΑΣ


ΥΓ: Να πούμε εδώ ότι θα δημοσιευτεί στο παρόν blog ολόκληρη η συνέντευξη από το ΒΗΜΑ fm  του Τάσου Σταθά, σύντομα


1 σχόλιο:

Στειριώτης είπε...

Παιδιά και Τάσο τα θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια, για την επιτυχία σας.

Αισθάνθηκα πολύ καλά το διάστημα που βρέθηκα δίπλα σας.....

Θα ξανασυναντηθούμε....