Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Το Αυτοδιοικητικό κίνημα, σε συνθήκες μνημονιακής επέλασης συνεχίζει τη δράση του στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών της περιφέρειας Στερεάς





05/01/2013

Το Αυτοδιοικητικό κίνημα, σε συνθήκες μνημονιακής επέλασης,
συνεχίζει τη δράση του στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών της περιφέρειας Στερεάς

Αποτιμώντας τη μέχρι σήμερα δραστηριότητά μας και ενόψει της εναλλαγής της εκπροσώπησής μας στο περιφερειακό συμβούλιο, διαπιστώνουμε ότι:

Τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του Αυτοδιοικητικού κινήματος, στη μέση της θητείας του περιφερειακού συμβουλίου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο πολιτικό σκηνικό, εξαιρετικά δυσμενέστερο, ενώ και η κατάσταση στην περιφέρεια Στερεάς εξελίσσεται όπως είχε προδιαγραφεί. Δήμοι και περιφέρεια διαλύονται και οι λειτουργίες τους ακυρώνονται εξαιτίας των συνεχών περικοπών. Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των σκουπιδιών, του νερού, των εθνικών δρόμων, η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, η ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, η κατάρρευση της δημόσιας υγείας και παιδείας,  των ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιφέρειας, η συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών συμβαδίζουν με τα χαράτσια, τους φόρους, την αφαίμαξη των εισοδημάτων και τη συμπίεση των αγροτών και της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις ολοένα και πιο επιθετικές επιταγές της τρόικα, της κυβέρνησης και των κρατικοδίαιτων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται και την περιφέρεια μας.


Πιστή στους στόχους των σχεδιαστών του Καλλικράτη η περιφερειακή αρχή απογύμνωσε το περιφερειακό συμβούλιο από οποιαδήποτε ουσιαστική λειτουργία. Μακριά από τους πολίτες, συνεχίζει να λειτουργεί, στη βάση της γνωστής από παλιά τακτικής των νομαρχιακών αρχών: της αναπαραγωγής κεντρικών πολιτικών επιλογών χωρίς καμιά απολύτως στρατηγική, της διαχείρισης, ως ενδιάμεσης, κοινοτικών και κρατικών κονδυλίων, των ανέξοδων υποσχέσεων και της καλλιέργειας πελατειακών σχέσεων σε όλο το σώμα της κοινωνίας. Το μόνο που έχει αλλάξει στην επιχειρηματολογία είναι η αντικατάσταση της λέξης «ανάπτυξη» με τις λέξεις «κρίση» και «ανεργία», προκειμένου να δικαιολογηθεί η εξυπηρέτηση μεγαλοεργολάβων και βιομηχάνων. Χαρακτηριστική είναι η λειτουργία της λεγόμενης «Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης» ως ενός μηχανισμού διεκπεραίωσης αδειδοτήσεων ακόμη και σε όσους αποδεδειγμένα και κατ’ επανάληψη υποβαθμίζουν τόσο το περιβάλλον όσο και την τοπική ανάπτυξη.

Ως πολίτες που συμμετέχουν στους αγώνες ενάντια στην ισοπέδωση της κοινωνίας από εγχώριους και υπερεθνικούς άρπαγες και τοκογλύφους, συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση να αντιστεκόμαστε:
·      στη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα των μνημονίων, που κατεδαφίζουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα
·      στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική εξαθλίωσης της κοινωνίας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου, που καλλιεργούν την υποταγή και ενισχύουν τον αυταρχισμό
·      στη ραγδαία εξάπλωση νεοφασιστικών αντιλήψεων και ρατσιστικών πρακτικών από μεγάλο τμήμα του πολιτικού φάσματος με αιχμή το μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής»,
·      στη λειτουργία της Περιφέρειας ως εργαλείου στήριξης των επιλογών κυβέρνησης - τρόικας - επιχειρηματικών ομίλων

Ταυτόχρονα, αντιπαραθέτουμε μια θετική, ενεργητική δράση, που αποσκοπεί σε ένα μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας με δικαίωμα όλων στην εργασία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την υγεία, με φροντίδα για την προστασία του περιβάλλοντος, με κοινωνικό σχεδιασμό και έλεγχο στα δημόσια αγαθά, στην παραγωγή και στην κατανομή του πλούτου. Ένα μοντέλο που προϋποθέτει ενίσχυση των συλλογικών μορφών, μέσα από τη στήριξη συνεταιρισμών, ομάδων και δικτύων και ένα διαφορετικό προσανατολισμό των δημόσιων δαπανών σε νέες θέσεις εργασίας και σε υποδομές με κοινωνικό όφελος. Και που, πάνω απ’ όλα, απαιτεί την απόρριψη φαινομένων παραγοντισμού, κομματικού εναγκαλισμού και αναπαραγωγής της εξουσίας. Προϋποθέτει θεσμούς πραγματικής αυτοδιοίκησης, άμεσης και πραγματικής δημοκρατίας. Στις σημερινές, ιδιαίτερα, συνθήκες προτάσσουμε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης, όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και κάλυψης στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών.

Το Αυτοδιοικητικό κίνημα δεν ξεχνά, ούτε στιγμή, ότι βασικός λόγος για τη συγκρότησή του υπήρξε η ανάγκη για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Για αυτό θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους και για την επεξεργασία και εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων, όπου αυτό είναι δυνατό. Είτε αυτές αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων και των νερών, είτε στις παρεχόμενες υπηρεσίες της υγείας και της εκπαίδευσης, είτε στο χωροταξικό σχεδιασμό, είτε στη λειτουργία των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.

Θεωρώντας ότι η ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα στους πολίτες και τις συλλογικότητές τους και η διαμόρφωση του πλατύτερου δυνατού μετώπου είναι η μόνη πιθανότητα διεξόδου, συνεχίζουμε την ενωτική και από τα κάτω παρέμβασή μας. Αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία από τη λειτουργία της Περιφέρειας, προχωράμε σε ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου με συλλογικότητες και αυτοδιοικητικές κινήσεις στην περιφέρεια Στερεάς για να συνδιαμορφώσουμε και να διεκδικήσουμε ένα τελείως διαφορετικό προσανατολισμό από όσα ανεχθήκαμε μέχρι χθες και από αυτά που μας επιβάλλονται σήμερα. Το πείραμα της αυτοέκφρασης των αγωνιζόμενων πολιτών, στα διάφορα «μέτωπα» της περιφέρειάς μας, με εργαλείο το Αυτοδιοικητικό κίνημα έχει πολύ δρόμο μπροστά του και δεσμευόμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποβεί επιτυχημένο.

Είναι σημαντικό και ενδεικτικό, ταυτόχρονα, του χαρακτήρα του Αυτοδιοικητικού κινήματος το γεγονός ότι αυτή την ώρα μιας κρίσιμης μάχης υλοποιούμε μια από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, που αφορά στην εναλλαγή της εκπροσώπησής μας στο περιφερειακό συμβούλιο, διατυπώνοντας έμπρακτα το μήνυμα ότι δεσμευόμαστε πρώτοι εμείς από αυτά που διακηρύσσουμε. Η Δέσποινα Σπανούδη παραχωρεί τη θέση της στον Κώστα Κουρκούτη και όλοι εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να την ευχαριστήσουμε για το μαχητικό και συνεπή τρόπο που μας εκπροσώπησε, καθώς και για την ανιδιοτελή αφοσίωσή της στο συλλογικό μας εγχείρημα.

Η συνέλευση του Αυτοδιοικητικού Κινήματος περιφέρειας Στερεάς,  με αγώνες και αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια: