Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Άνοιξε το τριώδιο, βγήκαν οι κουδουναραίοι στο Δίστομο. Αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο του Διονύσου

Ένα από τα αρχαιότερα έθιμα που έχουν τις ρίζες στα βάθη της αρχαιότητας, γέννημα των Διονυσιακών τελετών και των τελετών του Πανός, απαντάται στο Δίστομο αυτές τις ημέρες.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ να δείτε παλαίοτερό μου άρθρο, και αναμείνατε για περισσότερα στοιχεία και αναλυτικότερες επεξηγήσεις, καθώς και νέα από τους τραγόμορφους κουδουναραίους.
Να τονίσουμε εδώ ότι αυτό το έθιμο, αν εξαιρέσουμε την πόλη της Άμφισσας που έχει κουδουναραίους μόνο την ημέρα του τοπικού της εθίμου, της Χάρμαινας, δεν υπάρχει πουθενά άλλου στην νότια Ελλάδα και στην περιοχή, παρά μόνο στο Δίστομο.
Αν το διασταυρώσουμε με την επιγραφή στο Κωρύκειο άνδρο του Παρνασσού όπου αναγράφεται αναθηματικά το όνομα ενός αρχαίου Διστομίτη του Εύστρατου η οποία αναφέρει,'' Εύστρατος / 'Αλκιδάμου / άμβρύσιος / συμπερίπολοι / Πανί, νύμφαις'', και σκεφτούμε ότι γίνονταν εκεί Διονυσιακές τελετές, τότε θα καταλάβουμε την συνοχή και κάποια στοιχεία για το έθιμο

Δείτε εδώ βιντεάκι που τράβηξα χτες όταν εισέβαλαν οι κουδουναραίοι σε μία καφετέρια της Πλατείας Δανιήλ Γαμβρίλη ( Κάτω Πλατείας )



3 σχόλια:

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Ελάτε να βάνουμ' ούλ' τα κ'δούνια αλά παλιά....!!!

Πίκινος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Είχα διαβάσει παλιά για το έθιμο (που χάνεται πραγματικά στο χρόνο), αλλά δεν ήξερα ότι λαμβάνει χώρα στο Δίστομο!

Μπράβο και πάλι, αυτά πρέπει να προβάλλονται, στερνή κληρονομιά μας...

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Ναι, εδώ γίνεται αυτό.
Το μόνο μέρος σε όλη τη νότια Ελλάδα. Μετά πάμε Μακεδονία, Θράκη και στην Σκύρο...
Από τα παγανιστικά του Παρνασσού μάλλον ή από κάποιο θρακικό φύλο που εγκαταστάθηκε εδώ...Ποιός ξέρει..