Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

«Δεν κατανοεί» το Βερολίνο την απόφαση της Αθήνας για τη σφαγή του Διστόμου

Πηγή : in.gr

Αθήνα
Αρνητική και αμήχανη ήταν η αντίδραση της Γερμανίας στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τη δικαστική μάχη για τη σφαγή του Διστόμου που εκκρεμεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε πως δεν «κατανοεί» την απόφαση της Αθήνας και ότι η Γερμανία εμμένει στη στάση της, δηλαδή αρνείται να καταβάλει αποζημιώσεις. Όσον αφορά στις θηριωδίες που υπέστη ο ελληνικός λαός από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ο κ. Βεστερβέλε αρκείται να τα χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα δεινά».
Ειδικότερα, σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Βεστερβέλε αναφέρει ότι «δεν έχει καμία κατανόηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει ότι η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη και τονίζει: «Γνωρίζουμε επίσης τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η Γερμανία, όμως, εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Βεστερβέλε επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας. Όπως σημειώνει, «αναφορικά με προσφυγές κατά της Γερμανίας, αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους».
«Εάν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια» καταλήγει η ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, στη δήλωση που του Γκίντο Βεστερβέλε.
«Η Ελληνική Ομογένεια στη Γερμανία δεν μπορεί να επιδείξει κατανόηση για το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Βέστερβελε 'δεν κατανοεί' την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου.
Θεωρούμε απαράδεκτο να επιχειρείται άσκηση πολιτικής πίεσης κατά της Ελλάδος, επειδή υπερασπίζεται τα συμφέροντα των υπηκόων της στη Χάγη, όπου προσέφυγε η ίδια η Γερμανία» τονίζει η ΟΕΚ Γερμανίας σε ανακοίνωσή της.
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Γερμανίας καταλήγει με το ρητορικό
ερώτημα: «Αρνείται η Γερμανία, η χώρα με τον προηγμένο νομικό πολιτισμό, στην Ελλάδα ως και το δικαίωμα της άμυνας»;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βάρβαροι φασίστες