Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Μανώλης Γλέζος: Στα 162 δισ. ευρώ το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Αναδημοσίευση από Βοιωτικά


Ο αντισταστιακός και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, παραχώρησε συνέντευξη στο σταθμό Σκάι κατά την οποία προσδιόρισε το ύψος των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα 162 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς τόκους.
Ο Μανώλης Γλέζος υποστήριξε πως οι μετρήσιμες, καταγεγραμμένες αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα και σύμφωνα με τις αποφάσεις που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, αγγίζει τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και τα αναγκαστικά δάνεια που σύναψε με την Ελλάδα. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που οφείλει στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.
Ο Μανώλης Γλέζος χαρακτηρίζει σοβαρή την απόφαση του πρωθυπουργού για το αίτημα παρέμβασης στη δίκη στο δικαστήριο της Χάγης και προτείνει για να αποκτήσει πολιτικό βάρος η εκδίκαση της υπόθεσης, να παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Γλέζος καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να βοηθήσουν τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας σε ολόκληρη τη χώρα να προχωρήσουν σε αγωγές και να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Σύμφωνα με τον κ. Γλέζο το θέμα των επανορθώσεων προς το δημόσιο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:
Αρχαιολογικοί θησαυροί:
«Τα δώρα των δωσίλογων Ελλήνων στους Γερμανούς», που έπαιρναν από τα μουσεία. Μία δεύτερη κατηγορία που εντάσσεται στους αρχαιολογικούς θησαυρούς, αφορά τη ληστεία όπως χαρακτηρίζει «που έκαναν από τα μουσεία οι Γερμανοί Αρχαιολόγοι» και μία τρίτη κατηγορία αφορά τις παράνομες και μυστικές αρχαιολογικές ανασκαφές που έκαναν οι Γερμανοί αρχαιολόγοι χωρίς την παρουσία της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας. «Τα αντικείμενα αυτά έχουν καταγραφεί από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία και έχει σχετικό κατάλογο το τμήμα αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου» είπε ο κ. Γλέζος.
Αναγκαστικά Δάνεια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», η χώρα μας από το 1828 δανείζεται. Μία φορά βρέθηκε στη θέση να δανείσει και αυτή ήταν στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της: «τη μαύρη περίοδο της κατοχής, μέσα στο θανατικό της πείνας, η Ελλάδα δάνειζε τη Γερμανία. Την υποχρέωσαν οι κατακτητές -και για αυτό λέγεται και αναγκαστικό δάνειο- και μάζεψαν ότι πλούτο υπήρχε στη χώρα, τον μετέφεραν στη Γερμανία για να ζήσει ο Γερμανικός Λαός». Το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο ανήλθε στο ύψος των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) ποσό το οποίο με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μεταφράζεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.
Καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας. Οι πολεμικές επανορθώσεις δεν αφορούν τις πολεμικές συγκρούσεις των δύο στρατών ή του γερμανικού στρατού με τις αντάρτικες ομάδες κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στο Παρίσι το 1945, αμέσως μετά την κατάρρευση των δυνάμεων του Άξονα, η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα. Το ποσό αυτό, επίσης με βάση τη μετατροπή και τα στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή η Τράπεζα της Ελλάδας, μεταφράζεται σε 108 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.
Ανάλογες αποζημιώσεις είχε επιδικάσει η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων για όλες τις χώρες του Άξονα και συγκεκριμένα για τη χώρα μας υπήρξε επιδίκαση αποζημιώσεων στη Βουλγαρία και την Ιταλία, χώρες οι οποίες σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο αποπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. «Η Ιταλία και Βουλγαρία τα πλήρωσαν μπορεί να ήταν λίγα αλλά τα πλήρωσαν και το λογικό ερώτημα είναι θα "βλέπανε" ποτέ οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι φασίστες την Ελλάδα εάν δεν ήταν η Γερμανία; Με ποιο δικαίωμα αυτοεξαιρείται η Γερμανία όταν οι κολαούζοι της πλήρωσαν;»
 
Πηγή:ΤVXS

4 σχόλια:

ntelalis είπε...

Αγαπητέ Θέμη,

Στο ποσό των 162 δις ευρώ ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι νόμιμοι τόκοι, οι οποίοι αν συνυπολογιστούν το χρέος φτάνει με μετριοπαθείς υπολογισμούς σχεδόν 1 τρις ευρώ.
Δεν είναι όμως κατά τη γνώμη μου το ύψος των χρημάτων, όσο η ηθική δικαίωση των προγόνων σας, που τόσο άδικα και βάρβαρα σφαγιαστήκαν.

ΥΓ. Δεν είμαι αρμόδιος/α για να μιλήσω για όλα αυτά, καθώς θεωρώ ότι η σιωπή ταιριάζει πιο πολύ σε αυτές τις περιστάσεις.

Φιλικά
Ντελάλης

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Καλή σου μέρα
Θα συμφωνήσω. Και γω για την ηθική δικαίωση μιλάω πάντα. Απλά πρέπει να πληρώσει και η Γερμανία. Κάποιοι θα γίνουν πάμπλουτοι μετρώντας κεφάλια, κι αυτό είναι άδικο.
Ωστόσο η γνώμη μου είναι πως πρέπει να πληρώσει η Γερμανία και ηθικά με κατακραυγή, αλλά και υλικά για τη Χώρα κι όχι κατ' άτομο.

Θ γράψω γι αυτό και σχετικό άρθρο. Να είσαι καλά..

Θ. είπε...

Εννοειται αυτο και πολυ καλα το θετεις Θεμη,ακομα κι αν τα λεφτα πανε σε ατομα καλο θα ηταν να δωθουν για εναν σκοπο(πχ:καποιες οργανωσεις εναντια στον φασισμο,στους αναπηρους πολεμου κτλ)βεβαια παει μακρια η κουβεντα αλλα καλο ειναι να λεγονται αυτα
Χαιρομαι που ο θεμα σνεχιζεται και πιεζουν και ανθρωποι με την ιστορια και το κυρος του Γλεζου

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Θ πολύ σωστά. Κάπως ετσι θα πρέπει να γίνουν. Αυτό εννοεί και ο Ντελάλης.
Σηκώνει κουβέντα πολύ όμως αυτό. Πάντως χαίρομαι που σκεφτόμαστε αρκετοί έτσι