Από ΤΑ ΝΕΑ
ΚΛΙΚ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Θέλησαν να κρατήσουν αναμμένη τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων
Με αναμμένα κεριά εκατοντάδες κάτοικοι, κυρίως νεολαίοι, του μαρτυρικού Διστόμου, πραγματοποίησαν αργά το απόγευμα ειρηνική διαμαρτυρία μπροστά στη Γερμανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν αναμμένη τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, για τη σφαγή των 218 συμπατριωτών τους στις 10 Ιουνίου 1944.
Οι συγκεντρωθέντες που επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Πρεσβείας, θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι οι Γερμανοί δεν μπορούν να έχουν μόνο απαιτήσεις από τους Έλληνες, αλλά έχουν και οφειλές, τόσο στο Δίστομο, όσο και στα Καλάβρυτα, αλλά και δεκάδες ακόμη μαρτυρικά χωριά.
«Οι νέοι από το Δίστομο που ανάβουν απόψε ένα κερί, δεν το κάνουν για τα λεφτά της αποζημίωσης, αλλά για την αναγνώριση ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας. Για να υπάρξει μετά από 67 χρόνια δικαίωση των σφαγιασθέντων», τονίζεται στο ψήφισμά.
Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την εκπνοή -στις 14 Ιανουαρίου- της προθεσμίας για να κάνει παράσταση το ελληνικό κράτος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει προσφύγει η γερμανική κυβέρνηση για να ακυρώσει απόφαση των ιταλικών δικαστηρίων, με την οποία οι προσφεύγοντες συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου είχαν ουσιαστικά κερδίσει και ήταν εν εξελίξει η κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στο ιταλικό έδαφος.
Πρόκειται για έναν δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια με πρωτοβουλία του αείμνηστου νομάρχη Βοιωτίας, Γιάννη Σταμούλη.
Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε στη Βουλή την κατ’ αρχήν πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει ως ενεργός παραστάτης στη δίκη της Χάγης.
Επιτροπή νομικών των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης εξετάζει αυτές τις μέρες όλες τις νομικές πτυχές σε βάθος και με γνώμονα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Έξω από τη Γερμανική Πρεσβεία διαδήλωσαν άνθρωποι που ήταν παρόντες στη γερμανική θηριωδία, απόγονοι θυμάτων, αλλά και η νεότερη γενιά νέων κατοίκων του Διστόμου, καθώς επίσης και φοιτητές, αλλά και απλοί πολίτες από την Αθήνα.
Βρέθηκαν, επίσης, δημοτικοί σύμβουλοι, και εκπρόσωποι άλλων μαρτυρικών πόλεων.
Ευχαριστώ τον συμπατριώτη μας Λουκά Δημάκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου