Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Μονοπάτι από Δίστομο - Παραλία Διστόμου, μέχρι Αντίκυρα


Από τον Γιώργο Ι. Λούκα

Ο Δήμος μας, εξασφάλισε επιτέλους τη χρηματοδότηση των υλικών (πινακίδες υποδοχής, ταμπέλες και τα λοιπά) και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να ενώσουμε  περιπατητικά δύο παγκόσμια μνημεία UNESCO Δελφούς και Οσίου Λουκά - όλες τις κοινότητες του κοινού μας τόπου βουνό και θάλασσα αναδεικνύοντας το γεμάτο οπτικές αντιθέσεις μεσογειακό τοπίο της περιοχής μας μόλις 2 ώρες από το κέντρο της Αθήνας.

Σήμερα ξεκινήσαμε να υλοποιούμε την τελική καταγραφή για την τοποθέτηση των πινακίδων, σημείων ενδιαφέροντος και τα λοιπά.

Από  την κάτω πλατεία Διστόμου έως τον  Φάρο της Αντίκυρας, 11 χιλιόμετρα όπου ελιές και θάλασσα παίζουν κρυφτό πίσω από τις λαξευμένες πλαγιές του βουνού σαν κάποιος άλλος άγνωστος πίνακας ζωγραφικής του Μονέ.

Μία διαδρομή όπου κανείς μπορεί να περπατήσει αλλά και να ποδηλατήσει (μιας και τα κομμάτια καθαρού μονοπατιού είναι λίγα και εύκολα προσπελάσιμα).

Μία ευλογημένη Γη, σοδειά ζωής για τους προγόνους μας αλλά και για τους σημερινούς Διστομίτες.

Σε μία γωνιά της, μέσα σε μία σπηλιά είχαν βρει καταφύγιο για να γλιτώσουν εκείνη τη μαύρη για τον άνθρωπο της 10ης Ιουνίου του 1944 πάνω από 100 συγχωριανοί μας.

Σήμερα έχει αναπαλαιωθεί από τον ομογενή Γεώργιο Δ. Δημάκα, κυριολεκτικά μέσα στα βράχια, το εκκλησάκι του Αγίου Μάμα.

Η θέα από αυτό το σημείο στο γραφικό κόλπο και στα απέναντι χιονισμένα βουνά της Πελοποννήσου, κόβει την ανάσα και ρίχνει τους παλμούς.

Ο ταξιδιώτης πλέον κατηφορίζει προς τον εργατικό οικισμό των Άσπρων Σπιτιών στην Παραλία Διστόμου.

Από εκεί η Αντίκυρα βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά.

Ακολουθώντας ένα σπαρμένο από ελιές δρόμο, ακούγοντας τον ήχο του κύματος, κινούμαστε παράλληλα με τη θάλασσα.

Η Αντίκυρα με τον απάνεμο όρμο της μας περιμένει.

Τα βουνά εδώ σβήνουν την ορμή τους στη θάλασσα.

Ώρα για ένα ουζάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: