Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Εκκλησίες και ξωκλήσια του Διστόμου

Άγιος Νικόλαος Διστόμου
Για την ολοκλήρωση αυτού του άρθρου δανείστηκα κείμενο και υλικό από την ιστοσελίδα του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας 
Στην συνέχεια έκανα δικές μου παρεμβάσεις
ΚΛΙΚ ΕΔΩ στο πλήρες άρθρο απ' το ΔΙΣΤΟΜΟ ΑΡΧΕΙΑ.
Στην πάνω πλατεία του Διστόμου (Πλ. Εθνικής Αντίστασης) υπάρχει η μεταβυζαντινού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Νικολάου που ολοκληρώθηκε το 1908. 
Το Δίστομο το επισκέφθηκε στην εποχή του και ο Όθωνας με την Αμαλία.
Λέγεται δε ότι η μικρή γλυκόηχη καμπάνα του καμπαναριού του είναι δωρεά της βασίλισσας Όλγας,ενώ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το μεγάλης αξίας, σκαλιστό του τέμπλο.
Πέρα από την εκκλησία της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία στο κέντρο του Διστόμου,
Η Εκκλησία της Παναγίας κοντά στο στενό που στρατοπέδευσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ο Άη Λιας. Στην  γραφική γειτονιά Άη - Λιας στο Δίστομο
υπάρχουν αρκετά εξωκλήσια με παραδοσιακή πέτρινη κατασκευή, όπως του Αγίου Δημητρίου  στην είσοδο του Διστόμου και του Αγίου Μηνά πρός το Στείρι.
Άγιος Δημήτριος


Επίσης το διπλό εξωκλήσι των Αγίου Αθανασίου και Αγίου Αντωνίου στο δρόμο προς Παραλία, με τη χαρακτηριστική πηγή νερού, που ρέει αδιάκοπα το γάργαρο νερό της, από τα υψώματα του Ελικώνα, και του Αγίου Συμεών ( Στείρι ) όπου σύμφωνα με την παράδοση παλιά ξεκινούσαν από κει λαμπαδηδρομίες.
Άγιος Αθανάσιος


Άγιος Αντώνιος
Άγιος Συμεών Στειρίου
Χαρακτηριστικό ξωκλήσι επίσης αυτό του Αγίου Μάμμα πίσω από το χαρακτηριστικό βράχο "Βαγένι", στο παλιό δρόμο προς Παραλία. Είναι χτισμένο μέσα σε φυσική σπηλιά - κοίλωμα του βράχου, με σταλακτίτες και εξαιρετική παραδοσιακή τεχνική. Εδώ κρύφτηκαν, για αρκετό καιρό, επιζήσαντες της σφαγής, που διέφυγαν από το Διάσκελο και ζήτησαν καταφύγιο στο ξωκλήσι, λόγω της δύσκολης πρόσβασης και του απόκρημνου της περιοχής.
Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς, πράγμα που τώρα γίνεται εύκολα, αφού και αυτοκίνητο φτάνει σχεδόν μέχρι την είσοδό του και να θαυμάσει τις θαυμαστές ιδιοτροπίες της φύσης.
Παμπάλαιο και ιστορικό ξωκλήσι είναι και του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Διστόμου στην θάλασσα, και συνδέεται ιστορικά με την Εκκλησία στο Δίστομο λόγω ονομασίας
Άγιος Μάμας
Ο Άγιος Νικόλαος στον Διστομίτικο γιαλό


Άγιος Νικόλαος - Παραλία Διστόμου
Παλιά Εκκλησία όπου γίνονταν και περίφημο πανηγύρι, είναι η μικρή Εκκλησία της Αναλήψεως στην Παραλία Διστόμου, η οποία διασώθηκε από την απαλλοτρίωση του 1963 και λειτουργείται ακόμη και σήμερα. Παλιά εκεί στη θάλασσα της Αναλήψεως, οι Διστομίτες έκαναν περιβόητο πανηγύρι.
Είναι αρκετά ξωκλήσια ακόμη που δεν έχουν αναφερθεί. Θα ακολουθήσουν επόμενα άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: