Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Λογιστικός έλεγχος του Ελληνικού χρέους. Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου

Έστειλε ο συμπατριώτης μας Γιάννης Π. Παπαϊωάννου


 Γράφει ο Κώστας Καββαθάς
by lifeable on Μαρτίου 16, 2011

Προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον λογιστικό έλεγχο του Ελληνικού χρέους. Παρουσιάστηκε στις Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011, σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του δημόσιου χρέους της χώρας, βασική εργασία της οποίας θα είναι το δημόσιο χρέος και η εξακρίβωση των αιτιών του, οι όροι με τους οποίους έχει συναφθεί, καθώς και η χρήση των δανείων.
Παράλληλα, η ΕΛΕ έρχεται να καλύψει το δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει, καθώς οι λαοί που καλούνται να φέρουν σε πέρας το κόστος των προγραμμάτων της Ε.Ε., έχουν πλήρη έλλειψη ενημέρωσης, ενώ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Την Έκκληση υπογράφουν περισσότερες από 200 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που υπογραμμίζουν την ανάγκη να ανοιχθούν τα βιβλία του δημόσιου χρέους.
Ειδικότερα, για το χαρακτήρα και τους στόχους της Πρωτοβουλίας τοποθετήθηκαν στη Συνέντευξη  οι:  Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη βουλευτής), Κώστας Λαπαβίτσας (καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας),  Παναγιώτης Λαφαζάνης (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ),Σπύρος Παπασπύρος (πρόεδρος ΑΔΕΔΥ), Γιώργος Κατρούγκαλος(καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου),  Νάντια Βαλαβάνη (συγγραφέας),Διονύσης Τσακνής (μουσικοσυνθέτης) και Μανώλης Γλέζος. Συντόνισε ο Λεωνίδας Βατικιώτης.
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΕΣΗΕΑ οι “πρωτεργάτες” για τη συγκρότηση της Επιτροπής, στάθηκαν στη σημασία που έχει για τη χώρα και το μέλλον της η σύστασή της.
Επίσης τόνισαν ότι θα είναι ανεξάρτητη από τη Βουλή, τα κόμματα και τους κρατικούς μηχανισμούς, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της θα είναι ο δημοκρατικός και λαϊκός της χαρακτήρας.
Παράλληλα ζήτησαν να της παραχωρηθεί το δικαίωμα να έχει πλήρη πρόσβαση στις συμβάσεις του δημοσίου χρέους τις 4 τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων ομολόγων, αλλά και διμερούς, πολυμερούς ή άλλης μορφής χρέους και κρατικών υποχρεώσεων. Στην πορεία των εργασιών και ανάλογα με τα αποτελέσματα η ΕΛΕ θα διαμορφώσει τις προτάσεις εκείνες ώστε να συνδράμει την Ελλάδα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους.
Σχετικά με το ζήτημα της στάσης πληρωμών, τα μέλη της Πρωτοβουλίας υπογράμμισαν ότι ο στόχος τους είναι η μελέτη σύνθεσης του χρέους και αυτό πέρα από τις ειδικότερες απόψεις που υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπισή του. Όσο προχωράει -και θα προχωρήσει γοργά η Επιτροπή- τόσο θα αποσαφηνίζονται αλλά και θα συζητούνται αποτελεσματικότερα τέτοια θέματα όπως η ανάγκη στάσης πληρωμών.
Κεντρικός στόχος της ΕΛΕ είναι να εξακριβωθούν τα αίτια του δημόσιου χρέους, οι όροι με τους οποίους έχουν συναφθεί τα δάνεια και η χρήση τους . Βάσει των συμπερασμάτων που θα εξαχθούν, η ΕΛΕ θα κληθεί να διαμορφώσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, και του τμήματος εκείνου που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο ή απεχθές, και να διαπιστώσει ποιοι έχουν ευθύνες για τη σύναψη προβληματικών συμβάσεων χρέους.
Είναι γνωστό ότι η λειτουργία τέτοιων Επιτροπών σε άλλες χώρες κατέληξε στον εντοπισμό του λεγόμενου «απεχθούς» τμήματος του χρέους – στις πιο πρόσφατες περιπτώσεις, αυτό κυμάνθηκε από το μισό έως και τα τρία τέταρτα του συνολικού του ύψους -, στην άρνηση πληρωμής του και σε αντίστοιχο δραστικό «κούρεμα» μετά από διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μέσω των ΕΛΕ ουσιαστικά δρομολογήθηκαν διαδικασίες για μια ριζική και ριζοσπαστική «αναδιάρθρωση» του χρέους με πρωτοβουλία όχι των δανειστών (ελεγχόμενη πτώχευση) αλλά των ίδιων των κυβερνήσεων των χωρών, επιτρέποντας σε χώρες που βρίσκονταν πεσμένες στα γόνατα να σηκωθούν όρθιες και στους εργαζόμενους τους να μπορούν ξανά να ελπίζουν και να αγωνίζονται για το μέλλον: Καθώς την πρωτοβουλία είχαν οι δανειοδοτημένοι, το «κούρεμα» δεν συνοδεύτηκε από μακρόχρονα προγράμματα λιτότητας.
O Ισημερινός (Εκουαδόρ) αρνήθηκε το 2008 την πληρωμή του «απεχθούς χρέους» (odious dept). Εθεσε το θέμα στον ΟΗΕ και αποφάσισε το «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους ενώ το υπόλοιπο δέχτηκε να αποπληρωθεί με 10% των συναλλαγματικών εισπράξεων από εξαγωγές. Επίσης το 1953 η Γερμανία, με τη συμφωνία του Λονδίνου δέχτηκε να πληρώσει μόνο το 37,5% του χρέους της και η εξόφληση να γίνει επί ενός ποσοστού των εισπράξεων από εξαγωγές. Επίσης το 1936 η Ελλάδα αρνήθηκε επί Μεταξά (!!) την εξυπηρέτηση δανείου της βελγικής τράπεζας «Societe Commercial de Belgique» επικαλούμενη «τα συμφέροντα του ελληνικού λαού για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας», σκεπτικό που αποδέχτηκε το «Διεθνές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου»

Υπογράψτε εδω για τη στήριξη της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου επί του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας εδώ:www.elegr.gr

Πηγές :  nobudget.wordpress.com,  elegr.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: