Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Οι μαθητές απαιτούν από το Δίστομο: ''Ποτέ πια Πόλεμος ''NO MORE WAR!'' Όχι άλλα ''Δίστομα''!

Οι μαθητές  απαιτούν από το Δίστομο, 70 χρόνια από την Σφαγή των 218 κατοίκων του από τους ναζί: ''Ποτέ πια Πόλεμος''-NO MORE WAR! Όχι άλλα ''Δίστομα''!
Με την δική τους καλλιτεχνική ματιά  οι μαθητές του Λυκείου Διστόμου και της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (ΓΣΑ) σε ένα κοινό πρόγραμμα που διήρκεσε μήνες συνεργασίας,  δίνουν το βράδυ της Κυριακής 8 Ιουνίου στο ανοιχτό Θέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου, ένα θεατρικό δρώμενο με πολλά μηνύματα και σύγχρονες αναγωγές.

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των δυο σχολείων  με τη μορφή πρότζεκτ στο πλαίσιο μαθητικής ανταλλαγής. Αφετηρία αυτής της μαθητικής ανταλλαγής είναι η κοινή αντιμετώπιση και εξέταση των τραγικών γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, όμως η θεώρηση αυτή δεν περιορίζεται στο παρελθόν. Η ενασχόληση με το παρελθόν εμπεριέχει την κριτική ματιά στο παρόν και στα προβλήματά του, μας εξηγεί η Βασιλική Καρανάσου, φιλόλογος, υπεύθυνη  του προγράμματος από την πλευρά του Λυκείου Διστόμου.

Ιστορίες γεμάτες πόνο

Για αυτό το λόγο, συνεχίζει, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι Γερμανοί μαθητές της ΓΣΑ ετοίμασαν μαζί  με τους συνομήλικους μαθητές του Λυκείου Διστόμου, δηλαδή τους σημερινούς απογόνους των παιδιών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και επιζώντων της σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944 στο Δίστομο, μια θεατρική ανάγνωση σχετικά με το πρόβλημα των παιδιών που βρέθηκαν είτε στο παρελθόν είτε σήμερα σε θέατρα πολέμου. Παράλληλα αφηγούνται τις γεμάτες πόνο ιστορίες των δικών τους παππούδων.
 
''Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο χιλιάδες Δίστομα''

Με τη μορφή ενός σκηνικού κολλάζ η σκηνή κατακλύζεται από την αδικία και την τραγικότητα των παιδιών,μας ενημερώνουν συντελεστές του προγράμματος. Η κατηγορία των μαθητών δεν μπορεί παρά να ακουστεί: Εβδομήντα χρόνια μετά τη σφαγή στο Δίστομο υπάρχουν σε όλο τον κόσμο χιλιάδες ''Δίστομα''. Ο κόσμος δεν έγινε καλύτερος, ειρηνικότερος, πιο ανθρώπινος. Πολύ λίγα έμαθε η ανθρωπότητα από τη φρικαλεότητα και τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πού είναι οι υπεύθυνοι, όταν τα παιδιά ακόμα και σήμερα σκοτώνονται σε πολέμους, βασανίζονται, βιάζονται, τους στερούν βίαια την παιδική τους ηλικία;αναρωτώνται

Μαθητική έρευνα 

Μια ολόκληρη σχολική χρονιά οι μαθητές των δυο Σχολείων  ερεύνησαν, ενημερώθηκαν και συγκέντρωσαν λογοτεχνικά κείμενα, επίκαιρα άρθρα από τον Τύπο, στίχους τραγουδιών, εικαστικό και φωτογραφικό υλικό και όλα αυτά συνενώθηκαν σε ένα,όπως μας υπόσχονται οι συντελεστές, συναρπαστικό και συγκινητικό θεατρικό κολλάζ υπό την καθοδήγηση του  M. Scharnhorst. 
Μια νεανική ματιά που πρέπει να την δείτε! Αφορά τον κόσμο μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: