Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Από τη Νορμανδία στο Δίστομο

Πηγή/Αναδημοσίευση: Ελευθεροτυπία


Στρογγυλή η φετινή επέτειος της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία. Στρογγυλή και η αντίστοιχη της σφαγής στο Δίστομο. Εβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τον Ιούνιο του 1944 οπότε και έλαβαν χώρα -με διαφορά μερικών ημερών- τα δύο γεγονότα. Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Γαλλία, που ξεκίνησαν στις έξι του πρώτου καλοκαιρινού μήνα, αιφνιδίασαν τους Γερμανούς και προκάλεσαν εκνευρισμό στις τάξεις των επιτελών του Χίτλερ.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, οι κατοχικές δυνάμεις διακατέχονταν από ανάλογη ανησυχία καθώς εμφανίζονταν να μην ελέγχουν μεγάλα τμήματα της υπαίθρου, όπου επικρατούσαν οι αντάρτικες ομάδες. Σε μία προσπάθεια περιορισμού της δυναμικής τους, οι Γερμανοί πραγματοποιούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ξεσπώντας ταυτοχρόνως στον άμαχο πληθυσμό. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί και η ναζιστική εισβολή και θηριωδία στο Δίστομο.

Σε αρχειακή έρευνά της, η στήλη «έπεσε επάνω» σε ενδιαφέρον γερμανικό ανακοινωθέν, εκδοθέν έπειτα από τη συντέλεση του πολεμικού εγκλήματος. Πέραν του κυνικού ύφους και της επί της ουσίας παραδοχής από τις αρχές Κατοχής του συνειδητού και προσχεδιασμένου του πράγματος, το κείμενο αναδεικνύει και μία άλλη πτυχή της ιστορίας, συσχετίζοντας τα διαδραματισθέντα στο βοιωτικό χωριό με τα τεκταινόμενα στη Νορμανδία (ας μην ξεχνάμε ότι η σφαγή στο Δίστομο έγινε 4 μόλις μέρες μετά τη συμμαχική απόβαση). Ιδού ένα μικρό απόσπασμα: «Διά τον πληθυσμόν όμως της υπαίθρου τούτο αποτελεί μίαν νέαν προειδοποίησιν (...). Εξαρτάται αποκλειστικώς από την στάσιν του πληθυσμού αν θα θιγή και αυτός ή όχι από τα μέτρα τα λαμβάνοντα εναντίον των συμμοριών. Ο λαός οφείλει ν' ανέπη από του να λαμβάνη οιανδήποτε πολιτικήν ή προ παντός στρατιωτικήν στάσιν. Μόνον κατά τον τρόπον αυτόν θα αποσοβηθή ή πλήρης κατερείπωσις της χώρας. Διότι εκείνος που θα υποφέρη πάντοτε από κάθε στρατιωτικήν περιπλοκήν των πραγμάτων θα είναι ο απλούς λαός και μόνον αυτός. Η τρομερά καταστροφή, που υπέστη ο ειρηνικός πληθυσμός εις την περιοχήν της εισβολής της βορείου Γαλλίας είναι μία προειδοποίησις και διά τους Ελληνες. 47.000 άτομα -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- ουδεμία έχοντα συμμετοχήν εις τον αγώνα, εφονεύθησαν εκεί κατά την διεξαγωγήν των φοβερών μαχών. Παρόμοια μοίρα θα επεφυλάσσετο και εις την Ελλάδα εις την περίπτωσιν αγγλο-αμερικανικής εισβολής την οποία επιθυμεί το ΕΑΜ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: