Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ο πίνακας του Κ.Μουστάκα για τη σφαγή του Διστόμου ''να βρει την θέση του''!

Πρόταση να ενεργοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας ώστε  ο εξαιρετικός πίνακας ζωγραφικής  του Κώστα Μουστάκα με θέμα τη σφαγή του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ''να βρει την θέση του'' είτε στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα είτε στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, στο Δίστομο, διατύπωσε ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας, με ανάρτησή του στο FACEBOOK.
Ο εντυπωσιακός πίνακας-  που έχει χαρακτηριστεί από κάποιους η ελληνική ''Γκουέρνικα''- εκτίθεται  στο χώρο του Art Cafe Αστραδενή στην Λιβαδειά,. 
Γράφει σχετικά :

''Μπορείς να ''απολαύσεις'' ένα καλλιτεχνικό έργο που απεικονίζει την Σφαγή του τόπου σου, 218 συγγενών σου, συγχωριανών σου, προγόνων φίλων και γειτόνων;Θα έλεγα ναι, βλέποντα το περιεχόμενο ως ένα μήνυμα για ''Πότε ξανά πόλεμος''.Αυτή την σκέψη κάνω λοιπόν κάτω από τον πίνακα (4Χ2μ.) του Κώστα Μουστάκα με θέμα τη σφαγή του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα που εκτίθεται, για λίγες μέρες ακόμα, στο χώρο του Art Cafe Αστραδενή στην Λιβαδειά με θέα το ποτάμι που κυλάει σαν την ιστορία...Παρέα με τον φίλο Δημήτρη και τον φιλόξενο Σίμο της Αστραδενής. Θεωρώ ''καλό παιγνίδι της τύχης'' που το έργο εκτίθεται σε ένα Cafe επί της οδού Λάππα προφανώς του - του εκ μητρός- Διστομίτη ιστορικού και συγγραφέα, του πρώτου που διέσωσε με το βιβλίο του τις μαρτυρίες των επιζησάντων για την σφαγή - και βασική πηγή για τους μετέπειτα ερευνητές.
ΥΓ. Το έργο αυτό -η ελληνική ''Γκουέρνικα'' -πρέπει να βρει την θέση του είτε στην  Εθνική Πινακοθήκη  είτε στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, στο Δίστομο. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει το λόγο...''.

Εμείς,  ως τοπικό Μπλογκ, θα προσθέσουμε από την πλευρά μας ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση όλοι - και το Τοπικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος κ.Γ. Γεωργακός και το ΔΣ της ΑΕ εταιρίας για τον Πολιτισμό, Αθλητισμό και την Ψυχαγωγία του Δήμου και πέραν του της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και η Δευτεροβάθμια δηλαδή ο Περιφερειάρχης κ Κ. Μπακογιάννης και η Αντιπεριφεριάρχης κ. Φανη Παπαθωμά. Και βεβαιως οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ :https://www.youtube.com/watch?v=nuuENWz3JFo

Δεν υπάρχουν σχόλια: