Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Η ''Γέρμα'' του Λόρκα ''ανηφορίζει'' σήμερα στο Θέατρο του Λόφου Μαυσωλείου στο Δίστομο


Με την  «Γέρμα», το τραγικό θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από το Δημοτικό θέατρο Μαραθώνα  και  σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη, συνεχίζεται σήμερα Τρίτη το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Δίστομο.
.Η Γέρμα γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1934, ενώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1961 από το Εθνικό Θέατρο (σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, Γέρμα: Άννα Συνοδινού)..Γέρμα: Γυναίκα άγονη, γυναίκα έρημη, γυναίκα σε αναμονή…Ο Federico Garcia Lorca χαράζει μια αιμάτινη πορεία που αποθεώνει την μητρότητα ως ύψιστη μορφή δημιουργίας και οδηγεί από το φως της γέννας στο σκοτάδι της ματαίωσης, από την Γυναίκα-Δημιουργό στην Γυναίκα-Αυτουργό.Ο πόθος για  το παιδί που δεν έρχεται, μετατρέπεται σε εμμονή. Μια εμμονή ηλεκτρισμένη και ολοκληρωτική, που φλογίζει το άνυδρο γυναικείο σώμα, και το μεταμορφώνει, διαβάζουμε σε μια παρουσίαση το έργου.

Το έργο, κατά την παρουσίαση της Βικιπαίδεια, αφηγείται την ιστορία μιας στείρας γυναίκας που ζει στην ισπανική ύπαιθρο. Στα ισπανικάYerma σημαίνει "στείρα". Ο διακαής πόθος της για τη μητρότητα της γίνεται εμμονή και την οδηγεί τελικά σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα, στο οποίο την ωθούν τα ήθη και τα πιστεύω της κοινωνίας της. Το έργο τελικά ασκεί κριτική στις κοινωνικές αυτές νόρμες.
Η Γέρμα είναι ένα από τα τρία τραγικά θεατρικά έργα της "ισπανικής υπαίθρου" του Λόρκα. Τα άλλα δυο είναι ο "Ματωμένος Γάμος" και "Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα". Και τα τρία έργα υπογραμμίζουν την πειθήνια υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία, η οποία τους αρνείται την κοινωνική ή ερωτική ισότητα.
Η "Γέρμα" ασχολείται με την απομόνωση, το πάθος και την απόγνωση, αλλά και με το γάμο, τη ζήλια και τη φιλία. Στην πλοκή του έργου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κι οι κοινωνικές συνθήκες εκείνης της περιόδου.
Χθες το βράδυ  στο Αμφιθέατρο του Λόφου Μαυσωλείου στο Δίστομο δόθηκε  παράσταση της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιγιαλίου Κορινθίας με το έργο του Γιώργου Σκούρτη "Κομέντια (πάλη χωρικών και βασιλιά)", σε σκηνοθεσία Αλέκου Ξανθάκη (φωτογραφίες).
Η προσέλευση του θεατρόφιλου κοινού ήταν και χθες μαζική..Παράλληλα στο θεατράκι της Θεατροφρένειας φιλοξενείται ομαδική έκθεση θεατρικής φωτογραφίας με την χορηγία του έγκριτου περιοδικού “Φωτογράφος” στο θεατράκι της Θεατροφρένειας σε συνδιοργάνωση με την ILISSOS art.- είναι ανοιχτή αρκετές ώρες την ημέρα .Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και έκθεση ζωγραφικής της Πολύμνιας Αλογάρη.
Η κριτική επιτροπή
Αίσθηση στους θεατρόφιλους της ευρύτερης περιοχής - που τιμούν μαζικά κάθε φορά τις εκδηλώσεις της Θεατροφρένειας και του Φεστιβάλ - η φετινή σύνθεση της Κριτική Επιτροπή που αποτελούν οι :
1. Βασίλης Κατσικονούρης - Συγγραφέας
2. Άννα Μαυρολέων - Διδάκτωρ Θεατρολογίας (Θεατρολόγος)
3. Κώστας Καστανάς - Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
4. Βασίλης Κολοβός - Ηθοποιός
5. Λιάνα Καραβασίλη - Μουσικός
Το ΥΠΌΛΟΙΠΟ πρόγραμμα του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είναι το εξής:
• Τετάρτη 27 Αυγούστου
Θεατρική ομάδα δήμου Ζωγράφου «CARPE DIEM», «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.
• Πέμπτη 28 Αυγούστου
Θεατρικό εργαστήρι δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει» , «Η υπόσχεση»(εκτός διαγωνισμού) της Άννας Μαυρολέων, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ναρλή .
Τελετή λήξης – Βράβευση.
• Παρασκευή 29 Αυγούστου
Θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια», « Υπάρχει και φιλότιμο» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά.
Η (παράλληλη) Έκθεση Φωτογραφίας και Ζωγραφικής
Στα πλαίσια του 4ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου “Δίστομο 2014'', η “ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ” και η ILISSOS art συνδιοργανώνουν Ομαδική Έκθεση Θεατρικής Φωτογραφίας με τον τίτλο
“Θεατρική 4-ΑΣ΄΄ τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθές . Συμμετέχουν με έργα τους οι Αλέκος Αηδόνη, Νεφέλη Καραβά Τζανετή, Γιώργος Χαριτάκης και Θανάσης Φούκας, απόφοιτοι της Leica Academy, με φωτογραφίες τους από θεατρικές παραστάσεις που έγιναν στην Αθήνα τα δύο τελευταία χρόνια.
Η Έκθεση γίνεται με την χορηγία του περιοδικού “Φωτογράφος”, την
επιμέλεια έκθεσης: Γ. Κανελλόπουλος και μέσα σε όλα η (φωτογράφος επίσης) Ελση Καί΄λη. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και έκθεση ζωγραφικής της Πολύμνιας Αλογάρη
Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ γίνονται στο Αίθριο αμφιθέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου - Ώρα έναρξης 9 μ.μ.- Γενική είσοδος 2 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: