Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Δίστομο: ''Το τρίτο στεφάνι'' του Ταχτσή παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του Δήμου Ζωγράφου

Με το  «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, από την  Θεατρική ομάδα Δήμου Ζωγράφου «CARPE DIEM» και σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη κλείνει απόψε το διαγωνιστικό μέρος του  4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Δίστομο -όχι όμως και οι παραστάσεις που ολοκληρώνονται την Παρασκευή.
Το Τρίτο Στεφάνι, (φωτογραφία) ένα από τα σημαντικότερα νεοελληνικά μυθιστορήματα, σκιαγραφεί με πρωτόγνωρο για την εποχή του τρόπο  ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα από τους παράλληλους μονολόγους δύο γυναικών, της Νίνας και της Εκάβης. Δύο γυναίκες οικείες, γεμάτες δύναμη και αδυναμίες, ξετυλίγουν μπροστά μας το νήμα της ζωής τους: γάμοι, απιστίες, διαζύγια, θάνατοι, οικονομικές αποτυχίες, οικογενειακά δράματα. Η προσωπική, μικρή τους ιστορία είναι δεμένη με τη μεγάλη ιστορία, αυτήν της νεότερης Ελλάδας – και με τα κυριότερα γεγονότα του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα, όπως ο Μακεδονικός αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρά Ασία, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος.

Τα γεγονότα αυτά άλλοτε παρουσιάζονται ως φόντο και άλλοτε, πιο συχνά, επηρεάζουν καθοριστικά την ψυχολογική κατάσταση των ηρωίδων.
Το τρίτο στεφάνι της Νίνας- ο τελευταίος δηλαδή γάμος της με τον Θόδωρο και γιο της Εκάβης-, είναι το σημείο που η ιστορία ξεκινά και τελειώνει.
Χθες το βράδυ στο  κατάμεστο Αμφιθέατρο του Λόφου Μαυσωλείου στο Δίστομο παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από το Δημοτικό θέατρο Μαραθώνα και σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη- μια παράσταση που καταχειροκροτήθηκε 

Η κριτική επιτροπή

Αίσθηση στους θεατρόφιλους της ευρύτερης περιοχής - που τιμούν μαζικά κάθε φορά τις εκδηλώσεις της Θεατροφρένειας και του Φεστιβάλ - η φετινή σύνθεση της Κριτική Επιτροπή που αποτελούν οι :
1. Βασίλης Κατσικονούρης - Συγγραφέας
2. Άννα Μαυρολέων - Διδάκτωρ Θεατρολογίας (Θεατρολόγος)
3. Κώστας Καστανάς - Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
4. Βασίλης Κολοβός - Ηθοποιός
5. Λιάνα Καραβασίλη - Μουσικός

Το ΥΠΌΛΟΙΠΟ πρόγραμμα του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είναι το εξής:

• Πέμπτη 28 Αυγούστου
Θεατρικό εργαστήρι δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει» , «Η υπόσχεση»(εκτός διαγωνισμού) της Άννας Μαυρολέων, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ναρλή .
Τελετή λήξης – Βράβευση.
• Παρασκευή 29 Αυγούστου
Θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια», « Υπάρχει και φιλότιμο» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά.

Η (παράλληλη) Έκθεση Φωτογραφίας και Ζωγραφικής

Στα πλαίσια του 4ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου “Δίστομο 2014'', η “ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ” και η ILISSOS art συνδιοργανώνουν Ομαδική Έκθεση Θεατρικής Φωτογραφίας με τον τίτλο
“Θεατρική 4-ΑΣ΄΄ τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθές . Συμμετέχουν με έργα τους οι Αλέκος Αηδόνη, Νεφέλη Καραβά Τζανετή, Γιώργος Χαριτάκης και Θανάσης Φούκας, απόφοιτοι της Leica Academy, με φωτογραφίες τους από θεατρικές παραστάσεις που έγιναν στην Αθήνα τα δύο τελευταία χρόνια.
Η Έκθεση γίνεται με την χορηγία του περιοδικού “Φωτογράφος”, την
επιμέλεια έκθεσης: Γ. Κανελλόπουλος και μέσα σε όλα η (φωτογράφος επίσης) Ελση Κα'ί'λη. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και έκθεση ζωγραφικής της Πολύμνιας Αλογάρη.

Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ γίνονται στο Αίθριο αμφιθέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου - Ώρα έναρξης 9 μ.μ.- Γενική είσοδος 2 ευρώ.

Δείτε το βίντεο για το  «Τρίτο Στεφάνι»https://www.youtube.com/watch?v=CQZEDB0ygW0

Δεν υπάρχουν σχόλια: