Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Επιστολή Μ. Γλέζου σε 15 δημάρχους μαρτυρικών πόλεων: Προσπάθεια συμψηφισμού το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον

Πηγή: Η Αυγή

Προσπάθεια συμψηφισμού των υποχρεώσεων της Γερμανίας σε σχέση με τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις φρικαλεότητες της κατοχής που ακολούθησε, συνιστά το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Μανώλης Γλέζος, με επιστολή που απέστειλε στους δεκαπέντε δημάρχους μαρτυρικών πόλεων. 
Σημειώνεται ότι την ίδρυση του Ταμείου, που θα ανακοινωθεί επισήμως στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο έχει ήδη αποδεχτεί και υποστηρίζει ο Δήμος Καλαβρύτων.
Αντί προπαγανδιστικών υπεκφυγών η Γερμανία να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Μ. Γλέζος για το υπό ίδρυση Ταμείο η ελληνική κοινή γνώμη δεν ενημερώθηκε ποτέ, ενώ επισημαίνει στους δημάρχους "τον κίνδυνο πολιτικής, επικοινωνιακής και άλλης εκμετάλλευσης του θέματος από γερμανικής πλευράς καθώς και την κομβική σημασία που έχει για την αναβάθμιση της δημόσιας εικόνας της Γερμανίας η εμπλοκή του δικτύου των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών στην όλη προσπάθεια για την άμβλυνση αρχικά της οξύτητας των ελληνικών αιτημάτων, με τελικό στόχο τη σταδιακή τους εξαΰλωση και τον συμψηφισμό τους με τα ψιχία του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον ή άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών".
Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου τέλος επανέλαβε την άποψη ότι "η Γερμανία, αντί να προσπαθεί να κλείσει το θέμα των οφειλών της προς την Ελλάδα με υπεκφυγές και προπαγανδιστικές τακτικές, οφείλει να προχωρήσει σε ρητή και ξεκάθαρη υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης με τη χώρα μας".
Κι αυτό καθώς "είναι ο μόνος τρόπος να αναβιώσει η υποχρέωσή της προς καταβολή των οφειλομένων που 'πάγωσε' κατόπιν κοινής συμφωνίας των Συμμάχων και άλλων πολλών χωρών (20 συνολικά), με την υπογραφή, το 1953, της 'Συμφωνίας του Λονδίνου για το Γερμανικό Εξωτερικό Χρέος', όταν, απλόχερα, η διεθνής κοινότητα της χάρισε την αναστολή που τότε είχε ανάγκη και την βοήθησε να μετατραπεί από 'ηττημένος του πολέμου' σε 'νικητής της ειρήνης' δημιουργώντας αυτό που όλοι σήμερα ονομάζουμε 'γερμανικό οικονομικό θαύμα'".

Δεν υπάρχουν σχόλια: