Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Στα «βήματα» του Νικηταρά ο δρομέας Κούρος μέσω Διστόμου

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Ο Μαραθωνοδρόμος, Γιάννης Κούρος
Φωτογραφία: ο συμπατριώτης μας, Χαράλαμπος Ταρνανίδης

Τον «Νικητάρειο Άθλο» αναβιώνει με τον δικό του τρόπο ο έλληνας δρομέας και πολυνίκης υπερμαθωνίων Γιάννης Κούρος. Για τρεις ημέρες τρέχει στην Πελοπόννησο και στη Ρούμελη στα «βήματα» του Νικηταρά, στους τόπους δηλαδή όπου ο αγωνιστής του 1821 έδωσε ή προετοίμασε τις μεγάλες μάχες κατά των Τούρκων για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Κούρος έφθασε στο Μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των νεκρών της κωμόπολης που σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944.
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους που τον χειροκρότησαν τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι στο πλευρό σας, στην δικαστική μάχη που δίνει το Δίστομο διεθνώς για τις αποζημιώσεις και την ηθική δικαίωση. Είναι υποχρέωση και τιμή αυτός ο αγώνας για όλους μας».
Στο Διστομο, όπου τον τίμησε, μπροστά στο Μουσείο Σφαγής, η «Πολιτιστική Εταιρεία Οι 218 Σφαγιασθέντες του Διστόμου», ο Γιάννης Κούρος έφτασε από την Δόμβραινα, ενώ ο επόμενος σταθμός στο πρόγραμμά του ήταν για σήμερα η Αράχοβα, όπου είχε δώσει  μάχη.

Αφετηρία του  δρόμου μνήμης του Κούρου ήταν η πατρίδα του ήρωα, η  Τουρκολέκα Αρκαδίας και μέσω πολλών ενδιάμεσων σταθμών - που περνά και ο μεγάλος δρομέας - θα καταλήξει στον Πειραιά.
Στόχος του  αθλητή και των συμπατριωτών του Νικηταρά που τον συνοδεύουν στα βήματά του είναι να ανεγερθεί στον Πειραιά  ο ανδριάντας του ήρωα Νικηταρά.
Οι κάτοικοι του Διστόμου, όπου όπως αφηγούνται οι παλιοί, ειχε διανυκτερεύσει ο Νικηταράς στο τοπικό στρατηγείο του Καραϊσκάκη, υπέγραψαν το ψήφισμα για τον αδριάντα και κατευόδωσαν τον Κούρο.
Οι κάτοικοι τον κάλεσαν να ξαναπάει - όπως έχει κάνει άλλωστε και άλλες φορές - για να πάρει μέρος άλλη μια φορά στον «Δρόμο Θυσίας» Καρακόλιθος - Δίστομο για την Σφαγή των 218 κατοίκων της Μαρτυρικής κωμόπολης, στην  επέτειο της 10ης Ιουνίου.
ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: