Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Λογοτεχνικά εκλογικά σχόλια. Από έναν ήρεμο και νωχελικό αναγνώστη.

 Από τον Λέλεγα



Μια ηρεμία και μια νωχελικότητα.
Μια μίζερη κατάσταση, καθώς το χλωμό φως έκρυψε τον ήλιο,
Και στο δρόμο οι στρεσαρισμένες φάτσες που δεν ξέρουν να λεν καλημέρα, σε κάνουν να νιώθεις ξένος στον τόπο σου.
Παντού, σ’ όλα τα στέκια και σ’ όλες τις παρέες – κλίκες κι από ένα δυσάρεστο γεγονός.
Τα παιδιά στα σχολεία μόνο φλερτάρουν και κυνηγούν το ταίρι τους, που όμως το διεκδικούν πολλοί λόγω έλλειψης κοριτσιών γιατί τα αγόρια είναι περισσότερα.
Οι εκλογές που έρχονται έχουν γεμίσει γελαστές, δήθεν χαρούμενες φάτσες των πολιτευόμενων, οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στις κολόνες και στις τζαμαρίες των καταστημάτων.
Χαμογελούν τάζοντας ένα καλύτερο αύριο και υπόσχονται ότι θα είναι στο πλευρό μας.
Μάλιστα μια φορά στα τέσσερα χρόνια έρχονται για κάνα σαρανταπεντάλεπτο, μια ώρα, φέρνοντας και το επιτελείο τους μαζί τους.
Σκέφτηκα πως αν αυτοί μας επισκέπτονταν μία φορά την εβδομάδα, θα είχε σωθεί ο τόπος μας και η χλωμάδα μαζί με την νωχελικότητα θα εξαφανίζονταν, γιατί μέσα στο επιτελείο είναι και κάποιες νόστιμες,  ζουμερές και ερωτικότατες κοπέλες, που θα ήθελαν σίγουρα να δοκιμάσουν και κάτι άλλο εκτός απ’ το να πάρουν με το ψεύτικο χαμόγελο την ψήφο μας.
Αλλά να! Έφυγαν γρήγορα και πάνε στο διπλανό μέρος.
Εκεί θα τους υποδεχτούν τα δικά τους βολεμένα τσιράκια ή αλλιώς κομματόσκυλα, με όλο τον σεβασμό βέβαια σ’ αυτά τα υπέροχα πλάσματα, τα σκυλιά.
Οι ντόπιοι κομματικοί παράγοντες φιγουράρουν και δίνουν έντονες χειραψίες με τον πολιτικό τους, τον οποίον συνοδεύουν στα μαγαζιά για να κάνουν την φιέστα τους και να χαιρετήσουν με τις ιδρωμένες παλάμες τους τον κοσμάκη.
Σχεδόν όλοι αυτοί που πολιτεύονται είναι παιδιά από κομματικές οικογένειες.
Με καθόλου βέβαια πολιτική συνείδηση πάρα μόνον κομματική. Οικογένειες που έχουν μπει με γλείψιμο και κουνώντας τη σημαία, στο δημόσιο, και θέλουν να βολέψουν τώρα και τα παιδιά τους.
Τα παιδιά τους που το τελευταίο πράγμα που τους νοιάζει είναι ο τόπος τους και το πώς την βγάζουν εδώ οι μόνιμοι κάτοικοι, μιας και το 90% απ’ αυτούς ζουν σε αστικά κέντρα και μάλιστα σε σπίτια που οι γονείς με τη βοήθεια του κόμματος, τους τα πλήρωσαν γενναιόδωρα.
Οι ίδιοι χέστηκαν στην κυριολεξία για το τι θα κάνω εγώ που επέλεξα να ζήσω στην γενέτειρά μου.
Στην συνέχεια, αφού θα αγωνιστεί για το κόμμα του, θα λάβει και τα δωράκια του, τις απολαβές του δηλαδή. Αυτά που τάζει τώρα στα υποτελή ανθρωπάκια για να τους αποσπάσει την ψήφο, και ή θα διορίσει μόνο το συγγενολόϊ του, ή θα πάρει καμμία τρελλή επιδότηση το ίδιο το κομματόσκυλο για κάνενα παλιοχώραφο.
Ε τι να γίνει; Να είναι καλά η ευρωπαϊκή ένωση που δίνει επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά, έτσι για να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση οι άνθρωποι!!
Μετά; Μην τους είδατε. Ίσως να έρθουν το Πάσχα. Κι όχι γιατί το θέλουν, απλά το υποδεικνύει η μόδα. Δεν έχετε ακούσει το ‘’Πάσχα στο Χωριό’’;
Όποιος δεν είναι μαζί τους ή δεν τους επικροτεί, φακελώνεται και αποκαλείται αβασάνιστα φασίστας και συκοφαντείται ασυστόλως.
Αφού λοιπόν εκλεγούν και σιγουρέψουν το πόστο τους, θα τα φορτώσουν όλα στον κόκορα, και το μόνο θέμα που θα συζητούν και θα παθιάζονται αλλά και θα αγωνιούν γι αυτό, θα είναι η αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα.
Εκεί ξέρουν να εκφράζονται, να οργίζονται και να βγάζουν ενέργεια, που αν την έβγαζαν για τον τόπο, πολλά θα γινόντουσαν.
Μόνον αυτοί οι κάποιοι που ρομαντικά, αληθινά και αγωνιστικά παίρνουν μέρος για το καλό του τόπου τους θα πικραθούν, θα στενοχωρηθούν και θα αρρωστήσουν. Και κάποιοι άλλοι που πολιτεύτηκαν για να κάνουν κακό στον εχθρό ή τον αντεραστή τους ο οποίος είναι σε αντίπαλο κόμμα. Μόνο μ΄αυτό το κίνητρο πορεύονται αυτοί. Η για να κάνουν κακό στο αντίπαλο Χωριό. Αντίπαλο πάντα κατά τη γνώμη τους.
Μετά………
Πάλι νωχελικότητα, ανία και πλήξη. Και πάλι ηρεμία και χλωμή….Πολλή χλωμή ατμόσφαιρα.
Υπομονή σε τέσσερα χρονάκια………


6 σχόλια:

Αναστασία Βούλγαρη είπε...

Σωστά τα περιγράφεις. Χρειάζεται όμως και κάποι απρόταση για να αλλάξουν όλα αυτά. Η πρόταση ποια είναι;

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Κατ' αρχήν μεγάλη μου τιμή που γράφετε στην ιστοσελίδα μου σχόλιο.
Για μένα η πρόταση είναι η αγάπη μόνο για τον τόπο ( στα σωστά πλαίσια )και για τη Χώρα. Μακριά από τα μεγάλα κόμματα που μας έχουν διασύρει και ντροπιάσει. Ανεξάρτητες και αμερόληπτες ενέργειες...Τίποτ' αλλο.Αλλιώς ''δεν γίνεται πιο κάτω από δω''.

Διστομίτης είπε...

Αν ερχόταν αυτός ο κόσμος από τα γύρω χωριά κάθε μέρα στο Δίστομο, όπως πάμε εμείς. Τότε θα ήταν παράδεισος εδώ.
Τώρα για να δούμε,θα ξανάρθουν; Θα ξαναφορέσουν πάλι τα ψεύτικα χαμόγελα;

Ανώνυμος είπε...

Σκοπός δεν είναι να κοιτάμε τι θα κάνουν αυτοί. Αυτοί δεν θα ξανάρθουν όχι. Αφού τα ξέρουμε αυτά. Το θέμα είναι να δούμε τι θα κάνουν οι δικοί μας που δεν κινούνται εδώ και ο κόσμος που θέλουμε εμείς να έρχεται. Προσκυνητές, διαννούμενοι και καλός τουρισμός. Τώρα τι θα πει το κάθε τσόκαρο που βγάζει χολή στο όνομά μας...Δεν με ενδιαφέρει.

Αντιμάζας είπε...

Αφού συγχαρώ αυτόν που έγραψε το πολύ ωραίο κείμενο, θα επισημάνω ένα λάθος.
Στο τέλος λέει ''Υπομονή, σε τέσσερα χρονάκια''. Μα ο καραφλοαμερικάνος ο George, είπε οτι θα κάνει εκλογές..
Το λαμόγιο ..............

Ανώνυμος είπε...

Ποσο δικιο εχεις...