Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού - Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς Ελλάδας


Πριν από λίγες μέρες στέλναμε ανοιχτή επιστολή για την κατάσταση στις φυλακές. Σήμερα δημοσιοποιήθηκε από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων & Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας (ΕΙΝΚΥΦ) η καταγραφή  κρουσμάτων φυματίωσης και η μόλυνση σε πολύ υψηλά ποσοστά των κρατουμένων.

                                                                                                         Λαμία, 6/3/12,  Δελτίο Τύπου

 Θέμα: Κρούσματα  Φυματίωσης στις Φυλακές Δομοκού!
 Από την πρώτη στιγμή της υπαγωγής της χώρας μας στο ΔΝΤ προ 2ετιας είχαμε δημόσια επισημάνει αυτό που η εμπειρία και οι μελέτες σε όλες τις χώρες που μπήκαν στο ΔΝΤ είχε καταδείξει: τη δραματική αύξηση των δεικτών φυματίωσης και άλλων δεικτών υγείας (αύξηση βρεφικής θνησιμότητας, νοσημάτων φθοράς, επιδείνωση ψυχικής υγείας, αυτοκτονίες, μείωση προσδόκιμου επιβίωσης).
 Σήμερα, έχουμε δυστυχώς την πρώτη, στην περιοχή μας τουλάχιστον, τραγική  επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας: με κατεπείγον έγγραφό του προς κάθε αρμόδια υπηρεσία ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝ Λαμίας αποκαλύπτει «αύξηση των προσερχόμενων στο Νοσοκομείο μας με κλινική και εργαστηριακή εικόνα φυματιώδους λοίμωξης από τις Φυλακές Δομοκού», ενώ τα συμπεράσματα του μέχρι τώρα ελέγχου με φυματινοαντίδραση
Mantoux στους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών Δομοκού (σε 373 από 850 συνολικά) δείχνουν μεγάλη αύξηση του δείκτη διαμόλυνσης (θετική Mantoux στους 171 από 373, ποσοστό 45,8%) στο 5πλάσιο σχεδόν από ότι στο γενικό πληθυσμό! Στη συνέχεια,
κι ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται στους υπόλοιπους, προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως την άμεση πρόσληψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στην Πνευμονολογική κλινική και συνολικά στο ΓΝ Λαμίας, στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στις Φυλακές Δομοκού, «προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία των πασχόντων και των υγιών μολυσμένων, όσο και τους οικείους των ασθενούντων και υγιών μολυσμένων και κυριώτατα του πληθυσμού του ν. Φθιώτιδας, αποτρέποντας εξάπλωση και έκρηξη του προβλήματος…».  Απαιτούμε
  •  Τη λήψη άμεσων μέτρων από κάθε αρμόδια υπηρεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο ΓΝ Λαμίας, στα ΚΥ της περιοχής και στις Φυλακές Δομοκού.
  • Τη λήψη άμεσων μέτρων βελτίωσης των συνθηκών στις Φυλακές Δομοκού.
  • Άμεση ενίσχυση Νοσοκομείου - ΚΥ με τον απαραίτητο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Άμεση καταβολή εφημεριών, δεδουλευμένων, εξαιρέσιμων. Καμιά περικοπή εφημεριών ή αλλαγή της μορφής εφημερίας. Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης σύμφωνα με το πρόγραμμα των Δ/ντων των Τμημάτων.
  • Καμιά συγχώνευση ή κατάργηση νοσοκομείων-ΚΥ-κλινικών της περιοχής.
  • Απρόσκοπτη, ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όλων των ασθενών στο ΓΝ Λαμίας και ΚΥ Φθιώτιδας. Κατάργηση του 5ευρου και κάθε πληρωμής για εξετάσεις.  
  • Ως νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε επανειλημμένα τεκμηριώσει ότι το μνημονιακό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα «ανθυγιεινό». Σε συνθήκες δραματικής αύξησης της ανεργίας και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας των νοικοκυριών, όπου κάτω από το όριο της φτώχειας ζει επίσημα το 28% των Ελλήνων, ενώ σε περιβάλλον φτώχειας ζει το 48% του πληθυσμού, η ανθρωπιστική κρίση είναι πλέον ορατή. Οι πολίτες της χώρας μας αισθάνονται τελείως «ανοχύρωτοι» όχι μόνο απέναντι στη φτώχεια αλλά και απέναντι στην αρρώστια. Το ΕΣΥ καταρρέει, όχι μόνο γιατί υπάρχουν δραματικές ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών, αλλά και επειδή εξαθλιώνονται καθημερινά (μισθολογικά και εργασιακά) αυτοί που το στηρίζουν χρόνια τώρα με το ζήλο και το φιλότιμο τους.
 Συνειδητοποιείται πλέον, και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, ότι το «πείραμα» που βρίσκεται σε εξέλιξη οδηγεί σε μια κοινωνία με εξαθλιωμένους εργαζόμενους χωρίς πραγματικές ελευθερίες και δικαιώματα, σε ένα υποτελές Κράτος χωρίς δημόσια αγαθά και κοινωνική προστασία, με νοσοκομεία και σχολεία υπό κατεδάφιση, με την Υγεία και την Παιδεία αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αντιμέτωπες με τον «κοινωνικό δαρβινισμό». Αυτό το πείραμα «κοινωνικής μετάλλαξης» μιας ευρωπαϊκής χώρας, σχεδιάζεται να γενικευθεί σε δεύτερο χρόνο σε όλη την Ευρώπη.
 Είναι πλέον φανερό ότι η ανατροπή αυτής της άθλιας κυβέρνησης και πολιτικής που κάνει «πλιάτσικο» στα εισοδήματα, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για να στηριχθεί η Δημόσια Περίθαλψη και το Κοινωνικό Κράτος. Χρέος των νοσοκομειακών γιατρών είναι να μην επιτρέψουν να πληρώσουν τη διάλυση του ΕΣΥ οι ασθενείς και οι κοινωνικά αδύναμοι. Οφείλουν, πέρα από επιστημονική δεοντολογία και ηθική ακεραιότητα κατά την άσκηση του ιατρικού έργου, να υπερασπίζονται με σθένος την ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όλων των ασθενών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Πάνω απ’ όλα όμως οφείλουν να συστρατευτούν στον αγώνα του λαού μας για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας που εδραιώνεται στην κοινωνία και στη χώρα.  
 Σήμερα, την ώρα που ο κοινωνικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, την ώρα που το σύστημα προσπαθεί να εδραιώσει το φόβο, την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συλλογικότητα, την κοινή δράση και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σε συνθήκες κατάλυσης κάθε εργασιακού δικαιώματος και κάθε κοινωνικής προστασίας, δεν υπάρχει «κλαδική σωτηρία», δεν υπάρχει καν η δυνατότητα αποτελεσματικής άσκησης της ιατρικής με όρους επιστημονικής δεοντολογίας και επαγγελματικής αξιοπρέπειας. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από  τον συνεχή κοινωνικό και πολιτικό αγώνα για να ανατραπεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση και να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που εξαθλιώνουν το λαό, για να βγουν οι εργαζόμενοι και η χώρα από το «δημοσιονομικό πειθαρχείο» της τρόικας και του ΔΝΤ, για να προστατευτεί η εργασία, να στηριχθούν οι άνεργοι, τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, η κοινωνική ασφάλιση.
 Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: