Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Με μεγάλη επιτυχία από την θεατρική ομάδα ''Θεατροφρένεια'',παίχτηκε το έργο''Έξω απ' την πόρτα'' του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ





Στην συνέχεια των εκδηλώσεων ( Κλικ εδώ ) :

Μια μαγευτική βραδιά μας χάρισε η θεατρική ομάδα του ηρωϊκού και ιστορικού Διστόμου, ''Θεατροφρένεια''( Κλικ εδώ ), ανεβάζοντας με τεράστια επιτυχία το αντιπολεμικό έργο του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ, ''Έξω απ' την πόρτα''.
Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, και μετά από εξάμηνες πρόβες και πολύ κόπο, ανέβασαν με εξαιρετικές ερμηνείες υψηλών προδιαγραφών το σπουδαίο αυτό έργο.
Δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τους φτασμένους και γνωστούς ηθοποιούς, όπως είπε και η μεγάλη μας ηθοποιός Καίτη Παπανίκα που ήταν καλεσμένη μαζί με τον αδερφό της και μεγάλο εικαστικό καλλιτέχνη, Σπύρο Παπανίκα.

 Η μεγάλη ηθοποιός συγκινήθηκε, συγκλονίστηκε και γονυπετής φίλησε το ιερό χώμα του Διστόμου και καθαγιασμένο απ' το μαρτύριο.
Ξεναγήθηκε στο Μουσείο θυμάτων Ναζισμού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε τις φωτογραφίες των σφαγιασθέντων, και δη ολόκληρων των οικογενειών που ξεκληρίστηκαν, καθώς και των βρεφών.
( Θα ακολουθήσουν βίντεο ).
Ο σκηνοθέτης Τάσος Σταθάς και ηθοποιός σε ρόλο πρωταγωνιστή και μάλιστα πολύ δύσκολου ρόλου, έδωσε μαθήματα ερμηνείας και καθήλωσε το κοινό, το οποίο κατά την διάρκεια του έργου ήταν πολύ ώριμο και δεν ακούστηκε το παραμικρό, πράγμα που σχολίασε και η μεγάλη ηθοποιός.
Βρήκε τον κόσμο του Διστόμου πολύ ώριμο θεατρικά, και πολύ καταρτισμένο το κοινό του, πράγμα που, όπως είπε, δεν συμβαίνει σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Τα παιδιά όλα έδωσαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και χάρισαν μια παράσταση για ''Επίδαυρο'', όπως πάλι είπε η μεγάλη ηθοποιός.
Όλα τα παιδιά ντόπια, και οι ηθοποιοί, αλλά και όλοι όσοι βοήθησαν για να ανέβει αυτή η παράσταση.
Σκηνικά ο Διστομίτης καλλιτέχνης Θοδωρής Ζάκκας

Ο ''αισιόδοξος'' Κώστας Πανουργιάς επίσης έκλεψε την παράσταση


καθώς και όλοι οι συντελεστές, ( θα προσπαθήσω να τους θυμηθώ με τυχαία σειρά ):
Γιώτα Κοτρογιάννου - Φουντά
Νίκος Γαμβρίλης
Δημήτρης Γαμβρίλης
Χρήστος Παπανικολάου
Δημήτρης Λαγός
Γιώργος Μαρσέλος
Γωγώ Σφουντούρη
Γιώργος Κωτούλας
Μαρία Καστάνα
Νίκος Σταθάς
Άννα Σταθά
Ιωάννα Γεωργιλοπούλου
Θανάσης Μουτσιανάς
Ανδρέας Μπούρας
Γιώργος Βουλγαρίδης
Σπυριδούλα Καραλή
Λουκάς Πανουργιάς
Ο Τάσος Σταθάς
Και ο μκρός Παναγιώτης Παπανικολάου που κέρδισε τις καρδιές μας.

Κλικ εδώ να δείτε το άρθρο από το θεατρικό της ομάδας πέρυσι

Σχόλιο για την παράσταση από τον συμπατριώτη μας Ιωάννη Παπαϊωάννου



‘Ένα έργο που κανένα θέατρο δεν θέλει να παίξει και κανένα κοινό δεν θέλει να δει…’ μας λέει ο Τάσος…

Το Δίστομο όμως για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί… συγκλονίζει με την θεατρική του ομάδα (‘Θεατροφρένεια’) και το κοινό-πολίτες του, συγκλονισμένο παρακολουθεί και μαζί με τους νεκρούς του αποδεικνύει ό,τι ξέρει και μπορεί να συγχωρεί αλλά…δεν ξεχνά!!!
Θεωρώ πως μέχρι σήμερα εμείς οι νεότεροι δεν είχαμε ζήσει ξανά τόσο έντονα τον πόλεμο από την οπτική του θύματος αλλά και του θύτη… Δεν είχαμε βρεθεί ξανά στη θέση να μπορούμε να αντικρίζουμε ταυτόχρονα τους νεκρούς μας και τους εκτελεστές τους… Πως να περιγράψεις το συναίσθημα αυτό?

ΟΧΙ δεν θα ξεχάσουμε… διότι από χθες, χάρη σε εσένα Τάσο, πήρε φωτιά το αίμα των νεκρών μας, το αίμα που κυλάει μέσα στον κάθε Διστομίτη …

Ιωάννης Παπαϊωάννου (Κόνες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: