Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Φωτογραφικό άλμπουμ 10 - Εικόνες του παρελθόντος από το Δίστομο








Η πρώτη και η πιο ιστορική φωτογραφία, από το 1960 περίπου, είναι από τα εγκαίνια του πρώτου ορόφου του Δημοτικού σχολείου Διστόμου ( κι εγώ εκεί το τελείωσα ), νυν Πολιτιστικό κέντρο και γραφεία Πολισμικού συλλόγου.
Φαίνεται ο ιδρυτής του, ο Διστομίτης της Αμερικής, Δανιήλ Γαμβρίλης, μια απέραντη προσωπικότητα, όχι μόνο για το Δίστομο, αλλά για όλον τον ελληνισμό ( κλικ στο όνομά του για να δείτε το βιογραφικό του ).
Το παλιό Δημοτικό Σχολείο, όπου εκτελέστηκαν και τα πρώτα παλληκάρια την ημέρα της Σφαγής, ( Νυν Αρχαιολογικό Μουσείο Διστόμου ), εγκαινιάστηκε το 1900 από τον επίσης Διστομίτη, Ιωάσαφ Καστρίτη.
Προσεχώς θα αναρτήσω την συγκλονιστική αυτή φωτογραφία.
Η δεύτερη από το καλοκαίρι του 1964, είναι από την οικεία του Αθανασίου Καΐλη ( Ντρέσκα ).
Φαίνεται ο ίδιος, μέλη της οικογένειάς του, καθώς και μία γειτόνισσα.
Η τρίτη από το 1991 περίπου ( έχουμε πει ότι χρονολογική σειρά δεν τηρείται ), είναι από την γειτονιά του Άϊ - Λιά, και φαίνεται η οδός. Είναι η οδός Δράκου, από τον Σουλιώτη οπλαρχηγό Γεώργιο Δράκο που πολέμησε στο Δίστομο μαζί με τον Νότη Μπότσαρη και με τους Διστομίτες, εναντίων των Τούρκων, πριν τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Στην τέταρτη και τελευταία φωτογραφία, πάλι ο Αθανάσιος Δ. Καΐλης, την περίοδο της ακμής των μεταλλείων που τα αποκάλυψε και τα ίδρυσε πάλι Διστομίτικη οικογένεια, η οικογένεια Μπάρλου απ' το 1917!!!!
Είναι στην Παραλία Διστόμου, όπου υπήρχε ένα εργοτάξιο και συνεργείο αυτοκινήτων. Ο μικρός που φαίνεται πρέπει να είναι Διστομίτης της Περιστεράς Διστόμου.
Η Φωτογραφία είναι απ' το 1962 .

1 σχόλιο:

Κάποιος είπε...

Μπράβο!!! Ωραίο