Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Άλλη μια απρέπεια του Υπουργείου Παιδείας !! - Από την ''Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Δ.Ε Βοιωτίας''



Δελτίο Τύπου των εκπροσώπων της
Ε Ν Ω Τ Ι Κ ΗΣ   Κ Ι Ν Η Σ ΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
στο  Δ.Σ. ΕΛΜΕ Βοιωτίας
ΒΑΖΟΥΡΑ  ΣΠΥΡΟΥ  &  ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Άλλη μια απρέπεια του Υπουργείου Παιδείας !!
Με κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1945/τεύχος Β΄/15.06.2012) τον Ιούνιο 2012 καταργήθηκε το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου των εκπαιδευτικών σε Αρχαιολογικούς χώρους, σε Μνημεία και σε Μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο. Η απόφαση ήρθε σε συνέχεια της κατάργησης του δικαιώματος που είχε δοθεί στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν ως κάρτα ελευθέρας εισόδου και τις κάρτες μέλους της ΟΛΜΕ, που πιστοποιούν την εκπαιδευτική ιδιότητα, χωρίς να απαιτούνται άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Η αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας υπήρξε άμεση. Ενδεικτικά, αναφέρουμε σχετικές ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ και τοπικών ΕΛΜΕ με τις οποίες στηλίτευαν τον αντι-εκπαιδευτικό χαρακτήρα της απόφασης και ζητούσαν την ανάκλησή της.

Η δυνατότητα των εκπαιδευτικών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, δεν αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση ή μια ειδική παροχή προς έναν επαγγελματικό κλάδο  αλλά  βασική συμβολή της Πολιτείας στην ενίσχυση της φυσιογνωμίας, του ρόλου και του έργου των Εκπαιδευτικών.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, αμφίβολης λογιστικής αποδοτικότητας, αποτελεί άλλη μια ευκαιριακή επιλογή στο πλαίσιο των περιοριστικών πολιτικών των μνημονίων ή εντάσσεται έντεχνα σε μια σειρά εθνοαποδομητικών προσεγγίσεων που κυριαρχούν σήμερα στο χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού; 
Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έχει ανακοινώσει από τον Αύγουστο 2012 την πρόθεσή της για την ανάκληση αυτής της απόφασης και έχει δεσμευθεί σε συνάντηση  με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ότι θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών για ελεύθερη είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, η ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης δεν έχει πραγματοποιηθεί !!  
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανακαλέσει – έστω και τώρα - την άδικη και αντι-εκπαιδευτική αυτή απόφαση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: