Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Πρότυπο λαογραφικό Μουσείο στο Δίστομο. Αξίζει την επίσκεψη σας.


Ένα πρότυπο Λαογραφικό Μουσείο στο Δίστομο, που βρίσκεται στον *Πολιτιστικό χώρο Διστόμου, λειτουργεί από τις αρχές Ιουνίου, αλλά τελειοποιήθηκε τώρα. Και βέβαια μέρα με την μέρα θα προστίθενται κι άλλα πράγματα και θα διαμορφώνεται προς το καλύτερο.
Εγώ το επισκεύθηκα χτες και έμεινα έκπληκτος με έναν δυνατό κόμπο στο στομάχι.
Πρόκειται για μιά συγκλονιστική αναπαράσταση ενός Διστομίτικου σπιτιού απ' τα παλιά, απ' αυτά που μεσα τους μεγάλωσαν οι παλαιότερες γενιές που μας ανέθρεψαν, και φυσικά και πολλοί απ' αυτούς που σφαγιάσθηκαν απ' τους φασίστες ναζιστές.

Τα παλιά τζάκια, τα παλιά κρεβάτια και πολλά ήδη οικιακής χρήσεως, τα είχα προλάβει κι εγώ στα παλιά σπίτια των γιαγιάδων μου, καθώς και στα κατώγια που πηγαίναμε και παίζαμε μικροί.
Οι μυρωδιές, οι εικόνες και οι αναμνήσεις που θα έρθουν σε έναν μεγάλο άνθρωπο που τα είχε προλάβει και θα του ζωντανέψουν στιγμές καθημερινότητας, καθώς και η μάθηση για τους νεώτερους για το πως μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές, είναι ένα καλό κίνητρο για να έρθει να το επισκεφθεί κανείς.




Κάπου εδώ θα πρέπει να συγχαρούμε την Κυρία Ελένη Κίνια Αθανασίου, που υπό την αιγίδα του Δήμου Διστόμου, εκπλήρωσε το όνειρα της, μετά από τρικλοποδιές και πολλά εμπόδια.
Το πείσμα της όμως και η προσωπικότητα της, νίκησαν και το αποτέλεσμα είναι αξιόλογο.
Αφιέρωσε πολύ χρόνο, δώρισε πολλά προσωπικά της κειμήλια και έχυσε πολύ ιδρώτα για να φτάσει εδώ που έφτασε, με βλέψεις βέβαια για περαιτέρω βελτιώσεις και προσθήκες.

Επίσης πολύτιμη είναι η συμβολή της γνωστής Διστομίτισσας συγγραφέως, της Κυρίας Καίτης Μανωλοπούλου, αλλά και της συμπατριώτισσας μας Καίτης Περγαντά.
Επίσης πολλά μπράβο αξίζουν και στην επίσης συμπατριώτισσα μας και Δημοτικής συμβούλου, Κυρίας Μαρίας Σφουντούρη.
Το Λαογραφικό Μουσείο Διστόμου λειτουργεί κάθε Πέμπτη 8 - 9, και στεγάζεται δίπλα στα γραφεία του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου, και δίπλα στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού.


* Ο Πολιτιστικός χώρος Διστόμου στεγάζει εκτός από το Λαογραφικό Μουσείο, τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι συμφωνώ για την προσωπικότητα της κας Ελένης Κίνια.Είναι πράγματι ΦΟΒΕΡΗ!! Τα συγκαρητήριά μου σε όλες τις κυρίες που βοήθησαν σε αυτό.ΜΠΡΑΒΟ. ΜΠΡΑΒΟ !!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ (ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ). ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ.ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΛΗΘΙΝΟ.