Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Χαιρετισμός Δημάρχου Δήμου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας κ. Γιάννη Σταθά για την 78η Επέτειο Μνήμης Ολοκαυτώματος Σερβίων Κοζάνης

Χαιρετισμός Δημάρχου

Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας κ. Γιάννη Σταθά για την

78η Επέτειο Μνήμης Ολοκαυτώματος Σερβίων Κοζάνης

Τα Σέρβια, η βυζαντινή πόλη του νομού Κοζάνης, τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έσφυζε από ζωή, με τον πληθυσμό της να φτάνει τους 4.000 κατοίκους. Θεμελιωμένη στον οδικό άξονα που συνδέει τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία μπήκε αμέσως στο στόχαστρο των κατοχικών δυνάμεων λόγω της στρατηγικής της θέσης. Μετά την γερμανική εισβολή και τον βομβαρδισμό της, εγκαταστάθηκε σ’ αυτήν μόνιμη φρουρά για τον έλεγχο της περιοχής και την καταστολή της Αντίστασης που άρχιζε να θεριεύει με σκοπό την αποτίναξη του ναζιστικού ζυγού.

Στις 3 Μάρτη του 1943 το υπαρχηγείο Χασίων του ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τις οργανώσεις του ΕΑΜ της περιοχής των Σερβίων και της Ελασσόνας αποφασίζουν να πυρπολήσουν τη γέφυρα του Αλιάκμονα, προκειμένου να εμποδίσουν τις ιταλικές δυνάμεις της Λάρισας που έσπευσαν να ενισχύσουν τους Γερμανούς στη μάχη στο Φαρδύκαμπο. Τις επόμενες ημέρες τα Ιταλικά στρατεύματα καταφθάνουν έξω από τα Σέρβια και στη θέση «Πόρτες» δίνεται μάχη με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Οι κάτοικοι των Σερβίων, μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, παίρνουν τον δρόμο της φυγής. Κρύβονται στα δάση, στις ρεματιές και στα γύρω χωριά, αλλά και στους θόλους, στους αποθηκευτικούς χώρους των αρχοντικών σπιτιών. Στην πόλη παραμένουν οι γηραιότεροι, οι ασθενείς και ανήμποροι.

Το Σάββατο 6 Μάρτη 1943 οι φασιστικές δυνάμεις εισβάλλουν στα Σέρβια. Σκοτώνουν χωρίς αφορμή τους δύο μυλωνάδες που συναντούν στα περίχωρα, πλιατσικολογούν φορτώνοντας στα φορτηγά τις περιουσίες και τις προμήθειες των κατοίκων, βάζουν φωτιά σε σπίτια, σχολεία, εκκλησιές και δημόσια κτίρια. 50 άνθρωποι καίγονται ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους. Τις επόμενες μέρες επιστρέφουν για να ολοκληρώσουν το έργο της καταστροφής.

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των 50 θυμάτων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Σερβίων, κ. Χρήστο Ελευθερίου:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

 Με τιμή,

Ο Δήμαρχος

Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

Ιωάννης Σταθάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: