Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Υπό κατάληψη Λύκεια σε Πελασγία, Δίστομο και Αράχοβα

Αναδημοσίευση: Zougla.gr
Κατάληψη πραγματοποιούν μαθητές και γονείς στα λύκεια της Πελασγίας στην Φθιώτιδα, Αράχοβας και Διστόμου στην Βοιωτία, καθώς διαμαρτύρονται για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων.
Στην Πελασγία από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχει λειτουργήσει το σχολείο, καθώς δεν έχει επιτραπεί η λειτουργία του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών και οι μαθητές καλούνται να μετακινηθούν στο Λύκειο Στυλίδας.
Μαθητές και γονείς του σχολείου επιμένουν στην κατάληψη μέχρι τελικής δικαίωσης, όπως σημειώνουν.
Παράλληλα, στην Αράχοβα, οι μαθητές υποστηρίζουν πως με βάση την υπουργική απόφαση καταργείται το Τμήμα Οικονομίας - Πληροφορικής, με αποτέλεσμα να πρέπει να μετακινούνται στο Δίστομο. Επίσης, οι μαθητές του Μπάρλειου Λυκείου Διστόμου, οι οποίοι με τη συμπαράσταση και των γονέων τους προχώρησαν επίσης σε κατάληψη, διαμαρτύρονται για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το Τμήμα Θετικών Σπουδών του και να «μετακομίσει» τους μαθητές που το δήλωσαν στο Γενικό Λύκειο Αράχοβας.
Οι μαθητές υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αλλάζει τα δεδομένα των σπουδών τους, ενώ έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ίδιους και στις οικογένειές τους, καθώς, όπως αναφέρουν:

- δυσκολεύει την επικέντρωσή τους στη φοίτηση κατά την κρίσιμη για το μέλλον τους Γ' Λυκείου, λίγους μήνες πριν από τις καθοριστικές για αυτούς εξετάσεις για την είσοδό τους σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα

- δημιουργεί αυξημένους κινδύνους με την καθημερινή μετακίνησή τους

- φαλκιδεύει το δικαίωμα επιλογής των μαθητών όχι μόνο του σχολικού περιβάλλοντος, αλλά ακόμα για μερικούς και της κατεύθυνσης σπουδών προκειμένου να αποφύγουν τη «μετακόμιση»

- αδιαφορεί για την αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους από τα δρομολόγια των μεταφορικών μέσων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: