Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Τροφώνια 2018 - 22η Έκθεση Γελοιογραφίας - Τιμητική Εκδήλωση Για Τον Μεγάλο Σολίστα του Μπουζουκιού, Γιάννη Μωραΐτη.

Γιάννης Μωραΐτης
Ο Γιάννης Μωραΐτης γεννήθηκε στο Μπραχάμι στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944.  Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από την Ιθάκη, και η καταγωγή της μητέρας του από την Αρετσού της Κωνσταντινούπολης. 
Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος αλλά έπαιζε ερασιτεχνικά με ένα μαντολίνο, που το περιεργαζόταν πρώτα ο μεγαλύτερος του αδελφός ο Δημήτρης, ( που ήταν και ο δάσκαλος του Γιάννη στο μπουζούκι ), και μετά ο Γιάννης. ( Ο Δημήτρης έκανε καριέρα στην Αφρική στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου κάθισε πολλά χρόνια ως τον θάνατο του. )
Θα δουλέψει για λίγο καιρό μαραγκός μέχρι να μαζέψει τα χρήματα που χρειαζόταν να αγοράσει ένα μπουζούκι, από την μέρα που αγόρασε το μπουζούκι δεν ξαναδούλεψε παρά μόνο με το όργανο.
Το πρώτο τραγούδι που έμαθε στο μπουζούκι ήταν το ‘’Πέρα στους πέρα κάμπους’’.
Ο Γιάννης Μωραΐτης πολύ γρήγορα θα γίνει σολίστας του μπουζουκιού και θα καθίσει δίπλα στους πολύ μεγάλους συνθέτες του Ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη, Μανώλη Χιώτη, Γιώργο Λαύκα, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιώργο Μητσάκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Σταύρο Τζουανάκο… Ενώ θα έχει συνεργασία στο πάλκο με τους τραγουδιστές Στράτο Παγιουμτζή, Πρόδρομο Τσαουσάκη, Σωτηρία Μπέλλου, Τάκη Μπίνη, Μιχάλη Γενίτσαρη, Στέλιο Καζαντζίδη, Τόλη Βοσκόπουλο ( για 6 χρόνια ), Στράτο Διονυσίου ( για 12 χρόνια ), Ρένα Στάμου, Ανθούλα Αλιφραγκή, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρέϋ, Γιώτα Λύδια, Μαίρη Λίντα, Μανώλη Αγγελόπουλο, Πάνο Μιχαλόπουλο, Χρηστάκη, Δημ. Κοντολάζο, Γ. Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γλυκερία, Δημ. Μητροπάνο, Γιάννη Πάριο, Μπάμπη Γκολέ, και με πάρα πολλούς άλλους καλλιτέχνες. Ανάλογη θα είναι και η συμμετοχή του στην δισκογραφία, θα συνοδέψει με το μπουζούκι του πάρα πολλούς Έλληνες τραγουδιστές, από τον Στέλιο Καζαντζίδη μέχρι τον Μανώλη Σαμιώτη και τον Μιχάλη Γενίτσαρη
Θα περιοδέψει με το μπουζούκι του σε όλους τους τόπους όπου υπάρχουν Έλληνες.
Ο Γιάννης Μωραΐτης δεν διδάσκει μπουζούκι γιατί όπως λέει : ‘’Δεν πουλάει την τέχνη του‘’ αλλά έχει δυο σπουδαίους μαθητές τον Κώστα Δουμουλιάκα και τον Γιώργο Αλτή.
Έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση στις εκπομπές : ‘’ Χάριν ευφωνίας ‘’ του Χρήστου Παπαδόπουλου,  ‘’ Ελλήνων Δρώμενα ‘’,  ‘’ Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα ‘’ του Πάρη Μήτσου,  Το περίφημο Αφιέρωμα στον Γιάννη Παπαϊωάννου που επιμελήθηκε στην ΕΡΤ ο Κώστας Χατζηδουλής και άλλα… Έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες της χρυσής εποχής Ελληνικού Κινηματογράφου. Κυρίως μαζί με τον Στράτο Διονυσίου, αλλά και με τον Τώνη Μαρούδα.

Τώρα η ζωή του έγινε ταινία που θα παιχτεί σε λίγο καιρό στους κινηματογράφους.
Περιμένουμε επίσης και την βιογραφία του από τον Γιώργο Αλτή. 
Τον Ιούνιο του 2018 θα μας τιμήσει συμμετέχοντας στην 22ή Έκθεση Γελοιογραφίας που διοργανώνει ο Δήμος Λεβαδέων στέλνοντας ένα σκίτσο για την έκθεση, που κάνει το βιβλίο αυτό ιδιαίτερα συλλεκτικό.
Στην συναυλία που θα γίνει στο Ανοιχτό θέατρο Κρύας στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 στις 21.00 το βράδυ, ο Γιάννης Μωραΐτης θα παίξει μαζί με την ορχήστρα που αποτελείται από τους Χρήστο Ζωγράφο, Κατερίνα Λεοντή, Γιώργο Ζωγράφο, Φροίξο Καλούδη, Χρήστο Παππά, Φίλωνα Καραμπέτσο, Εύη Γεωργαρά-Τσάκου, Γρηγόρη Γεωργίου, και Γιώργο Πλόσκα. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια: