Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΔΗΜΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ - ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ( Σχετικά με το θέμα των ανεμογεννητριών )


Δίστομο 23/2/2018

Συμπολίτες,
Ως  δημότες Διστόμου και μέτοχοι της εταιρείας SOLARBEAM θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με το εν λειτουργία αιολικό πάρκο στην θέση ΛΟΓΓΟΣ (ισχύος 2.55 MW) και το υπό κατασκευή πάρκο στην θέση ΛΙΘΑΡΙ (ισχύος 3.6 MW) ιδιοκτησίας της ως άνω εταιρείας.
Καταρχάς, για την καλύτερη ενημέρωσή σας, θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Διστόμου – Στειρίου λειτουργούν, εδώ και αρκετά χρόνια,  αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 55 MW περίπου. Από αυτά τα 2.55 MW (δηλαδή το 4.65%) είναι ιδιοκτησία της SOLARBEAM ενώ τα υπόλοιπα (δηλαδή το 95,35%) ανήκουν σε  άλλες εταιρείες.
Κάθε χρόνο, τα εγκατεστημένα ήδη πάρκα αποφέρουν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου – Στειρίου έσοδα € 250.000 περίπου. Επίσης, κάθε χρόνο, αποφέρουν στους δημότες Διστόμου – Στειρίου μείωση € 135.000 περίπου στο κόστος της καταναλωμένης από αυτούς ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία άλλη βιομηχανική, βιοτεχνική ή άλλου είδους επιχείρηση δεν αποδίδει στο Δημοτικό Διαμέρισμα αντίστοιχα έσοδα.
Παρενθετικά θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό, ότι τα έσοδα που έχει εισπράξει ο Δήμος  καθόλα τα προηγούμενα έτη από τις ανεμογεννήτριες -πάνω από € 800.000 - δεν έχουν διατεθεί αποκλειστικά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου – Στειρίου όπως θα έπρεπε, αλλά – ΠΑΡΑΝΟΜΑ – συνολικά σε όλο τον Δήμο. Οι τοπικοί άρχοντες του Δημοτικού Διαμερίσματος έχουν σκοπό να ενημερώσουν τους Δημότες του Διστόμου-Στειρίου για που έχουν πάει αυτά τα χρήματα και  να διεκδικήσουν την επιστροφή τους; Πότε και Πως;
Κατά την διάρκεια του περασμένου έτους κατασκευάστηκαν 2 νέα αιολικά πάρκα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου – Στειρίου συνολικής ισχύος 20 ΜW. Η δημοτική αρχή, για πρώτη φορά, πέτυχε την σύναψη συμφωνίας με τους κατασκευαστές για την παραχώρηση ανταποδοτικών εισφορών στο Δημοτικό Διαμέρισμα. Για το γεγονός αυτό θα πρέπει να της αποδοθούν συγχαρητήρια από όλους μας.
Η συμφωνία μεταξύ του Δήμου και των κατασκευαστών των νέων πάρκων, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου, είναι η ακόλουθη:
€ 150.000 (καταβεβλημένα σε βάθος πενταετίας) για τα 20 ΜW που κατασκευάστηκαν καθώς και 11 επιπλέον MW που πρόκειται να κατασκευασθούν στο μέλλον στην περιοχή της Κομμένης Ράχης. Δηλαδή, το καταβαλλόμενο ποσό είναι € 4.840 ανά MW.
  50.000 το χρόνο για όλο το διάστημα λειτουργίας των πάρκων. Δηλαδή, το καταβαλλόμενο ποσό είναι €  1.613 ανά MW ανά έτος.
Η εταιρεία μας βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής ενός νέου πάρκου στην θέση ΛΙΘΑΡΙ ισχύος 3.6 MW. Οι ανεμογεννήτριες είναι προγραμματισμένο να εγκατασταθούν στις αρχές Μαρτίου και το πάρκο να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του ίδιου μήνα.
Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία μας κλήθηκε να απαντήσει άμεσα στην επιστολή της επιτροπής Ανεμογεννητριών του Δήμου που στάλθηκε σε όλες τις εταιρείες που λειτουργούν αιολικά πάρκα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου – Στειρίου και μέσω της οποίας απαιτούσε αντισταθμιστικά οφέλη προς τον Δήμο υπό την μορφή εταιρικής χορηγίας. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Δημαρχίας απαντήσαμε τους εκπροσώπους της επιτροπής ότι η εταιρεία μας δεν θα έχει καμία αντίρρηση να υλοποιήσει οποιαδήποτε συμφωνία συνάψει ο Δήμος με τις υπόλοιπες εταιρείες που λειτουργούν πάρκα στην περιοχή. Θα πρέπει δε, η επιτροπή να απευθυνθεί πρώτα σε αυτές, γιατί βρίσκονται σε λειτουργία για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά και επειδή το μέγεθος των πάρκων των είναι υπερδεκαπλάσιο της εταιρείας μας. Η επιτροπή μας απάντησε ότι θα επιθυμούσε να συνάψει μία συμφωνία πρώτα με εμάς και κατόπιν να χρησιμοποιήσει την συμφωνία αυτή ως μέτρο πίεσης προς τις άλλες εταιρείες και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν κινητοποιήσεις και ενέργειες (π.χ. κλείσιμο των δρόμων) τώρα που η εταιρεία μας θα μεταφέρει τον εξοπλισμό  με στόχο να τεθεί η επένδυση σε κίνδυνο. Μας ζήτησε δε ως πατριώτες να την βοηθήσουμε.
Υποσχεθήκαμε ότι θα προσπαθήσουμε να πείσουμε και  τους άλλους μετόχους της εταιρείας για να υποβάλλουμε άμεσα πρόταση καταβολής αντισταθμιστικών δωρεών προς  το Δημοτικό Διαμέρισμα παρότι η εταιρεία έχει συνάψει δάνεια και υπόκεινται σε αυστηρό τραπεζικό έλεγχο, χωρίς να έχει ληφθεί κανενός είδους επιδότησης και ότι στην πραγματικότητα η εταιρεία θα αρχίσει να έχει πραγματικά έσοδα μετά από 10 -12 έτη. Παράλληλα επισημάναμε στην επιτροπή, ότι πέραν των δωρεών θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε – λόγω τεχνογνωσίας -στην ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων στις οποίες ο Δήμος θα συμμετέχει ως κύριος μέτοχος και οι οποίες απολαμβάνουν ειδικά προνόμια από τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
Σήμερα λοιπόν, ύστερα από συνεννόηση με τους λοιπούς μετόχους της SOLARBEAR, αποστείλαμε επιστολή πρόταση στην επιτροπή του Δήμου που περιείχε εν κατακλείδι την ακόλουθη πρόταση (Πέραν των ετησίων συνεισφορών της εταιρείας προς το Δήμο από τα πάρκα αυτά, που προκύπτουν από τον νόμο, και υπερβαίνουν τις € 40.000  ανά έτος) 
Άμεση καταβολή €  4.065 ανά MW και για τα δύο πάρκα της εταιρείας. Δηλαδή συνολική καταβολή €  25.000
Καταβολή ανά έτος 1.500 ανά MW και για τα δύο πάρκα της εταιρείας. Δηλαδή καταβολή €  9.225 ανά έτος.
Σημειώνουμε ότι και οι δύο  προτάσεις μας είναι απόλυτα συγκρίσιμες με τη συμφωνία που πέτυχε ο Δήμος το περασμένο έτος και αναφέρονται ανωτέρω. Επίσης η πρότασή μας συμπεριλαμβάνει και έργο που έχει εγκατασταθεί και μπορεί να βοηθήσει την επιτροπή (όπως μας ζητήθηκε) να συνάψει συμφωνίες με τις άλλες εταιρείες που έχουν εγκατεστημένα έργα.
Η επιτροπή του Δήμου μας απάντησε άμεσα ότι η πρότασή μας είναι ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ (!!!!)
Τα σχόλια δικά σας………
Με τιμή,
Γιώργος Τζάθας και Δημήτρης Πίτσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: