Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Απορρίφθηκε το γερμανικό σχέδιο παράκαμψης της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων

Πηγή/Αναδημοσίευση : Η Αυγή
Την αντίθεσή της στο σχέδιο του γερμανικού κράτους για την καταβολή 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως ως πολεμικής αποζημίωσης στις 91 περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 10.000 ευρώ για την καθεμία, εξέφρασε η πλειονότητας του Δ.Σ. του Δικτύου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη μνήμη των 149 κατοίκων του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, ο οποίοι στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 σφαγιάστηκαν από τους ναζί, το Δ.Σ. του Δικτύου πραγματοποίησε συνέλευση στο δημαρχείο του χωριού με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις, στην οποία το "παρών" έδωσε και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Δρ Πέτερ Σόοφ. Η συνέλευση, έπειτα από ψηφοφορία, απέρριψε την πρόταση της γερμανικής πλευράς για ετήσια καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων ποσόν συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στις αναγνωρισμένες ως μαρτυρικές περιοχές, απευθείας από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Κατά της γερμανικής πρότασης ψήφισαν τα χωριά του Δίστομου, της Βιάννου, των Ανωγείων, των Κερδυλίων, της Κάντανου, της Τυμφρηστού της Μακρακώμης, καθώς και ο Δήμος Λαμίας ενώ οι εκπρόσωποι των χωριών Κομμένο και Χορτιάτη ψήφισαν λευκό, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα λάβουν την εν λόγω αποζημίωση. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν μόνο ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας Γ. Λάζουρας και ο Δήμος Δοξάτου.
Στη συνέλευση παρέστησαν ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάς και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την παράταξη Ανοιχτή Πόλη, Τ. Μηταφίδης.
Ο βουλευτής Βοιωτίας Γ. Σταθάς, μιλώντας στην «Αυγή», χαρακτήρισε ως «μεγάλη νίκη» την απόρριψη του σχεδίου της γερμανικής κυβέρνησης, ενημερώνοντας πως η αποδοχή της πρότασης θα δέσμευε την ελληνική πλευρά στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων που της αναλογούν από το γερμανικό κράτος. Μάλιστα, ο Γ. Σταθάς ανέφερε ότι από γερμανικής πλευράς γίνεται προσπάθεια το σχέδιο να συνυπογραφεί από τον Γερμανό πρόεδρο Γ. Γκάουκ και τον Έλληνα ομόλογό του Κ. Παπούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: