Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Στο Ευρωδικαστήριο η χώρα μας λόγω... Αλουμίνιον

Πηγή/αναδημοσίευση: News.gr

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιούλιο του 2011, είχε ζητήσει από την Ελλάδα να ανακτήσει ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση, που παρείχε με τη μορφή προτιμησιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, στην εταιρεία “Αλουμίνιον της Ελλάδος”, από τον Ιανουάριο 2007 ως το Μάρτιο 2008, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται σε 17,4 εκατoμμύρια ευρώ.
Η ενίσχυση δεν έχει ανακτηθεί μέχρι σήμερα, καθώς η διαδικασία ανεστάλη από εθνικό δικαστήριο, κατά σαφή παράβαση της νομοθεσίας της Ένωσης και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είχε προθεσμία τεσσάρων μηνών από την απόφαση για να προβεί στην εκτέλεσή της.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να ανακτούν τις κρατικές ενισχύσεις, που έχουν χαρακτηριστεί ασυμβίβαστες, εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στη σχετική απόφασή της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι οι καθυστερήσεις στην ανάκτηση παράνομων ενισχύσεων διατηρούν τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκάλεσαν.
Εάν ένα κράτος-μέλος δεν εφαρμόσει μια απόφαση ανάκτησης, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση απευθείας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Εάν ένα κράτος-μέλος δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να επιβάλει χρηματικές ποινές, σύμφωνα με το άρθρο 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ.
Όπως σημείωσε ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, τα κράτη μέλη έχουν διάφορες δυνατότητες υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο, όταν οι ενισχύσεις παρέχουν στρεβλωτικά πλεονεκτήματα σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, χωρίς να εξυπηρετούν κανένα κοινό συμφέρον, πρέπει να ανακτώνται το ταχύτερο δυνατόν. “Αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των ίδιων των κανόνων”.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΜΗ, H EE ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ.

1) Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1000 ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ 1000 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ.
ΛΕΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΙ ''ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ'' ΟΚΤΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΩΡΕΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΤΙ ΔΕΗ - ΕΡΤ - ΕΥΔΑΠ κλπ. ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΗ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ (ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ)
2) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΒΑΣΗΣ.
ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΠΟΥ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΕΗ, ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ.
3) ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΟΛΟ, ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΡΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΒΑΣΗΣ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝ ΠΑΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.
4) ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΤΙ ΟΙ ΧΡΕΩΣΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ 19,22 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ.

ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΑ ΜΟΝΟΠΑΝΤΑ.

ΜΠΑΜΠΗΣ.