Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, προς τον Δήμαρχο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας


                                                                                        Προς
                                                   Τον Δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
                                                  Κ.Πατσαντάρα
                                                 Κοινοποίηση  Πολιτιστικό Σύλλογο Διστόμου
                                                  Μ.Μ.Ε Νομού Βοιωτίας 

Αξιότιμε κ.Δήμαρχε ,

Λαμβάνοντας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την πρόσκληση σας για τις εκδηλώσεις         Μνήμης των 218 Μαρτύρων Ηρώων Διστομιτών Θυμάτων της Ναζιστικής Θηριωδίας στις 10 Ιουνίου 1944, πραγματικά δοκιμάσαμε μεγάλη έκπληξη .
Αναγνώσαμε ότι την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012 έχετε διοργανώσει εκδήλωση με θέμα ΄΄ Δικαστική Διεκδίκηση Αποζημιώσεων ,Κερδίσαμε ή χάσαμε ΄΄ με ομιλητές τον Καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ.Στέλιο Περράκη, την Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου του ιδίου Πανεπιστημίου κ. Ντανιέλα Μαρούδα κα την κ. Χριστίνα Σταμούλη , Νομικό.
Παντελής η απουσία του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβάδειας.
Πόσο δύσκολο άραγε ήταν να κληθεί να συμμετάσχει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λεβάδειας  ο οποίος πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων μαζί με τον εξαίρετο Νομικό Ιωάννη Σταμούλη ; 

Για την περίπτωση που δεν γνωρίζετε τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε για το τι ακριβώς έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια .
Με την με αριθμό 137/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς αναγνωρίστηκε η υποχρέωση του Γερμανικού Δημοσίου να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής της Ελλάδας το 1944, τα αναφερόμενα σε αυτήν την απόφαση ποσά.
Η  απόφαση αυτή κατέστη  αμετάκλητη και επακολούθησε προσπάθεια  εκτέλεσης της  στην Ιταλία, με τα γνωστά σε όλους μας πλέον αποτελέσματα μετά και την πρόσφατη απόφαση του  Διεθνούς Δικαστηρίου  της Χάγης.
Από το 1997 και μετά ( δηλαδή μετά τον θάνατο του αείμνηστου Ιωάννη Σταμούλη )εμφανίζεται   σε όλα τα Μ.Μ.Ε  κυρίαρχα η κ Κέλλυ Σταμούλη παριστάνοντας  αυθαίρετα και παντού την  εκπρόσωπο των συγγενών των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής της Ελλάδας το 1994 .
Τόσο όμως η κ. Κέλλυ Σταμούλη όσο και η κ. Χριστίνα Σταμούλη ουδέποτε εκπροσώπησαν τους ενάγοντες σε αυτή την δίκη.
Εξάλλου η ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έγινε με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας διότι η αυτοτελής διεκδίκηση ατομικά από κάθε δικαιούχο θα ήταν και προβληματική και δαπανηρή .(αρ.πρακτικού Ν.Α.Β 9/15-05-1995).Έγινε δηλαδή η τότε Ν.Α.Β ως νομικό πρόσωπο εντολοδόχος των εντολέων –εναγόντων στη σχετική αγωγή και όρισε τους δικηγόρους που την εκπροσωπούσαν. Αυτοί βεβαίως δεν ήταν οι κυρίες Σταμούλη!!!    
Στην δίκη του πρώτου βαθμού, που διεξήχθη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς στις 12 Δεκεμβρίου 1996 παραστάθηκαν    ως πληρεξούσιοι Δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων – εναγόντων τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας Ανδρέας Κουτσούμπας, Ταξιάρχης Γαλανός και Ιωάννης Περγαντάς μετά από σύμφωνη γνώμη όλων των τότε μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβάδειας.
Με βάση αυτή την πρωτοπόρα απόφαση που εκδόθηκε από την Δικαστή Αικατερίνη Σέττα (υπηρετούσα τότε στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς)   γίνονταν προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια (από τον Σύλλογο μας και τον αείμνηστο Ιωάννη Σταμούλη)για την οριστική  δικαίωση των συγγενών των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου .
Όλα αυτά τα χρόνια σιωπούσαμε ,ευελπιστώντας ότι το θράσος και των δύο κυριών έχει όρια και ότι προφανώς κάπου θα σταματήσει .
Δυστυχώς διαψευστήκαμε .
Για αυτό και αναγκαστήκαμε υλοποιώντας και απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ του Συλλόγου μας να αποστείλλουμε εξώδικο στην κ.Κέλλυ Σταμούλη επισημαίνοντας της, την  αναξιοπρεπή, αντιδεοντολογική και απαράδεκτη ηθικά συμπεριφορά της .
Το εξώδικο αυτό καθυστερούσαμε μέχρι σήμερα , μη θέλοντας να πυροδοτήσουμε τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης για το σχετικό ζήτημα .
Αλλά αυτό που περισσότερο μας εντυπωσιάζει είναι δική σας άγνοια .
Η συγκεκριμένη μας επιστολή έχει έναν μόνο στόχο .Να αποκαταστήσει την ηθική τάξη των πραγμάτων.
     Ελπίζοντας στις δικές σας ανάλογες ενέργειες.
                       ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Η ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        Η ΤΑΜΙΑΣ     ΤΑ ΜΕΛΗ
ΣΕΡ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ          ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ-ΛΙΑΣΚΟΥ         ΑΓΓ.ΜΠΙΝΙΟΥ            Ι.ΚΟΛΛΙΑΣ
                                                                                                                                                     ΠΑΝ.ΣΚΑΛΤΣΑ


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΛΕΤΕ Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ....ΜΠΡΑΒΟ ΘΡΑΣΟΣ!!!
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ.....ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ....ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΝΤΑ ΘΡΑΣΟΣ...
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΙΩΠΟΥΣΑΤΕ ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΑΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ,ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.
Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ,ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ...ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ....ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΑΤΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.
Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ….ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1944 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 1994 ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Εχουν θρασος να τα βαζουν με την Δημοτικη Αρχη και ειδικα με τον νεο μας δημαρχο που εχει σταθει με ηθος απεναντι στην θυσια, οι ανυπαρκτοι για τοσα χρονια;
Μακρια το Διστομο απο τα παιχνιδια σας και μαλιστα μεσα στις εκδηλωσεις μνημης και....σε προεκλογικη περιοδο.
Μετα τις εκδηλωσεις ελατε στο Δημοτικο Συμβουλιο και εκει θα υπαρξουν και αλλες αποψεις για την δραση σας τοσα χρονια.... γιατι γερασαμε καποιοι με την απουσια σας ….