Του συμπατριώτη μας Διστομίτη, Γιάννη Νικολάου
ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Νεα συμφωνία
Η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς θα παράσχει το απαραίτητο άλλοθι στη μνημονιακή κυβέρνηση που σχηματίζεται, με την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση «προοδευτικού χαρακτήρα» με τη ΝΔ.
Υποστηρίξαμε εκλογικά τη ΔΗΜΑΡ, αλλά όχι για να ξαναβρεθούμε στη μνημονιακή πλευρά του λόφου, την οποία με επιμέλεια θα καλλιεργήσει η νέα κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, άσχετα από τις προεκλογικές της εξαγγελίες.
Αποχωρήσαμε από το ΠΑΣΟΚ επειδή μεταλλάχθηκε ιδεολογικά και πολιτικά σε κόμμα των μνημονίων και ενστερνίστηκε νεοφιλελεύθερες απόψεις. Δεν θα επιστρέψουμε στις ίδιες πολιτικές με άλλο όχημα.
Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα κινηθεί στην πολιτική «τήρησης των δεσμεύσεων», με ολίγη από «αναδιαπραγμάτευση», σε δοσολογία που ήδη έχουν αποδεχθεί οι ευρωπαίοι εταίροι. Σε οριακές δηλαδή αλλαγές του μνημονίου, που δεν θα θίγουν τις βασικές πλευρές και την ουσία της πολιτικής του.
Ήταν άλλωστε προφανές, το είχαμε ήδη σημειώσει μετά την 6η Μαΐου, ότι οι κκ Σαμαράς-Βενιζέλος έβαλαν στην ατζέντα τους το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης, μόνο λόγω του εκλογικού αποτελέσματος.
Σε προηγούμενο σημείωμα, λίγο πριν τις εκλογές, είχα επισημάνει:
«Αν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι τη θέση της χώρας στο ευρώ θα τη διασφαλίσει κυβερνητική συμμαχία υπό τη ΝΔ, ας θυμηθούν την πρόσφατη (2004-2009) ιστορία. Στο στελεχιακό δυναμικό, τη νοοτροπία, αλλά και τις πολιτικές προθέσεις τη ΝΔ δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα.
Δεν πρόκειται μόνο για πολιτικό πρόβλημα, αλλά και για σοβαρότατη, αποδεδειγμένη διαχειριστική ανεπάρκεια.
Τα δεδομένα αυτά πρέπει να τα έχουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους όσοι επιθυμούν να μπλέξουν σε τέτοιες περιπέτειες, με την αφέλεια ότι θα επηρεάσουν τη ΝΔ σε προοδευτική κατεύθυνση, ότι μαζί της θα προωθήσουν διαρθρωτικές αλλαγές, ή πολύ περισσότερο ότι μαζί της θα «σώσουν» τη χώρα.
Οι διαχωριστικές γραμμές δεξιά-αριστερά, πρόοδος-συντήρηση υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε γιατί με τις επιλογές του πέρασε τη διαχωριστική γραμμή και ταυτίστηκε με τα μνημόνια και τις αντικοινωνικές πολιτικές, χάνοντας τις κοινωνικές αναφορές του.
Ο ευρύτερος χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς βρίσκεται ήδη σε περίοδο ανακατατάξεων και ανασυνθέσεων. Η περίοδος αυτή δεν τελείωσε στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η ανασύνταξη του χώρου δεν μπορεί να γίνει πάνω στη γραμμή των μνημονίων, ούτε σε γραμμή κεντροδεξιά. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τη συντηρητική παράταξη».
Τα παραπάνω ισχύουν απαράλλαχτα. Με μεγαλύτερη ένταση μάλιστα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ασφαλώς η Δημοκρατική Αριστερά αποφασίζει με βάση τις δικές της διαδικασίες και προτεραιότητες. Είναι προφανές ότι διαφωνώ με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου