Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Αποσύρθηκαν όλες οι φωτογραφικές διατάξεις υπέρ του ΤΕΕ


Η Βουλή δεν παγιδεύτηκε από τη γνωστή λογική της Διοίκησης του Τ.Ε.Ε και του Υπουργού Υ.ΜΕ.ΔΙ.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις» και ύστερα από την αναστάτωση που προκάλεσαν σε όλο τον τεχνικό κόσμο, αποσύρθηκαν οι φωτογραφικές διατάξεις υπέρ Τ.Ε.Ε, οι οποίες είχαν εισαχθεί στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ, και αφορούσαν:
  • Στο άρθρο 138 παρ.2 του Ν/Σ, προτείνονταν να δίνεται το δικαίωμα στο Τ.Ε.Ε να ιδρύσει Α.Ε, η οποία θα πιστοποιεί και θα τηρεί Μητρώα, ακόμη και για μη μέλη του.
  • Στο άρθρο 142 παρ.2, με την φράση «ή άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου» φωτογράφιζε το Τ.Ε.Ε και την Α.Ε που επεδίωκε να συστήσει, ώστε να αναλάβουν και την πιστοποίηση όλων των συντελεστών ιδιωτικών έργων (μελετητών και Κατασκευαστών) μέσω του αντίστοιχου Μητρώου, παραβαίνοντας ευθέως το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού!
  • Διάσπαρτες ρυθμίσεις: για τα τουριστικά καταλύματα, τις κολυμβητικές δεξαμενές κ.λ.π, με τις οποίες θα απονέμονταν επαγγελματικά δικαιώματα αποκλειστικά σε Διπλωματούχους Μηχανικούς σε βάρος των Μηχανικών των Τ.Ε.Ι.
Οι εισηγητές του νομοσχεδίου, κ.κ Δ.Τσιρώνης (ΠΑ.ΣΟ.Κ) και Μ.Παπαδόπουλος (Ν.Δ) από την αρχή της συζήτησης, ζήτησαν την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων καθώς επίσης και οι Βουλευτές Α.Κακλαμάνης, Χ.Πρωτόπαπας (ΠΑ.ΣΟ.Κ), Κ.Μουσουρούλης (Ν.Δ), ενώ με κάποιες από τις επίμαχες προτεινόμενες διατάξεις διαφώνησε και ο εισηγητής του Κ.Κ.Ε, Απ.Νάνος.
Σημειώνουμε ότι, την αντίθεση τους στις «εν κρυπτώ» χαριστικές αυτές διατάξεις εκτός της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, δημοσιοποίησαν εγγράφως προς τον Υπουργό Υ.ΜΕ.ΔΙ και τα Κόμματα, τα Προεδρεία:
  • των επαγγελματικών φορέων των τεχνικών, ήτοι: ΠΟΒΕΣΑ, ΠΟΣΕΗ, ΟΒΥΕ, ΟΗΕ, ΟΜΘΕ,
  • και της ΓΣΕΒΕΕ.
Υπογραμμίζουμε ότι οι ως άνω διατάξεις, όπως και όλες οι υπόλοιπες φωτογραφικές ρυθμίσεις που δεν είχαν σχέση με τα θέματα του πολυνομοσχεδίου, αντιμετωπίστηκαν με επιφυλακτικότητα σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου και δέχτηκαν σφοδρή κριτική από τα Μ.Μ.Ε.
Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μ. Βορίδης υπό το βάρος της έντονης δυσφορίας των κομμάτων και του συνόλου του τεχνικού κόσμου πλην Τ.Ε.Ε, αλλά και την αδυναμία του να προβάλει επαρκή τεκμηρίωση, υπέρ των επίμαχων διατάξεων, απέσυρε τελικά τις χαριστικές διατάξεις.
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Π.Γερουλάνος (αποδεχόμενος τις τεκμηριωμένες προτάσεις που είχε καταθέσει η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στους εισηγητές, στα Κόμματα και στους Βουλευτές), τροποποίησε τις διατάξεις που απέκλειαν αδικαιολόγητα τους Πτυχιούχους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι από δραστηριότητες (όπως αδειοδότηση σε πισίνες, τουριστικά καταλύματα κ.λ.π) οι οποίες συνδέονταν άμεσα με το γνωστικό τους αντικείμενο!
Η Διοίκηση του Τ.Ε.Ε, με σημερινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, για πρώτη φορά, δεν στοχοποιεί απλά κάποιους Βουλευτές που δεν της είναι αρεστοί, αλλά τους Εισηγητές του νομοσχεδίου, Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ή ειδικούς αγορητές, οι οποίοι δεν εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις αλλά τις θέσεις των κομμάτων που εκπροσωπούν και οι οποίοι, στην προκειμένη περίπτωση, δεν συναίνεσαν στο ρουσφετολογικό όργιο που ενορχήστρωσε ο Υπουργός Υποδομών δια χειρός των αρμόδιων Γ.Γραμματέων - μελών του Τ.Ε.Ε.
Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ξέχασε τον μόνιμο στόχο της, τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
Σ’ αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο όσοι επιμένουν να είναι περιχαρακωμένοι στον μικρόκοσμο τους, λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης της Χώρας και δε βοηθούν να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος.
Οι Έλληνες Βουλευτές κάθε φορά πρέπει να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών. Δεν ξεχνάμε όμως τις φωτογραφικές διατάξεις που έχουν θεσπιστεί υπέρ της Διοικητικής Γραφειοκρατίας του Τ.Ε.Ε σε ανάλογες περιπτώσεις.
Εμείς γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και τι επιδιώκουμε. Δε διεκδικούμε τίποτε σε βάρος των Μηχανικών μελών του Τ.Ε.Ε, αλλά απαιτούμε το σεβασμό στον αυτόνομο επαγγελματικό μας ρόλο και δεν ανεχόμαστε καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού.
Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους την αθρόα εισαγωγή χαριστικών διατάξεων σε νομοσχέδια με την μορφή του κατεπείγοντος και ειδικότερα υπέρ ενός επαγγελματικού φορέα χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, όταν τα θέματα που ρυθμίζονται, όχι μόνο τους επηρεάζουν άμεσα, αλλά με αυθαίρετο τρόπο τους θέτουν εκτός επαγγέλματος!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: