Τρίτη 3 Απριλίου 2012

«Επιδημία» ρουσφετολογικών τροπολογιών ενόψει εκλογών

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: tvxs.gr

Ελάχιστες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η τακτική των ρουσφετολογικών τροπολογιών αναβιώνει στη Βουλή. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός τους ξεπερνά τις 80, ενώ με αφορμή και το τελευταίο περιστατικό για τα βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης, Λουκάς Παπαδήμος και Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσαν όρους στους βουλευτές για τις τροπολογίες που κατατίθενται. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Mega, με τροπολογία του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς ζητεί να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης από το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης από τη ΝΔ, πάλι, ζητεί το διορισμό στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς των αθλητών που διακρίνονται σε Παγκόσμιους Αγώνες, πέραν των Ολυμπιακών.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βούρος ζητεί οι διακριθέντες αθλητές να εισάγονται σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ άνευ εξετάσεων.


Η Αικατερίνη Φαρμάκη του ΠΑΣΟΚ ζητεί να μειωθεί στα επαρχιακά καζίνο η τιμή εισιτηρίου από 15 σε 12 ευρώ και να αυξηθεί στα μεγάλα από 6 στα 12 ευρώ.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης της ΝΔ προτείνει οι πρώην πρόεδροι και οι διατελέσαντες διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη του ΔΣ του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να μπορούν μετά την αποχώρηση από τις θέσεις τους να προσλαμβάνονται ως σύμβουλοι.

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κρεμαστινός και Ζωίδης και Κυκλάδων Ρήγας ζητούν να καταργηθούν οι εκκρεμείς δίκες του Δημοσίου με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή άλλων φορέων για ακίνητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Ζητούν, μάλιστα, όσες δικαστικές αποφάσεις έχουν βγει να μην εκτελεστούν.

Δεν λείπουν και οι διακομματικές ρουσφετολογικές τροπολογίες, όπως αυτή των Βρεττού και Ασπραδάκη (ΠΑΣΟΚ) και του Καντερέ (ΝΔ), οι οποίοι προτείνουν τη διευθέτηση αγροτεμαχίου στη Νέα Μάκρη προς όφελος τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού.

Στην ίδια λογική, οι βουλευτές Χίου Μουσουρούλης (ΝΔ) και Τσουρή (ΠΑΣΟΚ) ζητούν το ακίνητο του ΕΟΤ Ξενία Bella Vista να δοθεί στον Δήμο Χίου, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης από τα Δωδεκάνησα προτείνει να μετατραπεί η δημοτική επιχείρηση αστικών συγκοινωνιών σε ανώνυμη εταιρεία.

«Όχι άλλες άσχετες τροπολογίες»

Με αφορμή και το σάλο που προκλήθηκε με την τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών – η οποία τελικά αποσύρθηκε - ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, εκ μέρους του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Υποδομών αλλά και με την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, τον υπουργό Εσωτερικών Σταμάτη Γιαννίτση και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Νομοσχέδια αυτών των υπουργών έχουν κατατεθεί στη βουλή και πρόκειται να ψηφιστούν από την ολομέλεια.

Ο κ. Σταυρόπουλος σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι ο πρωθυπουργός τους εφιστά την προσοχή να μην συμπεριληφθούν στα νομοσχέδιά τους και τεθούν προς ψήφιση τροπολογίες άσχετες με το αντικείμενο των νομοσχεδίων. Τους ζήτησε, δε, για κάθε τροπολογία που εντάσσουν στα νομοσχέδια να ενημερώνουν το πρωθυπουργικό γραφείο.
Με τον υπουργό Επικρατείας επικοινώνησε απόψε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να ελέγξει την ροή των τροπολογιών που κατατίθενται σε νομοσχέδια την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε στον κ. Σταυρόπουλο ότι το τελευταίο διάστημα η Βουλή εμφανίζει μια εικόνα που δεν της αρμόζει.

Αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε στα κυβερνητικά στελέχη, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ότι πρέπει να υπάρχουν διαφανείς κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ότι οι τροπολογίες είναι αποδεκτές όταν εκπληρούν τρεις προϋποθέσεις:

  • Είναι αναγκαίες και προκύπτουν από την υποχρέωση της χώρας για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης.
  • Έχουν την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Λύνουν επείγοντα ζητήματα, για τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση.
Για «φωτογραφικές τροπολογίες» που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ομάδες έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. H κ. Γεννηματά υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, έχει θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας σχετικά με το θέμα των τροπολογιών και τόνισε ότι οι τροπολογίες δεν πρέπει να έρχονται, όπως είπε, στη Βουλή «την τελευταία στιγμή».

«Είναι φανερό ότι κάποιοι και συγκεκριμένα η ΝΔ δεν αλλάζουν μυαλό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρνει τροπολογίες χωρίς καμία συνεννόηση που να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ομάδες», παρατήρησε αναφερόμενη στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας του υπουργού Υποδομών για τα βυτιοφόρα. «Αυτού του είδους η πολιτική έχει τελειώσει ο κόσμος θέλει ειλικρίνεια και υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: