Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Χαστούκι Γερμανού καθηγητή στο Βερολίνο από το Δίστομο για τις αποζημιώσεις!



Το όνομα του Γιάννη Σταμουλη, του αείμνηστου Νομάρχη Βοιωτίας που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε τον δικαστικό αγώνα για τις αποζημιώσεις των 228 σφαγιασθέντων Διστομιτών το 1995, παίρνει αύριο Πέμπτη ο προαύλιος χώρος του Δημαρχείου και του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού, στο Δίστομο! Σε ειδική τελετή στις 8.30 μμ- μετα την Συνέλευση του ΔΣ των Μαρτυρικών Πόλεων Ελλάδας, θα γίνει η ονοματοδοσία του χώρου σε ''ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ''. Στις εκδηλώσεις αυτές, ( που θα συνεχιστούν με συναυλία του Βασιλη Σκουλά) θα παραστεί ο Υπουργός  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Είναι η 2η ,φέτος,ονοματοδοσία πλατείας στο Δίστομο : Πριν λίγες ημερες ενώπιον εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών ο ο χώρος μεταξύ των δυο παλαιών δημοτικών Σχολείων, που τώρα στεγάζουν το Μουσείο Θυμάτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο, πήρε το όνομα ''ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΥΡΗ ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗ''.Ήταν μια ακόμα αναγνώριση στον επιζήσαντα της σφαγής που έχει κάνει αμέτρητους αγώνες για την υπόθεση των αποζημιώσεων.''Είναι μεγάλη τιμή να σε τιμά με αυτόν τον τρόπο, ζώντα, η στενή σου πατρίδα'' είπε συγκινημένος ο Αργύρης Σφουντουρης όταν άκουσε από τον Δήμαρχο κ Γ.Γεωργακο την απόφαση του Δ.Σ. που - αξίζει να σημειωθεί- προέρχεται από πρόταση των μικρών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Διστόμου!


''Οι άλλοι'' Γερμανοί''



Χθες το βράδυ πάντως στην  - εξαιρετικά πετυχημένη - εκδήλωση του Μουσείου Θυμάτων υπήρξε μια σημαντική δήλωση από πλευράς γνωστού Γερμανού καθηγητή για το θεμα των αποζημιώσεων :''Oι χειρισμοί στο θέμα της αποζημίωσης ( του Διστόμου ) από την πλευρά της Γερμανίας δεν είναι αυτοί που έπρεπε'' δηλωσε- κλείνοντας τις παρεμβάσεις του- ο  Δρ. Friedhelm Boll καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του πανεπιστημίου του Κάσελ, μέλος στο Ίδρυμα «Κατά της Λήθης – Υπέρ της Δημοκρατίας» και τ.στέλεχος του Ιδρύματος Friedrich Ebert Μια δήλωση που στα social media πέρασε ως ''χαστούκι Γερμανού καθηγητή στο Βερολίνο από το Διστομο για τις αποζημιώσεις''.
Κυριο θεμα της εκδήλωσης ήταν «ΟΙ «ΑΛΛΟΙ» ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 1943- 1944″. Προκειται για τους εκατοντάδες Γερμανούς στρατιώτες -πρώην κομμουνιστές, σοσιαλιστές, συνδικαλιστές ή απλώς αντιπολεμικά σκεπτόμενοι άνθρωποι- οι οποίοι στην διάρκεια της κατοχής, είτε εγκατέλειψαν τα ναζιστικά στρατεύματα και αναζήτησαν στην Ελλάδα μια ευκαιρία να πολεμήσουν τον ναζισμό είτε σαμπόταραν την δράση τους, Για το θέμα μίλησαν ο κ.Boll και o Δρ. Ιάσονας Χανδρινός που παρουσίασε εξαιρετικά  ενδιαφέροντα στοιχεία - μια ολόκληρη διατριβή ειπώθηκε!- Αίσθηση έκανε η περίπτωση του Γερμανού  σοσιαλδημοκράτης L.Gehm που ως στρατιώτης της Βερμαχτ στην περιοχή Βόλου λιποτάκτησε με άλλους 16 και προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ και πολέμησε τα SS... Όπως ειπώθηκε από τον κ Χανδρινό οι προσχωρησαντες στον ΕΛΑΣ ανέρχονται σε περίπου 500- αν και λίγοι μέσα στους δεκάδες χιλιάδες Γερμανούς στρατιώτες..
Προηγήθηκε η παρουσίαση της συνεργασίας μαθητών του Λυκείου Διστομου με την Γερμανική Σχολή Αθηνών που συνεχίζεται πολλά χρόνια- εκδήλωση υπό ον συντονισμό της καθηγήτρια του Λυκείου Βασιλικής Καρανάσου.Η καλυψη της διηρμηνειας της εκδήλωσης έγινε με ευγενικη προσφορά του  Ιδρύματος Friedrich Ebert.

Προσκύνημα από το «Κίνημα της Αξιοπρέπειας» 


Εξαλλου το «Κίνημα της Αξιοπρέπειας» ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης των αθώων θυμάτων της θηριωδίας των Γερμανών, που έγινε στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο.

Σε κείμενο που δημοσιοποίησαν μέλη του , αναφέρεται ότι ''Όποιος ακούσει στο Youtube τη διήγηση του Σουηδού καθηγητή Sture Linner, εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού στο Δίστομο, καταλαβαίνει ότι εκεί συντελέσθηκε ένα από τα πιο φρικώδη εγκλήματα της ανθρωπότητας. Οι σημερινοί τζιχαντιστές φαντάζουν ερασιτέχνες και κακοί μαθητές μπροστά στους δασκάλους τους, τους Γερμανούς.
Ποτέ δεν θα βρουν τη γαλήνη τους οι Γερμανοί εάν δεν μιμηθούν τον αείμνηστο καγκελάριό τους Willy Brand, που στις 7 Δεκεμβρίου 1970, γονάτισε μπροστά στο μνημείο των θυμάτων, στο γκέτο της Βαρσοβίας. Από τότε η Γερμανία πλήρωσε δισεκατομμύρια μάρκα στο Ισραήλ και στους επιζήσαντες Εβραίους.
Ζητάμε από τους Γερμανούς, μαζί με την έμπρακτη και ειλικρινή συγγνώμη τους, να αποζημιώσουν οικονομικά τις οικογένειες των θυμάτων τους.
Εάν δεν το πράξουν, εμείς θα γίνουμε οι Ερινύες τους.
Έτσι,- καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους - μέλη του «Κινήματος της Αξιοπρέπειας» θα προσκυνήσουν το Μνημείο των θυμάτων του Διστόμου και στη συνέχεια, τιμώντας τους αθώους νεκρούς, θα προβούν σε διήμερη καθιστική–σιωπηλή διαμαρτυρία, στις 9 και 10 Ιουνίου''.



Όλη η Ελλάδα μια ανεπούλωτη πληγή
Όλη η Ελλάδα ένας πόνος, ένας λυγμός, ένας θρήνος
Όλη η Ελλάδα ένα Δίστομο
     "Το Κίνημα της Αξιοπρέπειας"

 «ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΕΡΙΝΥΕΣ ΤΟΥΣ»

Το «Κίνημα της Αξιοπρέπειας» θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης των αθώων θυμάτων της θηριωδίας των Γερμανών, που έγινε στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο.

Όποιος ακούσει στο Youtube τη διήγηση του Σουηδού καθηγητή Sture Linner, εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού στο Δίστομο, καταλαβαίνει ότι εκεί συντελέσθηκε ένα από τα πιο φρικώδη εγκλήματα της ανθρωπότητας. Οι σημερινοί τζιχαντιστές φαντάζουν ερασιτέχνες και κακοί μαθητές μπροστά στους δασκάλους τους, τους Γερμανούς.
Ποτέ δεν θα βρουν τη γαλήνη τους οι Γερμανοί εάν δεν μιμηθούν τον αείμνηστο καγκελάριό τους Willy Brand, που στις 7 Δεκεμβρίου 1970, γονάτισε μπροστά στο μνημείο των θυμάτων, στο γκέτο της Βαρσοβίας. Από τότε η Γερμανία πλήρωσε δισεκατομμύρια μάρκα στο Ισραήλ και στους επιζήσαντες Εβραίους.


Ζητάμε από τους Γερμανούς, μαζί με την έμπρακτη και ειλικρινή συγγνώμη τους, να αποζημιώσουν οικονομικά τις οικογένειες των θυμάτων τους.
Εάν δεν το πράξουν, εμείς θα γίνουμε οι Ερινύες τους.

Έτσι, μέλη του «Κινήματος της Αξιοπρέπειας» θα προσκυνήσουν το Μνημείο των θυμάτων του Διστόμου και στη συνέχεια, τιμώντας τους αθώους νεκρούς, θα προβούν σε διήμερη καθιστική–σιωπηλή διαμαρτυρία, στις 9 και 10 Ιουνίου.

«Το Κίνημα της Αξιοπρέπειας»

Η δράση του «Κινήματος της Αξιοπρέπειας» :
3-6 Μαΐου 2014 :                 Απεργία πείνας στη Στοκχόλμη, μπροστά στο Σουηδικό Κοινοβούλιο
15-18 Ιουλίου 2014 :          Καθιστική διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο και συμμετοχή σε ανοιχτή
                                                συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της
Commission
15-18 Δεκεμβρίου 2014 :   Καθιστική διαμαρτυρία στην Αθήνα, μπροστά στη Γερμανική Πρεσβεία
11-15 Μαΐου 2015 :            Καθιστική διαμαρτυρία στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος

Μελλοντικές δράσεις : Στη Μόσχα, στη Ρώμη, στο Παρίσι, στη Λισσαβώνα, στο Ελσίνκι, στο Λονδίνο, με τελικό στόχο το Βερολίνο. Επίσης σχεδιάζουμε να επισκεφθούμε και να προσκυνήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος.
Δηλώνουμε ότι δεν δεχθήκαμε ούτε πρόκειται να δεχθούμε οικονομική βοήθεια για τις δραστηριότητές μας, ούτε από το κράτος ούτε από ιδιώτες. Όλες οι δραστηριότητές μας χρηματοδοτούνται από το υστέρημά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: