Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Η ΚΝΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

''Είναι τιμή μας που διαλέξατε να ολοκληρώσετε μπροστά στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, την σημερινή σας εκδήλωση/πεζοπορία ''στα αντάρτικα μονοπάτια του Παρνασσού'', ήταν με δυο λόγια το νόημα του χαιρετισμού του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου κ Λουκά Δημάκα, προς τα περίπου 320 μέλη της ΚΝΕ που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία-πάρκο μπροστά στο Δημοτικό Μέγαρο στο Δίστομο, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι επισκέπτες προσκυνητές του Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου φτάνουν τους 15.000 το έτος με συνεχή τάση ανόδου.Από τους συγκεντρωμένους νεολαίους - τους οποίους νωρίτερα είχε ξεναγήσει ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του Μουσείου, κ. Χρήστος Παπανικολάου-  ο κ Δημάκας ζήτησε  να γίνουν οι ίδιοι ''διαφημιστές'' του ΜΟΥΣΕΙΟΥ Διστόμου  και να το καταστήσουν πανελλαδικά γνωστό, μεσα από τις οργανώσεις τους, τα social media  κλπ ως ένα σύμβολο, ένα κέντρο Μνήμης που θυμίζει τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας..

Ξεκίνησαν από το Ζεμενό

Όπως έγραψε ο Ριζοσπάστης την 1η Ιουνίου, ''με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Παρνασσού που οργάνωσαν το ΚΣτης ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγήςτου ΚΚΕ. Με συμμετοχή εκατοντάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ η πεζοπορία ξεκίνησε από το Ζεμενό κι αφού διέσχισε την Κίρφη κατέληξε μετά από 8 χλμ. στο μαρτυρικό Δίστομο . Η επιλογή της διαδρομής δεν έγινε στην τύχη. Πρόκειται για ένα τμήμα από σειρά μονοπατιών που συνδέουν τον Παρνασσό με τον Ελικώνα και στη συνέχεια με τον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα. Εκατοντάδες αγωνιστές του λαϊκού κινήματος έχουν αφήσει τα χνάρια τους σ' αυτά ταμονοπάτια , αρκετοί ακόμα και τη ζωή τους. Στους πεζοπόρους είχε μοιραστεί μέσα στα πούλμαν τετρασέλιδο έντυπο που είχε στηθεί ειδικά γι' αυτήν την πορεία από τον «Ριζοσπάστη» με στοιχεία για τη δράση του ΔΣΕ στη Ρούμελη.
Οι εκδηλώσεις για τη Σφαγή του Διστόμου

Η πραγματοποίηση αυτής της πορείας στο βουνό συνέπεσε με την έναρξη του δεκαήμερου των εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο στην περιοχή για να τιμηθούν οι νεκροί του μαρτυρικού Διστόμου , ενώ το πρωί αυτής της μέρας γίνονταν παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή οι εκδηλώσεις για την πρώτη συνεδρίαση της «κυβέρνησης του βουνού», του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το Μάη του 1944, στις Κορυσχάδες και για τη μάχη στον Καρακόλιθο.


Με την βοήθεια ορειβατών

Στο «τεχνικό» μέρος, για την ασφαλή διεξαγωγή της πορείας, οι εκατοντάδες φίλοι και μέλη της ΚΝΕ που πήραν μέρος, μοιράστηκαν σε ομάδες των 50 - 60 ατόμων που άρχισαν την πορεία στο βουνό με τη βοήθεια ομάδας ορειβατών, οι οποίοι ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο των επικεφαλής και στο τέλος της κάθε ομάδας. 
Χρειάστηκε μιάμιση ώρα στην πρώτη ομάδα να ανεβεί μέχρι το διάσελο της Κίρφης, ξεκινώντας από το υψόμετρο των 750 μέτρων του Ζεμενού έως το 1315 του διάσελου. Μετά από μια γερή στάση, στη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν όλες οι ομάδες στο διάσελο, άρχισε η κατάβαση σ' ένα αρκετά δυσκολότερο έδαφος έως το υψόμετρο των 450 μέτρων του Διστόμου , όπου η πρώτη ομάδα έφτασε έχοντας κατέβει 887 μέτρα υψομετρικής διαφοράς στις επόμενες τρεις ώρες.

Η ομιλία του Γ.Ζελελιδη

 Αργά το απόγευμα και αφού είχαν συγκεντρωθεί όλες οι ομάδες στο Δίστομο έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον σύντροφο Γ. Ζελελίδη από την Οργάνωση του ΚΚΕ στη Λιβαδειά, συνολικά για τα μονοπάτια του Παρνασσού και πώς συνδέονται αυτά με τη δράση τόσο του ΕΛΑΣ όσο και του ΔΣΕ. 
Οι πεζοπόροι είχαν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Θυμάτων του Ναζισμού που λειτουργεί στο Δίστομο'' .

Δεν υπάρχουν σχόλια: