Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Ερωτήσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, Γιάννη Σταθά, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Οικονομικών
02/10/2012


Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα : Αξιοποίηση έκτασης στην θέση Μαυρομαντήλα του Δήμου Ορχομενού για την κατασκευή Θεματικού Εκπαιδευτικού Πάρκου.


Σας γνωστοποιούμε ότι στο Δήμο Ορχομενού, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ορχομενού στη θέση Μαυρομαντήλα βρίσκεται έκταση 1.450 στρ. η οποία είχε για πρώτη φορά παραχωρηθεί το 1992 στην ΕΛΠΑ για την κατασκευή πίστας. Καθώς όμως τα έργα δεν προχώρησαν κατά την πενταετία 1992 – 1995, η έκταση επέστρεψε και πάλι στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Γεωργίας. Η ίδρυση όμως το 1995 του ΚΕΜΑΕ, όπου συμμετέχουν η ΕΛΠΑ, ο Δήμος Ορχομενού και η Νομαρχία Βοιωτίας, επέτρεψε την διενέργεια διαγωνισμού για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στον Ορχομενό. Την κατασκευή του έργου ανέλαβε το1998 η εταιρεία «Κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομου Ορχομενού», η οποία όμως δεν ξεκίνησε αμέσως τα έργα, αφού έπρεπε να προηγηθεί η εκ νέου παραχώρηση της έκτασης στο ΚΕΜΑΕ. Σε όλα αυτά  έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι στην παραχωρημένη έκταση μπορεί να φτάσει πλέον κάποιος μόνο με τετρακίνητο όχημα και να βρει μόνο καταπατητές. Η άδεια ωστόσο ανακλήθηκε πάλι με βάση το υπ. αριθμ.265/ΤΕΥΧΟΣ Α/ ΦΕΚ και περιήλθε εκ νέου στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Δήμος Ορχομενού στα πλαίσια του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού σχεδιάζει την αξιοποίηση τηςέκτασης ως Περιοχής Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης Εκπαίδευσης και Αναψυχής (ΠΕΠΔ) με σκοπό τη δημιουργία Θεματικού Εκπαιδευτικού Πάρκου.

Με βάση τα ανωτέρω :

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός


Τι προτίθεται να κάνει με βάση τις διατάξεις του νόμου 4061 2012 άρθρο 4 παρ. 1 σημείο β, ώστε να παραχωρηθεί στον Δήμο Ορχομενού η συγκεκριμένη έκταση, όπως έχει εγγράφως ζητήσει ο Δήμος, και να αξιοποιηθεί τόσο προς όφελος των πολιτών όσο και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας γενικότερα ;

Ο ερωτών βουλευτής


ΣΤΑΘΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


02/10/2012

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών


Θέμα : Σε καθεστώς διάλυσης και απαξίωσης το εργοστάσιο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.


Το εργοστάσιο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, καθώς υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις τόσο σε εξειδικευμένο και διοικητικό προσωπικό, όσο και σε υλικό των γραμμών παραγωγής.
Ειδικότερα, όσον αφορά το προσωπικό, ο Διευθύνων Σύμβουλος υπέβαλλε την παραίτησή του στα τέλη Ιουλίου, μόλις 2 ημέρες μετά την ανακοίνωση επιπλέον εργασιών ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.Έκτοτε, χρέη Δ/Συμβούλου εκτελεί ο Πρόεδρος του Δ/Σ της ΕΑΒ, κ. Λινάκης,  με περιορισμένες αρμοδιότητες, αφού όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Δ/Σ της εταιρείας και ελάχιστες αποφάσεις μόνο λαμβάνονται σε επίπεδο Γεν. Διευθυντών με ότι αυτό συνεπάγεται. Η ανασύσταση του Δ/Σ της εταιρείας και η τοποθέτηση Δ/ντος Συμβούλου είναι «στον αέρα» δημιουργώντας πρόβλημα στην λειτουργία της εταιρείας.
Ταυτόχρονα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη υλικών στις γραμμές παραγωγής του α/φους F/16  με ευθύνη του προμηθευτή L/M AERO. Αποτέλεσμα η μη εισροή χρημάτων εφόσον δεν υφίσταται παραγωγή, την ίδια στιγμή που ο μηχανολογικός εξοπλισμός πολλών συνεργείων είναι, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, παλαιάς τεχνολογίας (20 και πλέον ετών), καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν επενδύσεις σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Άμεση απόρροια του γεγονότος αυτού, είναι η καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης και η συνακόλουθη απώλεια συμβολαίων.
Στην όλη απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να προστεθούν και οι μισθολογικές μειώσεις, οι οποίες ανέρχονται πάνω από 35%, καθώς και το ζήτημα των προσλήψεων, δεδομένου ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί, μέσα σε διάστημα 2 ετών, 1.500 περίπου στελέχη με πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία χωρίς να έχουν γίνει οι αντίστοιχες προσλήψεις ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου. Παρά μόνο εργολαβιοποιούνται τμήματα της παραγωγής δημιουργώντας τόσο θέματα ασφαλείας λόγω διαβάθμισης και εθνικής ασφάλειας των προϊόντων όσο και θέματα ποιότητας της εργασίας.

Επειδή οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η Διοίκηση της ΕΑΒ έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες, γιατί δεν αξιοποιούν τις παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης, γιατί δεν προωθούν επενδύσεις και κυρίως γιατί δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο για την επιβίωση και την ανάπτυξη της εταιρείας μόνιμο προσωπικό.

Επειδή η ΕΑΒ έχει τεράστιες δυνατότητες να συμβάλλει ως βασικός μοχλός στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας λόγω της τεχνογνωσίας του πολυειδικευμένου εργατικού δυναμικού της και των σύγχρονων παραγωγικών υποδομών της.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

Α) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να τερματιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και να λειτουργήσει η ΕΑΒ ως βασικός μοχλός στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ;
Β) Τι σκοπεύετε να κάνει ώστε να σταματήσει η εργολαβοποίηση στα τμήματα παραγωγής,  η οποία το μόνο που επιτυγχάνει» είναι να δημιουργεί προβλήματα τόσο στην ασφάλεια όσο και στην ποιότητα της εργασίας;
Γ) Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προσλήψεις στην ΕΑΒ και να ικανοποιηθούν τα δίκαια μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων; Ο ερωτών βουλευτής

ΣΤΑΘΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣΔεν υπάρχουν σχόλια: