Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ανακοίνωση του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου, για τα απαράδεκτα Σχόλια μελών της αντιπολίτευσης του Δήμου για την Σφαγή του Διστόμου

”Σύλλογος Μελέτης και Προβολής των Προβλημάτων και Γενικού Εκπολιτισμού Περιφέρειας Διστόμου” . 

Δίστομο 1/02/2021 

Την ώρα που η Σφαγή του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα το 1944 έχει καταξιωθεί ως παγκόσμιο σύμβολο του αντιφασιστικού-αντιναζιστικού αγώνα και της πολύπλευρης μάχης για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, θλίψη αλλά και οργή προκαλούν οι απαράδεκτες αναφορές ορισμένων - ευτυχώς ολίγων - μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, οι οποίοι επανερχόμενοι σε πρακτικές του παρελθόντος, επιχείρησαν να απαξιώσουν και να αμαυρώσουν την σημασία της Σφαγής και την περαιτέρω ανάδειξή της. 

Στο πλαίσιο της ανάδειξης αυτής ο Δήμος, με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, και υλοποιώντας έναν στόχο πολλών ετών, προχωρά, με συζήτηση στο Δ.Σ., στην αγορά και αξιοποίηση ενός εμβληματικού και ιστορικού κτιρίου για τον τόπο μας και συγκεκριμένα της οικία του κ. Αργύρη Σφουντούρη, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την Σφαγή του Διστόμου από τους Ναζί. 

Αγορά με χρήματα που προέρχονται εξ ολοκλήρου από εταιρίες ανεμογεννητριών που βρίσκονται στα όρια της κοινότητάς μας και βάση του νόμου αποδίδονται σε αυτή, χωρίς να επιβαρύνεται το γενικό ταμείο του Δήμου. 

Σε ένα κρεσέντο στείρου αντιπολιτευτικού και κακώς εννοούμενου τοπικισμού, ελάχιστοι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης που δεν συμφωνούσαν με την αγορά και αξιοποίηση – με χρήματα ...άλλων! – προχώρησαν σε εμετικές τοποθετήσεις για την Σφαγή, απαράδεκτες για να αναγραφούν... Περαιτέρω, δε προσπάθησαν να συγκρίνουν και να εξομοιώσουν την αγορά του κτιρίου με προβλήματα της Αντίκυρας που απαιτούν κι αυτά λύσεις . 

Ως φορέας πολιτισμού και μελέτης των προβλημάτων του τόπου μας θέλουμε να επισημάνουμε ότι η περαιτέρω ανάδειξη της Σφαγής του Διστόμου και των συμβόλων της δεν είναι ένα θέμα μόνο του Διστόμου ή μόνο της Περιφέρειας μας. 

Είναι ένα πανανθρώπινο σύμβολο που περιλαμβάνεται στην άϋλη παγκόσμια ιστορική κληρονομιά, μάρτυρας του συνεχούς αγώνα ενάντια στον φασισμό και ναζισμό, σύμβολο της Ειρήνης και της Ελευθερίας. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Πολιτεία γι’ αυτό το λόγο έχει χαρακτηρίσει την πόλη του Διστόμου Μαρτυρική και Ιστορική. 

Έτσι, τοποθετήσεις τέτοιες που υποβαθμίζουν και σπιλώνουν την μνήμη των συγγενών μας, των συγχωριανών μας θυμάτων των Ναζί, χαρακτηρίζονται ως απαράδεκτες. 

Ας αναλογιστούν όσοι χωρίς ντροπή επιχείρησαν να ισοπεδώσουν μνήμες και αξίες, όπως και άλλοι στο παρελθόν, με ποιους ταυτίζονται στην πράξη. Ένας δρόμος τους μένει: Να ζητήσουν συγνώμη. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο, 

Η Πρόεδρος Ασημίνα Κώτσου 

Η Γενική Γραμματέας 

Χρυσάνθη Τσιρογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: